Μεγάλα προβλήματα για τα δημόσια ΙΕΚ – Αθλιες συνθήκες στα εργαστήρια των ειδικοτήτων

Μεγάλα προβλήματα για τα δημόσια ΙΕΚ – Αθλιες συνθήκες στα εργαστήρια των ειδικοτήτων

Απόστολος Λακασάς

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα 125 δημόσια ΙΕΚ που λειτουργούν στη χώρα. Σύμφωνα με καταγγελίες σπουδαστών, από την έναρξη των μαθημάτων τα εργαστήρια των ειδικοτήτων είτε γίνονται σε άθλιες συνθήκες είτε δεν γίνονται καθόλου.

Ενδεικτικά, λόγω της έλλειψης κονδυλίων ακόμη και για τα βασικά αναλώσιμα υλικά, οι αρτοποιοί, οι σπουδαστές στη αρτοποιία, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική να φέρνουν από το σπίτι τους υλικά όπως πατάτες, αλεύρι, ζάχαρη, κρεμμύδια για να χρησιμοποιήσουν στα εργαστήρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες οι ειδικευόμενοι στην κομμωτική κουρεύουν δωρεάν πολίτες με μόνο αίτημα να τους παρέχουν δωρεάν σαμπουάν για να μπορέσουν να δουλέψουν στα εργαστήρια, ενώ οι γαλακτοκόμοι παίρνουν δωρεάν γάλα από παραγωγούς της περιοχής.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή των σπουδαστών, όπως στο ΔΙΕΚ Σερρών, όπου στην ειδικότητα του κοσμήματος το 70% των σπουδαστών εγκατέλειψε τη σχολή. Κάθε χρόνο περίπου 25.000 άτομα κάνουν αιτήσεις για τα δημόσια ΙΕΚ και οι σπουδαστές κάθε έτους κινούνται στους 16.000.

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, με τους Αναπληρωτές Τομεάρχες Μαρία Αντωνίου, Γιάννη Ανδριανό, και Χρήστο Κέλλα, συνυπέβαλαν εκ νέου ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με την εικόνα διάλυσης στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας.

Όπως αναφέρουν «το Υπουργείο δεν απάντησε ποτέ σε προηγούμενο ερώτημα των βουλευτών, του Νοεμβρίου 2017, το οποίο καταδείκνυε την κατάσταση αποσύνθεσης που ήδη επικρατούσε προ διμήνου στα δημόσια ΙΕΚ. Σήμερα, που οι συνθήκες έχουν εμφανώς επιδεινωθεί έτι περαιτέρω, διακυβεύεται εν τοις πράγμασι η λειτουργία των ΔΙΕΚ και η συνέχιση των σπουδών των καταρτιζόμενων».

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *