Δ117: Ουκρανία-Πολωνία

Δ117: Ουκρανία-Πολωνία

- in Διεθνή
0

Στο 92. Διεθνή: Πολωνία (εξοπλίζεται) επεσήμανα πως η Πολωνία εξοπλιζόταν σαν τη Γερμανία διότι σαν τη Γερμανία αφυπνίστηκε ξαφνικά και δυσάρεστα και φοβήθηκε την επιθετικά επεκτατική πολιτική της Ρωσίας.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οι Πολωνοί αδίστακτα κι έμπρακτα εκδήλωσαν συμπαράσταση ανοίγοντας σύνορα και αγκαλιές για τις χιλιάδες πρόσφυγες (κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους) που έφευγαν από τις πολεμόπληκτες περιοχές. Και συνεχίζουν να δείχνουν τη συμπαράστασή τους.

Μα η συμπαράσταση ήταν και αλληλεγγύη και αμέσως άρχισαν να εφοδιάζουν τους Ουκρανούς με όπλα – ενώ οι Νατοϊκοί σύμμαχοι συζητούσαν.

Η βλακεία των Νατοϊκών ηγεσιών καταδείχνεται από το γεγονός πως ο αιματηρός πόλεμος (βλ. προηγούμενο 116. Διεθνή: Δυτικοί Μάπες και άλλα) συνεχίζεται για 15ο μήνα, ενώ το ΝΑΤΟ μπορούσε να είχε επέμβει δυναμικά με boots on the ground και με F16 στον αέρα (κι άλλα όπλα) και να αναγκάσει τον Πούτιν ή να υποχωρήσει αμέσως (ή να προσφύγει σε πυρηνικά, οπότε και η Ρωσία θα καταστρεφόταν).

Δυστυχώς υπάρχει πολλή ασθένεια και ηλιθιότητα στην αγαπημένη μας πολιτισμένη Δύση!

Ο Πολωνός πρόεδρος Duda χαρίζει τώρα μαχητικά σκάφη MG-29 στην Ουκρανία. Δεν είναι η τελευταία λέξη σε μαχητικά αεροσκάφη, μα πολύ καλύτερα από τίποτα, και οι Ουκρανοί μπορούν να τα χειρίζονται χωρίς έξτρα εκπαίδευση.

Το ΝΑΤΟ σε πρόσφατη δήλωσή του παραδέχεται πως η Ευρω-Ατλαντική περιοχή δεν είναι σε ειρήνη, μα παραμένει στο βλακώδες γράμμα του καταστατικού του και περιμένει επίθεση σε (χώρα-)μέλος προτού επέμβει στρατιωτικά. Έτσι αντί να κάνει περισσότερα κάνει λιγότερα εφοδιάζοντας (επί πληρωμή loan & lease) την Ουκρανία πολύ αργά και καθυστερημένα με δεύτερης ποιότητας όπλα. Τα Λέοπαρντ τανκς, π.χ., τα Χάουϊτσερ αυτοκινούμενα κανόνια, τα Πάτριοτ συστήματα αεράμυνας κ.λπ., δίνονται τώρα, 13-14 μήνες μετά την αισχρή εισβολή.

Ακόμα και χωρίς να νικήσει ολοκληρωτικά την Ουκρανία, η Ρωσία, με το να κατέχει τις ανατολικές περιοχές και την Κριμαία, έχει μεταφέρει τα σύνορά της 200-300 χλμ πιο κοντά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Βαρσοβία, Βερολίνο, Παρίσι, Όσλο κ.λπ.). Και θα μπορεί να μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε ρωσική λίμνη! Επιπλέον κατέχει περιοχές με ανεπτυγμένη βιομηχανία κι εξαίρετους ορυκτούς πόρους, ενώ θα ασκεί έλεγχο στην εξαγωγή σιτηρών, αν όχι και στην παραγωγή τους!

Εντούτοις, ενώ όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν και λεκτικά συμπαραστέκονται στην αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας, μόνο 10 από τα 30 κάνουν τη συνεισφορά που θα έπρεπε – ενώ οι Ουκρανοί συνεισφέρουν με το δικό τους αίμα.

Πριν την ντροπιαστική εισβολή στην Ουκρανία, η Πολωνία ξόδευε 2,42% του ΑΕΠ της στην Άμυνα, 3ησε μέγεθος δαπάνη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Έτσι τώρα το αυξάνει στο 4%. Από 170.000 στρατό σήμερα (όπως η Γερμανία) θα τον αυξήσει σε 250.000 μάχιμους και 50.000 αμυντικό προσωπικό.

Πέρυσι αγόρασε 250 Άμπραμς τανκς (ΗΠΑ) που όμως θα παραλάβει μόνο το 2024. Και περιμένει ακόμα 116 για φέτος. Μα τώρα σχεδιάζει να προμηθευτεί και 180 κορεάτικα τανκς Κ2 Black Panther. Και από το 2026 σκοπεύει να παράξει άλλα 800 (τροποποιημένα στην Πολωνία, K2PL τύπου). Τον περασμένο Δεκέμβριο παρέλαβε την πρώτη δόση από τη Ν. Κορέα (φωτό).

Έχει προμηθευτεί επίσης 48 Κ9 howitzer πυροβόλα και θα προμηθευτεί άλλα 600 ωσότου αρχίσει στην ίδια τη χώρα η παραγωγή τους το 2026.

Για $18 δισ έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ 18 HIMARS συστήματα και 500 βοηθητικά συστήματα με πυραύλους.

Αναμένει 32 αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ και 48 FA-50 από τη Ν. Κορέα (φωτό). Τα πρώτα 12 φτάνουν φέτος και τα υπόλοιπα 36 το 2025.

Η Πολωνία, όχι μόνο στοχεύει στις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις (μετά την Ουκρανία) στην Ευρώπη, μα αναβαθμίζει και αναπτύσσει την εγχώρια πολεμική της βιομηχανία.

Δεν προτίθεται να πιαστεί απροετοίμαστη, όπως στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, και πολύ καλά κάνει. Όπως λέει και η ελληνική μας παροιμία «κάλλιο παπάς φονιάς παρά παπάς σκοτωμένος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *