Συνεπείς στο να τρέχουν και να μη… φτάνουν

Συνεπείς στο να τρέχουν και να μη… φτάνουν

Κύριο άρθρο

Εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποτίθεται προειδοποιήσει τους υπουργούς του ότι δεν θα ανεχθεί καθυστερήσεις  στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων. Για να αποδείξει μάλιστα το επείγον του πράγματος είχε “απειλήσει” ότι δεν θα ανεχθεί  καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνικά εμπόδια.  Αποτέλεσμα μια από τα ίδια…

Χθες ο υφυπουργός κ.Λιάκος που συντονίζει την υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων έστειλε επιστολή στους υπουργούς για να τους ζητήσει να τελειώνουν. Κι αυτό γιατί από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί,σύμφωνα με πληροφορίες μόνο 3! Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup στην επιστολή που έστειλε ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου προειδοποιεί κι αυτός ότι μέσα στις επόμενες 14 μέρες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα. Ο κ.Σεντένο επισημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα πιεστικά αν η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου η συμφωνία.

Από τη μια λοιπόν ο πρωθυπουργός προεξοφλεί  και υπόσχεται πανηγυρική έξοδο κι από την άλλη η κυβέρνηση του ακολουθεί τους συνήθεις ρυθμούς, καθυστερώντας είτε από πρόθεση, είτε από ανικανότητα την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Όπως αποδεικνύεται οι υπουργοί του προτιμούν να ασχολούνται με δηλώσεις, υποσχέσεις κι επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης, αντί να τρέχουν να εφαρμόσουν τα μέτρα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να τελειώσει η αξιολόγηση.

Η τακτική αυτή όμως αγγίζει τα όρια του παραλόγου. Από τη μια πανηγυρίζουν προκαταβολικά για την έξοδο από το μνημόνιο, διακινούν φρούδες ελπίδες περί τέλους της λιτότητας κι από την άλλη υπονομεύουν με την τακτική τους ακόμα και τον στόχο που οι ίδιοι έχουν βάλει. Δίνουν έτσι  ακόμα περισσότερα επιχειρήματα σε όσους από τους δανειστές, αμφισβητούν τη συνέπεια  και την αποτελεσματικότητα τους για τη μετά-μνημονιακή περίοδο απαιτώντας αυστηρότερους όρους εποπτείας.

Είναι γεγονός ότι τα στελέχη του Σύριζα, πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων, δεν φημίζονται ούτε για τη συνέπεια, ούτε για την αποτελεσματικότητα τους. Πρέπει μονίμως να φτάνουν τις διαπραγματεύσεις στο παρά ένα  για να αναγκαστούν θέλοντας και μη να τρέχουν με ένα νόμο  – σκούπα να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα. Με το ζόρι όμως όπως λέει κι ο λαός προκοπή δεν γίνεται…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Κλιματική κρίση; Ασ’ την γι’ αύριο

Κώστας Καλλίτσης Η ειδησεογραφία είναι πυκνή: Στις ΗΠΑ