Κώστας Καλλίτσης
Με το 7ετές ομόλογο, που είχε θετική αποδοχή από τις αγορές, συνεχίστηκε η δημιουργία του γνωστού κουμπαρά που πρέπει να σχηματιστεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο. Είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα αντλεί νέα κεφάλαια από τις αγορές. Μαζί με το 1,4 δισ. νέα λεφτά που είχαν αντληθεί τον περασμένο Ιούλιο (τα υπόλοιπα ήταν για την ανανέωση παλαιότερου ομολόγου…), αυτή τη στιγμή ο κουμπαράς έχει 4,4 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Ιούλιο, μαζί με τα 9 δισ. ευρώ που θα διαθέσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι (εντός του Φεβρουαρίου θα καταβάλουν τα πρώτα 1,9 δισ.) προβλέπεται ότι ο κουμπαράς θα περιέχει περί τα 17 δισ. ευρώ πριν από τον Αύγουστο, αρκετά για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας έως τέλη 2019.
Με αυτόν τον τρόπο, πιστοληπτική γραμμή δεν θα χρειαστεί. Οσον αφορά την απώλεια του waiver που απολαμβάνουν οι τράπεζες (της ευχέρειας δηλαδή να δανείζονται φθηνά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου), στη χειρότερη περίπτωση θα έχει πολύ μικρό κόστος (περί τα 50 εκατ. ευρώ…) ενώ, πρακτικά, θα μηδενιστεί αν το κράτος καταθέτει σε αυτές μέρος του νέου δανεισμού του αντί να το καταθέτει στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας. Εξάλλου, εφόσον δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα, η χώρα στα τέλη του 2019 μπορεί να έχει κερδίσει 5 βαθμίδες από τους οίκους αξιολόγησης, ώστε τα ομόλογά της να είναι αποδεκτά «με τον νόμο» – όχι κατ’ εξαίρεση.
Οι τράπεζες πρέπει να αφυπνιστούν, να τρέξουν τα κόκκινα δάνειά τους (επί των οποίων περίπου στρογγυλοκάθονται από το 2012…) και να αναζητήσουν κεφάλαια από τις αγορές – όσοι τραπεζίτες τα περιμένουν όλα από τον φορολογούμενο, ας αλλάξουν δουλειά. Εφόσον από τα stress tests δεν προκύψει ευρύτερο πρόβλημα, ένα μεγάλο αγκάθι εξαφανίζεται. Παραμένει ένα άλλο, πολιτικό. Αναφέρομαι στην άρνηση υλοποίησης αρκετών από όσα έχουν συμφωνηθεί. Ενώ η τρόικα ζητεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την 4η αξιολόγηση τώρα, ορισμένοι υπουργοί καθυστερούν και παράγοντες του ευρύτερου Δημοσίου υπονομεύουν την υλοποίηση δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την 3η ή προηγούμενες αξιολογήσεις.
Αφελώς θεωρώντας ως μη ανατρέψιμη την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο, επιδιώκουν να σπρώξουν πέρα από τον Αύγουστο την υλοποίηση υποχρεώσεων, με την ψευδαίσθηση ότι, όταν η χώρα θα έχει βγει, θα πετύχουν να τις ακυρώσουν ολωσδιόλου. Πρόκειται για επικίνδυνη ανοησία. Γιατί: (α) Η αθέτηση δεσμεύσεων θα δημιουργήσει κακό κλίμα στις αγορές, από τις οποίες πρέπει να μαζέψουμε κεφάλαια για τον κουμπαρά, στους επόμενους μήνες. Αρα, οι «συνεπείς αριστεροί» υπονομεύουν την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή. (β) Οσες υποχρεώσεις παραμείνουν σε εκκρεμότητα, θα περιληφθούν σε νέα λίστα δεσμεύσεων προς υλοποίηση, μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Αρα, οι «συνεπείς αριστεροί» κάνουν ό,τι πρέπει για να δικαιώσουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ο κ. Τσίπρας δεν έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, απλώς την έβαλε και σε 4ο…
Πηγή: Καθημερινή