Μπάμπης Παπαδημητρίου
Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας είναι να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα όσων πληρώνονται από το κράτος. Θα αυξηθεί, λένε, η κατανάλωση και ακολούθως το ΑΕΠ. Το ίδιο πιστεύουν πολλοί έμποροι και άλλοι επιχειρηματίες ή οπαδοί άλλων κομμάτων. Γενικώς, το αίτημα προς τους πολιτικούς είναι «κάντε κάτι να επιστρέψουμε στις καλύτερες μέρες προ μνημονίων».
Λίγοι σκεφτόμαστε πως σήμερα, για να δώσει η κυβέρνηση κάτι τις σε κάποιον, πρέπει να το πάρει από κάποιον άλλο. Αρα όχι μόνον δεν μεγαλώνει το συνολικό εισόδημα, αλλά όλο και κάτι λείπει κάθε φορά που η κυβέρνηση μεγαλώνει τους φόρους για να συνεχίσει, για τον απλό λόγο ότι αυξάνεται και η φοροδιαφυγή, μειώνονται τα κίνητρα προς εργασία κ.λπ. Το πόσο καταστροφικό ήταν αυτό φάνηκε μετά το 2009, όταν μεταφέρθηκε όλο το βάρος στην τσέπη των φορολογουμένων. Η προσπάθεια ήταν πρωτοφανής: το πρωτογενές έλλειμμα του κράτους, προτού δηλαδή η κυβέρνηση χρειαστεί να κάνει οτιδήποτε για το χρέος, ήταν, το 2000, στο 10,1% του ΑΕΠ, και μέσα σε τέσσερα χρόνια, το 2013, βρεθήκαμε με πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ! Και δεν σταματήσαμε εκεί: μεταξύ 2015 και 2019 θα έχουμε πληρώσει το ισοδύναμο 14,6 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ! Η ιστορική αυτή προσπάθεια, μεταφραζόμενη σε χρήμα, μετράει τα δεκάδες δισεκατομμύρια που πλήρωσαν οι ιδιώτες για να κρατήσουν το κράτος στο σημερινό επίπεδο αμύνης, αστυνόμευσης, εκπαίδευσης, υγείας και διοικητικών λειτουργιών και, τα τελευταία πέντε χρόνια, για να πληρωθεί μέρος των τόκων του χρέους.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει την οικονομία να πάρει μπροστά μοιράζοντας χρήματα σε όσους εξαρτώνται από το κρατικό ταμείο. Τι περιμένει τότε ο κ. Τσίπρας; Είναι απολύτως προφανές ότι θα επιχειρήσει να συνεχίσει να παίρνει χρήματα από τους μεν με την ελπίδα ότι αυτοί που «πληρώνονται» από το κράτος θα θεωρήσουν ότι τα «χρωστούν στον Τσίπρα». Σε αυτό και σε τίποτε άλλο εξαντλείται η δήθεν φοβερή προεκλογική τακτική της κυβέρνησης.
Υπ’ αυτήν την έννοια, κι επειδή, επιτέλους, η ηγετική ομάδα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά κατανοεί ότι η ανάκαμψη δεν πρόκειται να έρθει, καθίσταται γι’ αυτούς σπουδαιότερο να μπορέσουν να διατηρήσουν τη διακυβέρνηση μέχρι το χρονικό σημείο ενεργοποίησης των αντιμέτρων, την αρχή και το περίγραμμα των οποίων έχουν ήδη ψηφίσει. Αντιλαμβάνονται, αυτή τη φορά, ότι θα είναι δυσκολότερο να μοιράσουν υπερπλεόνασμα όταν το υπεσχημένο πλεόνασμα πρέπει να φτάσει κοντά στις τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ.
Πηγή: Καθημερινή