Υπουργός Παιδείας ή απαγορεύσεων;

Υπουργός Παιδείας ή απαγορεύσεων;

Κύριο άρθρο

Είναι γνωστή εδώ και καιρό η τακτική της κυβέρνησης να εμφανίζεται ως προστάτης των φτωχών και των αδύναμων. Το επίχρισμα της φιλολαϊκής πολιτικής βέβαια δεν την εμποδίζει να περικόβει η να καταργεί επιδόματα, να βάζει φόρους σε ότι κινείται, πάντα φυσικά εν ονόματι των θυμάτων της κρίσης.

Με πρόσχημα λοιπόν την προστασία των φτωχών μαθητών ο υπουργός της Παιδείας προχώρησε σε ένα ακόμα ρηξικέλευθο μέτρο. Απαγόρευσε τις « μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων με εξαίρεση τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων». Το επιχείρημα για την απαγόρευση ήταν ότι κάποιοι μαθητές αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτά τα ταξίδια.

Προφανώς ο κ. Γαβρόγλου έχει λύσει όλα τα ζωτικά προβλήματα της παιδείας και αποφάσισε να δώσει μερικά μαθήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και… σοσιαλιστικής δημοκρατίας. Έχει άλλωστε επιδείξει ανάλογη διάθεση εδώ και πολύ καιρό. Δεν μας αρέσει ή δεν μας βολεύει η αριστεία την καταργούμε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αφού δεν μπορούν να ταξιδεύουν όλοι στο εξωτερικό για να γνωρίσουν τον κόσμο και να αποκτήσουν άλλες εκπαιδευτικές και κοινωνικές εμπειρίες, τέλος στα ταξίδια.

Η λογική, αν υπάρχει βέβαια λογική, της ισοπέδωσης προς τα κάτω ζει και βασιλεύει για την πρώτη φορά αριστερά. Λίγο ακόμα και θα μας γυρίσουν σε αλήστου μνήμης εποχές που τα ταξίδια στο εξωτερικό ήταν για λίγους και εκλεκτούς, του υπουργού Παιδείας φυσικά συμπεριλαμβανομένου.

Αντί να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της εκπαίδευσης  ο κ. Γαβρόγλου επιδίδεται σε λαϊκίστικές κινήσεις εντυπωσιασμού για να χαϊδέψει τα αυτιά όσων ακόμα εμπιστεύονται την κυβέρνηση του Σύριζα.

Δυστυχώς όμως για τον κύριο υπουργό δεν ζούμε πια σε ένα περίκλειστο κόσμο. Όσες απαγορεύσεις κι αν επιβάλλει οι μαθητές, οι νέοι που θέλουν πραγματικά να ανοίξουν τους ορίζοντες τους θα βρουν τρόπους  για να ταξιδέψουν και να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που θα τους επιτρέψουν να κάνουν πράξη τα όνειρα τους.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *