Τ87: Διακυβέρνηση και βία

Τ87: Διακυβέρνηση και βία

- in Ταυτότητα
0

1. Με τη βία εδώ εννοώ τη βία που ασκούν κάθε τόσο διάφορες ομάδες πολιτών, νεαρής ηλικίας ως επί το πλείστον. Αυτή εκδηλώνεται ως παλαβή συνήθεια μπαχαλάκηδων με βάση το άσυλο των ΑΕΙ και τη δική τους κακόβουλη επιθυμία για σπορ, καταστροφή και αντεξουσιαστική δήθεν διαμαρτυρία. Μα το πρώτο και τρίτο κίνητρο μπορούν να εκφραστούν με πολλούς άλλους και καθόλου βίαιους τρόπους καταστροφής.

Εκτός από τους ανεπρόκοπους και βαθύτατα συγχυσμένους νεαρούς που ίσως και να ενθαρρύνονται από αναρχοαριστερά πολιτικά κόμματα, υπάρχουν και «συλλογικότητες», όπως ονομάζονται τώρα εγκληματικές ομάδες, φασιστικής χροιάς, αριστερής ή ακροδεξιάς, που επιδίδονται σε παρόμοια βία.

Αυτή η βία και η εγκληματικότητα γενικότερα (δηλ. φόνος, ληστεία, ξυλοκόπημα, βιασμός) μοιάζει να αυξάνεται τα τελευταία έτη.

2. Έχω δει μερικούς δημοσιογράφους να αναρωτιούνται γιατί να έχει «τέτοια ορμή» το αντεξουσιαστικό ρεύμα στη χώρα μας.

Ένας παράγων είναι σαφώς ο ευφημισμός «αντεξουσιαστικό ρεύμα» (ή ό,τι άλλο «αντεξουσιαστικό»). Αν ήταν όντως «αντεξουσιαστική» αυτή η τάση, τότε οι αντεξουσιαστές θα στόχευαν σε απόψεις εξουσίας. Ο ομαδικός βιασμός μιας γυναίκας, η ληστεία φιλήσυχων ανθρώπων, η διάρρηξη και καταλήστευση σπιτιών ηλικιωμένων, ο βασανισμός ηλικιωμένων, επιθέσεις κατά μεταναστών, οι τεράστιες απάτες πολιτικών κι επιχειρηματιών, οι εμπρησμοί εργοστασίων και κατοικιών, η καταστροφή βιτρινών και αυτοκινήτων, ο προπηλακισμός πανεπιστημιακών: αυτά όλα ουδεμία σχέση έχουν με «αντεξουσία» όπως ούτε ο βανδαλισμός των πανεπιστημιακών χώρων ή δημόσιων αγαλμάτων και κτηρίων πρεσβειών, ούτε ο λιθοβολισμός αστυνομικών που (δεν) πάνε να επιβάλουν τάξη, ούτε καν το κάψιμο της ελληνικής σημαίας.

Αντεξουσιαστική βία θα εκδηλωνόταν αν οι δράστες έκαιγαν το κτήριο της Βουλής ή κάποιου υπουργείου ή αν ανατίναζαν τα αμάξια και τα γραφεία υπουργών και βουλευτών.

3. Η βία που εκδηλώνεται τόσο συχνά, με τόση ευκολία και τόσους ποικίλους τρόπους από μικρές συλλογικότητες κυρίως της αναρχοαριστεράς και της ακροδεξιάς θα αυξάνεται και θα εξαπλώνεται για όσο η κυβέρνηση δεν επιβάλλει αυστηρή απάντηση με τη σύλληψη και μακρόχρονη φυλάκιση (και καταναγκαστικά έργα). Και φυσικά για όσο αξιωματούχοι και πανεπιστημιακοί την ανέχονται.

Πολλοί δημοσιογράφοι λένε πως η «κοινωνία» (=πολίτες) μένει αδιάφορη έχοντας λίγο λίγο εθιστεί σε αυτή την παράνοια: αφενός να υπάρχουν όλοι αυτοί οι παραβάτες και αφετέρου το κράτος να αδιαφορεί.

Αυτό δεν ευσταθεί. Οι πολίτες δείχνουν την αγανάκτησή τους συχνά κι έντονα. Κάποτε μάλιστα παίρνουν όπλο στα χέρια τους και διώχνουν τους παραβάτες – για να δηλώνουν οι κρατικοί προστάτες δήθεν του πολίτη πως δεν θέλουμε να έχουμε φαρ ή γουάιλντ γουέστ! Πολλοί δημοσιογράφοι έγκριτων εφημερίδων στηλιτεύουν την κατάσταση και ζητούν επανειλημμένα να επέμβει πιο δυναμικά η κυβέρνηση, η οποία κωφεύει ακόμα και όταν πολίτες γράφουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

4. Η αλήθεια είναι πολύ απλή.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (ας πούμε από το 2000) δεν ενδιαφέρονται και αμφιβάλλω πολύ αν ξέρουν ποια είναι τα αληθινά λειτουργήματα της κυβέρνησης. Αυτά έχουν διατυπωθεί καθαρά εδώ και χιλιετίες και πολύ ξεκάθαρα από τον 17ο αιώνα και δώθε για το μοντέρνο κράτος.

Όλοι ψελλίζουν «Ναι, ναι» και υπόσχονται όλα τα καλά (πρόσθετα στις παροχές που θα κάνουν) στην προεκλογική περίοδο, μετά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ανταμείψουν τους δικούς τους ποικιλότροπα και να παραμείνουν στην εξουσία. Όλοι φοβούνται το «πολιτικό κόστος» κι έτσι δεν κυβερνούν ορθά. Τρία είναι τα καθήκοντα/λειτουργήματά τους:

α) Να δώσουν ασφάλεια σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο στους δικούς τους και καθόλου στους ποικίλους εγκληματίες. Γι’ αυτό χρειάζεται η Αστυνομία να τους εμποδίζει.

β) Να αποδίδεται δικαιοσύνη αμερόληπτα, ανέξοδα και γοργά.

γ) Να φροντίζουν για έργα που πολίτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν, όπως δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα δίκτυα, αναγκαία για την ανάπτυξη του Έθνους. Και να συντηρούν όσους δεν έχουν κανέναν να τους φροντίζει (ορφανά, τρελούς).

Αυτά είναι τα καθήκοντα/λειτουργήματα μιας καλής κυβέρνησης. Και αν εξετάσει κάποιος τις τρεις διατυπώσεις ενδελεχώς θα δει πως καλύπτονται όλα όσα πρέπει. Εφόσον φυσικά έχει καθιερωθεί Γεωφορολόγηση.

Όλα τα άλλα της ζωής ας αφήνονται στους πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *