Μέσα σε 18 ημέρες, από την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι μέχρι σήμερα, το κυβερνών κόμμα έχει υποπέσει σε απίστευτες γκάφες με στελέχη τους να προβαίνουν σε λεκτικά ατοπήματα που δεν έχουν προηγούμενο
Η προσβλητική δήλωση της Ελένης Αυλωνίτου για τις «π@@@ιες» που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ίσως το ελάχιστο μπροστά σε όσα είπε η ίδια στην ίδια εμφάνισή της. Μπορεί να πήρε πίσω την… ατυχή φράση της, αλλά όλα αυτά ωχριούν μπροστά σε όσα είπε για τους βασανισμένους ανθρώπους στο Μάτι που πέρασαν από την κόλαση στον παράδεισο και κατάφεραν να επιζήσουν.
Μιλώντας για όσους είχαν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα, ανέφερε ότι «έπρεπε να βουτάνε πιο βαθιά για να προστατευθούν από τα αποκαΐδια».
Το έχει ξαναπεί βέβαια αλλιώς: «Κάποιοι κάηκαν στη θάλασσα γιατί δεν είχαν εκπαιδευτεί.
Αν μη τι άλλο μόνο ντροπή πρέπει να νιώθει κάποιος ακούγοντας να μιλά έτσι ένας βουλευτής.
Το ημερήσιο δελτίο επικίνδυνων δηλώσεων είναι γεμάτο. Είτε λόγω έλλειψης τακτ, είτε αδιαφορίας για τις εξελίξεις και την οργή του κόσμου είτε απλά επειδή κάνουν λεκτικά λάθη στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση, οι βουλευτές προσφέρουν όχι γέλιο, αλλά άφθονη θλίψη.
Λίγες ώρες μετά την επική εμφάνιση της κ. Αυλωνίτου, ένας νέος βουλευτής, ο Δ. Μπάρκας του ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ακόμη φαεινή ιδέα. Αφού δικαιολόγησε τη στάση του Π. Πολάκη είπε: «Στα πλαίσια ενός τέτοιου φαινομένου (η κυβέρνηση) έκανε το καλύτερο δυνατόν για να σωθούν όσοι περισσότεροι σε αυτή τη φωτιά. Είχαν ένα αποτέλεσμα, βεβαίως είχαμε νεκρούς αλλά σώσανε και αρκετό κόσμο».
Απλά για τον βουλευτή είχαμε και κάποιους νεκρούς αλλά σώθηκε και κόσμος, κι αυτό είναι φυσιολογική δήλωση πολιτικού.
Μην ξεχνάμε τον Πολάκη οποίος είπε ότι οι νεκροί «θολώνουν» ή «μαυρίζουν» την εικόνα της κυβέρνησης, και μόλις έγινε χαμός απλά για τον υπουργό έφταιγαν τα βοθροκάναλα και τα ΜΜΕ που τον χτυπάνε.
Ο ίδιος υπουργός έχει στο παλμαρέ του κι άλλη δήλωση. Ξεχνώντας ότι βρίσκεται σε μια χώρα σε κατάσταση σοκ, αφού βρίζει τα ΜΜΕ της διαπλοκής καταλήγει να μας πει: «Η 21η Αυγούστου είναι κοντά, όση τυμβωρυχία και να κάνετε…». Προφανώς για τον υπουργό οι νεκροί θα πρέπει να ξεχαστούν μπροστά στην επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος έπαθε… Πολάκη κι έβαλε στην ίδια ζυγαριά τους νεκρούς στο Μάτι με την έξοδο από το μνημόνιο.
«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως έχει μαυρίσει η ζωή των ανθρώπων, αλλά στις 21 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από 8 έτη μνημόνια και αυτό δεν μπορεί να συνδέεται, χωρίς να θέλω να συμψηφίσω την κατάσταση». Να ξεχάσουμε δηλαδή τους νεκρούς και να τρέξουμε για χορούς και πανηγύρια στις πλατείες.
Η Ρένα Δούρου είχε εξαφανιστεί επί δύο εβδομάδες αλλά φρόντισε να μας αποζημιώσει με δύο φάουλ. Ότι δε ζήτησε συγγνώμη γιατί κατά τη γνώμη της πρόκειται για «λεκτική άσκηση» κι ότι έχει ζητήσει την ίδρυση Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας που όμως έχει ιδρυθεί από το 2014.
Είχε προηγηθεί συνέντευξη της κ. Δούρου η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε για την τραγωδία στο Μάτι ότι «έτυχε μια στραβή στη βάρδια της».
Από τις γκάφες δε μπορούσε να ξεφύγει και ο Γιάννης Τσιρώνης, ο… οικολόγος της κυβέρνησης. «Το ότι αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη, δεν σημαίνει ότι είναι και φταίχτης», είπε ο υπουργός ενώ συνέχισε τα αυτογκόλ συγκρίνοντας το Μάτι με την 11η Σεπτεμβρίου: «Θέλω να αναφέρω ένα άλλο τραγικό περιστατικό για να αποφορτίσουμε την κατάσταση, να μην μιλήσουμε για την Ελλάδα. Όταν έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι και χάθηκαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι, κανείς δεν μπορεί να πει ότι όλα ήταν καλά καμωμένα…».
Λίγο πιο παλιές αλλά ιδιαίτερα προκλητικές δηλώσεις κι άλλων πρωταγωνιστών της κυβερνητικής τραγωδίας. Όπως αυτή του Χριστόφορου Βερναρδάκη ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να χτυπάμε τον Αλέξη Τσίπρα επειδή είναι 44 ετών.
Ποιος να ξεχάσει τη δήλωση του Νίκου Τόσκα λίγα 24ωρα μετά την τραγωδία όταν είπε «ψάχνω για λόγους συνείδησης να βρω ένα λάθος, αλλά δεν βρίσκω».
Ούτε τον Πάνο Καμμένο να επιτίθεται σε κατεστραμμένο κάτοικο του Ματιού που διαμαρτυρήθηκε γιατί τους εγκατέλειψαν όλοι την ώρα της πυρκαγιάς και να του λέει: «Αυτά τα λες εσύ και ο Πορτοσάλτε».
Ας θυμίσουμε κι άλλες δηλώσεις που προκάλεσαν το περί δικαίου αίσθημα:
Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό». Κι όμως, αυτός ο αρχηγός παραμένει στη θέση του ακόμη και σήμερα που ο πολιτικός του προϊστάμενος παραιτήθηκε.
Αρχηγός της Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας: «Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Εκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακούς χρόνους».
Κίνηση Πράττω, δηλαδή Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Καπάκης: «Στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε».
Νίκος Κοτζιάς σε ποιητική διάθεση, ενώ το αίμα των 88 ανθρώπων είναι ζεστό, στέλνει μήνυμα στους φίλους του: «Ο Αύγουστος χαμογελά χαϊδεύοντας τα αστέρια των ουρανών, θέλει να ακούει το γέλιο των παιδιών, να ατενίζει την ελπίδα χαραγμένη στο πρόσωπό μας. Καλό μήνα μας εύχεται με λάμψη πονηρή στα μάτια του». Είναι αυτό που λέμε «ποιητής εκ του προχείρου, έχων τη μορφή του χοίρου».
Πάνος Καμμένος νούμερο 2: «Αυτό είναι έγκλημα του παρελθόντος. Ολες αυτές οι περιουσίες, η πλειοψηφία τους, είναι χωρίς άδεια και είχαν κάνει κατάληψη των ακτών χωρίς άδεια . Μετά από μία τέτοια τραγωδία είναι καιρός να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην τηρούν τους νόμους και τους κανόνες». Φταίνε οι νεκροί που είχαν αυθαίρετα δηλαδή, επομένως να καεί όλη η Ελλάδα που είναι μέσα στην άναρχη δόμηση.
Πάνος Καμμένος νούμερο 3: Στη θάλασσα μόνο πέντε πνίγηκαν», είπε ο υπουργός λες και δεν έγινε και τίποτε αφού εκεί σώθηκαν και μερικές εκατοντάδες.
Χρήστος Σπίρτζης: Αυτός που ως πρόεδρος του ΤΕΕ έλεγε πώς να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα στο Μάτι τόνισε πρόσφατα: «Η μάντρα που κάηκαν οι 26 άνθρωποι, δεν είναι τυχαίου ανθρώπου σε σχέση με το πολιτικό σύστημα: Η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου έχει σχέσεις με πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας». Λες κι έχει καμιά σημασία ποιος είναι ο αυθαιρετούχος
Νεκτάριος Σαντορινιός: «Οι αρχηγοί μπορεί να δώσανε τις σωστές οδηγίες αλλά είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται από κάτω. Οι οποίοι έπρεπε να υλοποιήσουν τις οδηγίες και πιθανόν να τις υλοποίησαν λάθος». Αλλά… καμιά παραίτηση.
Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η αντικειμενική πραγματικότητα υπερέβη τη βούληση». Ο προκλητικός υπουργός που δεν είχε μια συγγνώμη να πει, δεν κατέβασε ούτε μια φορά το κεφάλι από ντροπή.
Θεανώ Φωτίου: «Λόγω του ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και ρίξαμε όλη μας την προσοχή εκεί, να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, μπορεί να μην το δουλέψαμε όπως οφείλαμε να το δουλέψουμε».
Φταίνε τα μνημόνια για τους νεκρούς στο Μάτι λοιπόν. Βρήκαμε τον ένοχο.
Πηγή: in.gr