Μπάμπης Παπαδημητρίου
Επιτρέψτε μου ολίγα… γαλλικά, σήμερα. Προφανώς όχι σαν κι αυτά που χρησιμοποίησε ο κ. Σταμάτης Κραουνάκης όταν απευθύνθηκε ευστόχως σε όσους γύρισαν καταλλήλως τα νώτα τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο θεριακλής έμπιστος δεν αλλάζει τίποτε από το κεντρικό πρόβλημα της κυβέρνησης η οποία αδυνατεί να βρει το ανάστημα του ηγέτη, τώρα που το χρειάζεται. Ιδού η χρησιμότητα της γαλλικής έκφρασης «pédaler dans la choucroute», που αναφέρεται στον ποδηλάτη που μένει κολλημένος στην ίδια θέση κι ας κάνει μετά μανίας πετάλι. Εικονογραφεί ο φίλος λαός τον κουρασμένο αθλητή που έχει χάσει τις δυνάμεις του, την πνευματική του ικανότητα να βρίσκει λύσεις, να προχωρεί και να προοδεύει. Ο,τι ακριβώς συμβαίνει σ’ εμάς, τους παγιδευμένους στη μεταμνημονιακή στασιμότητα.
Το νέο επεισόδιο της παρατεταμένης πτώσης των τραπεζών και η σύγκρουση μεταξύ Φλαμπουράρη, Δραγασάκη, τραπεζιτών, ευρωτράπεζας και τροϊκανών είναι χαρακτηριστικά της νέας μεταμνημονιακής κρίσης που θέλει να φορτώσει στις πλάτες μας η ομάδα του κ. Τσίπρα.
Ολοι γνωρίζετε ότι η εναπομείνασα αξία των τραπεζών, όπως την υπολογίζει η αγορά, είναι ελάχιστη: μικρότερη από 4 δισ. ευρώ με τις προχθεσινές τιμές του Χρηματιστηρίου. Αυτό σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι αν το κράτος και οι άλλοι μέτοχοι πωλούσαν σήμερα, θα έχαναν όλα τα χρήματα που έβαλαν τα προηγούμενα χρόνια για να διασώσουν τις τράπεζες. Οι φορολογούμενοι χάνουν ένα ποσό κοντά στα 26 δισεκατομμύρια. Θα έπρεπε, κανονικά, η κυβέρνηση να έχει πέσει σε βαριά κατάθλιψη. Κάθε άλλο: ο κ. Φλαμπουράρης επιμένει ότι πρέπει να χαριστούν δάνεια αδιακρίτως της ανάγκης καθενός δανειολήπτη, με μόνο κριτήριο την επί μακρόν διάστημα άρνηση πληρωμής. Ο έμπιστος άνθρωπος του κ. Τσίπρα θέλει να παραμείνει το όριο «προστασίας» πάνω από τις 200.000 και δεν μας λέει ποιους έχει στο μυαλό του με τόσο μεγάλα δάνεια. Επιθυμεί προστασία και των επιχειρηματιών (είναι «μικροί»…) επειδή πήραν στεγαστικά και τα «δούλεψαν», χωρίς να μπορούν οι τράπεζες ή ο δικαστής να κοιτάξουν τα περιουσιακά και ταμειακά τους στοιχεία. Καμία διαφάνεια ή έλεγχος!
Η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε επί χρόνια το θέμα των κόκκινων δανείων ενώ έχει τη μείζονα πολιτική ευθύνη, αφού υποσχέθηκε «σεισάχθεια» και κέρδισε δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που πίστεψαν ότι θα τους χάριζε τα δάνειά τους βάζοντας χέρι στις τράπεζες. Υποσχέθηκε στους Eυρωπαίους ότι θα φέρει τις κατάλληλες ρυθμίσεις οσονούπω κι αυτοί τον πίστεψαν κι έκλεισαν το μνημόνιο χωρίς άλλες παρατηρήσεις. Ο κ. Φλαμπουράρης ξέρει ότι σύντομα θα το σκάσουν α λα γαλλικά. Πού θα πάνε όμως;
Πηγή: Καθημερινή