Μπάμπης Παπαδημητρίου
Ο Τάσος Πετρόπουλος είναι υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θεωρείται ο κινητήριος νους των ρυθμίσεων Κατρούγκαλου. Καθόλου περίεργο: μια ευρεία ομάδα νομικών, αυτοπροσδιοριζόμενων στον αριστερίζοντα πασοκικό χώρο, ορίζουν επί δεκαετίες πολλά και πολύ σοβαρά δεδομένα στην αγορά των εργασιακών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα του ασφαλιστικού χώρου αναγνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης του κατακρεουργημένου συνταξιοδοτικού συστήματος, της κακοδιαχείρισης των ελαχίστων αποθεματικών, της δαιδαλώδους και γραφειοκρατικής εμπλοκής οφείλεται αποκλειστικά στον έλεγχο και στην επιρροή αυτών ακριβώς των πολιτικών στελεχών.
Ο κ. Πετρόπουλος, ως νομικός, δεν έχει καμία υποχρέωση να κατανοεί πόσο επικίνδυνο για την οικονομία και το κρατικό ταμείο είναι η διαβεβαίωση ότι στους επόμενους επτά μήνες υπάρχουν περιθώρια να καταργηθούν οι ρυθμίσεις που ο ίδιος εισηγήθηκε και η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε τουλάχιστον δύο φορές μετά το 2015.
Αντί της προβλεπόμενης σταδιακής προσαρμογής του ασφαλιστικού συστήματος κατά τα οριζόμενα στον νόμο, ο κ. Πετρόπουλος έκλεισε το μάτι στους παλαιούς συνταξιούχους, μέρος των οποίων θα δει μικρότερη ή μεγαλύτερη –έως 18%– μείωση στην κύρια σύνταξη. Το κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι αυτό είναι δυνατόν να συμβεί επειδή τα έσοδα του συστήματος, οι πληρωμές δηλαδή των εργαζομένων στους κλάδους σύνταξης, υγείας και ανεργίας, είναι μεγαλύτερα από εκείνα που προϋπολογίστηκαν. Εννοεί ότι αντί να γίνουν οι περικοπές που προβλέπουν οι ψηφισμένοι νόμοι, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το προϊόν της υπερφορολόγησης και υπερεπιβάρυνσης για να διατηρήσει το επίπεδο των συνταξιοδοτικών. Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία μπορεί, πράγματι, να ανατρέψει μια δική της ρύθμιση με μια νέα ψηφοφορία. Εξάλλου, η διάθεση του υπερπλεονάσματος έγινε και τις δύο προηγούμενες φορές χωρίς να έχει προηγηθεί «έγκριση» και ενώ σε μεγάλο βαθμό οι τροϊκανοί διαφωνούσαν με τις κυβερνητικές επιλογές.
Αυτό που διαφεύγει στον κ. Πετρόπουλο είναι ότι η οικονομία δεν είναι λογιστικές εγγραφές, αλλά ένα περίεργο κουκούλι αλληλεπιδράσεων. Ηδη άλλωστε, τα όσα αντιφατικά, ανέμελα και πολιτικάντικα λέγονται στην Αθήνα επιβαρύνουν ραγδαία το κλίμα. Δεν θα έπρεπε να ξεχνούν ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο σωρεύσαμε δημόσιο χρέος πάνω από 300 δισ., γεγονός που μας κρατά στη σχεδόν πτώχευση επί οκτώ έτη, ήταν οι λαϊκισμοί για τους συνταξιούχους και οι συντονισμένες από τις παρέες του κ. Πετρόπουλου πολιτικάντικες υπεραντιδράσεις.
Πηγή: Καθημερινή