Διάβασα άρθρο στην Καθημερινή (7/9/21 “Μια Ουτοπία με ελληνικό όνομα…” στις σελίδες Money Review), πως κάποιος θα χτίσει μια πόλη 5 εκμ ανθρώπων από το μηδέν και θα είναι πιο ανοικτή και δίκαιη και θα ονομάζεται Telosa, από το ελληνικό “τέλος”. Υποπτεύομαι πως ο ανώνυμος συντάκτης θα ελκύστηκε μάλλον από, ή εξίσου με το ελληνικό στοιχείο, όπως και για το φιλόδοξο πανάκριβο εγχείρημα.
Εγώ ελκύστηκα εξ ολοκλήρου από το γεγονός πως ο Μαρκ Λόρι εμπνεύστηκε κατά δική του ομολογία από τον Αμερικανό (πρώην δημοσιογράφο) οικονομολόγο Henry George όταν διάβασε το βιβλίο του Progress and Poverty που δημοσιεύτηκε το 1879 κι έγινε μπεστ-σέλλερ. Πρεσβεύει τη Γεωφορολόγηση.
Ο Λόρι ανησυχεί όχι αδικαιολόγητα πως οι οικονομικές ανισότητες (και όχι μόνο) θα καταστρέψουν τις ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται μεγάλη οξυδέρκεια πλέον να διαπιστώσεις πως η χώρα έχει πάρει την εύκολη κατιούσα της παρακμής.
Ο ίδιος ο Λόρι είναι ένας άκρως επιτυχημένος επιχειρηματίας του αμερικανικού καπιταλισμού έχοντας ιδρύσει δυο θαυμαστές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, τις οποίες πούλησε τη μια για 500 εκμ και την άλλη για 3,3 δις δολάρια. Με αυτά και πρόσθετα χρήματα που ελπίζει να μαζέψει, ελπίζει να οικοδομήσει τη μελλοντική πόλη του που θα λειτουργεί με βάση τη Γεωφορολόγηση στην οικονομία της.
Όπως έχω γράψει σε πολλά άρθρα (Πολιτική Οικονομία 2: Απλές Αρχές, Πολιτική Οικονομία 3: Κοινωνία, Εργασία, Πολιτική Οικονομία 4: Γη, Πολιτική Οικονομία 27: O P. E. Dove για την πιο δίκαιη και αποτελεσματική φορολογία, Πολιτική Οικονομία 36: Ιδιοκτησία και Κατοχή, Πολιτική Οικονομία 61: Φορολογική Μεταρρύθμιση κ.λπ. κ.λπ.) η Γεωφορολόγηση είναι το μόνο σύστημα φορολογίας που δεν επιφέρει στρεβλώσεις στην οικονομία, όπως παραδέχονται όλοι οι οικονομολόγοι σε όλα τα εγχειρίδια Οικονομίας. Επομένως είναι και το πιο λειτουργικό σύστημα, το πιο αποτελεσματικό και αυτονόητο. Είναι επίσης το δικαιότερο αφού δεν αφαιρεί από την αμοιβή της Εργασίας ούτε την αποτρέπει και απεναντίας την ενθαρρύνει.
Η Γεωφορολόγηση αποκομίζει την αυξανόμενη αξία γαιών η οποία οφείλεται στην ανάπτυξη της κοινότητας, στην αύξηση πληθυσμού και πρόοδο των επιστημών και τεχνολογίας, στην παρουσία δημόσιων υπηρεσιών και στην προσιτότητα δημόσιων θεσμών και πολιτισμικών φαινομένων. Η χρήση κεφαλαίου (που είναι ουσιαστικά επέκταση των συνέργων και της ανθρώπινης Εργασίας) δεν φορολογείται, ούτε η φυσική αμοιβή της εργασίας. Οπότε, όπως παρατήρησαν οικονομολόγοι από τον Άνταμ Σμιθ ως σήμερα, θα υπάρχει ανάπτυξη και ανάπτυξη.
Γι’ αυτό την υιοθετεί ο Μαρκ Λόρι για την πόλη του. Μακάρι να προχωρήσει! Διότι μόνο όταν εγκαθιδρυθεί μια μεγάλη σύγχρονη κοινότητα (με χρηματοπιστωτική, εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα) που θα λειτουργεί με Γεωφορολόγηση, θα πειστούν τα ξόανα των πολιτικάντηδων να την εφαρμόσουν στις χώρες τους.