Ε976: Ο τσιπρισμός του Μητσοτάκη

Ε976: Ο τσιπρισμός του Μητσοτάκη

1. Για το θέμα έχουμε ξαναγράψει, π.χ. Ε673: Αλλαξιά στον Σύριζα, Ε693: Νεοδημοκρατικός τσιπρισμός, Ε713: Νεοδημοκρατική ανοησία, κλπ. Ο τσιπρισμός είναι μία νοοτροπία και συμπεριφορά, ένα πλέγμα αξιών που μας κινητοποιεί σε δράση. Επινοήσαμε αυτό τον όρο από το επίθετο του κ. Τσίπρα ο οποίος ενσαρκώνει περίλαμπρα τις ιδιότητες αυτού του πλέγματος και της συνακόλουθης συμπεριφοράς.

Πολλά είναι τα γνωρίσματα του τσιπρισμού, μα τα συνοψίζουμε σε τρεις βασικές ιδιότητες: ανεντιμότητα (=ανευθυνότητα, εξαπάτηση, ψεύδη), ανικανότητα, ασυναρτησία (=αντιφατικότητα και πάρλα δίχως ουσία, ύβρεις).

Αυτές όλες τις επισημάναμε ακούραστα επί κυβέρνησης τσαρλατάνων του κ. Τσίπρα (2015 – 2019) – οπότε μετά τον πρώτο μήνα εμείς από αυτό το ιστολόγιο ευχόμασταν να εξαφανιστούν. Δυστυχώς, χάρη στον κ. Καμμένο και κατά περιστάσεις τους άλλους ανόητους της Βουλής, το τσούρμο συμπλήρωσε την καταστροφική τετραετία του βυθίζοντας τα ήθη βαθύτερα στον βόθρο βαρβαρότητας.

2. Εγκωμιάσαμε ανεπιφύλακτα τον κ. Μητσοτάκη και την αποφασιστική δράση του ως τον Ιούνιο 2020, ένα ολόκληρο έτος. Όχι ότι δεν υπήρχαν σημάδια πολιτικής αδυναμίας και φαυλότητας. Μα το τέλειο δεν απαντάται, όπως έγραφε ο Πλάτων, στον υλικό κόσμο!

Οπωσδήποτε υπάρχει γενικά μια πιο πολιτισμένη, ευγενική συμπεριφορά στα μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές της.

Μα ο κ. Μητσοτάκης και οι Νεοδημοκράτες πολιτικάντηδές του είναι Νεοέλληνες και ο τσιπρισμός είναι πολύ ευδιάκριτο γνώρισμα για να μην πω εγγενές, έμφυτο σχεδόν.

Η πρώτη και σχεδόν αναπόδραστη ένδειξη τσιπρισμού είναι η εξαπάτηση, γενικώς ανεντιμότητα. “Το είπαμε το κάναμε.” Ναι, μα αυτό ίσχυσε για τα εύκολα, δημοφιλή μέτρα όπως η κατάργηση του “ασύλου” και η εκκαθάριση μπαχαλάκηδων (αντιεξουσιαστών, ναρκέμπορων και άλλων εγκληματιών) από τα λημέρια τους.

Ναι, αλλά μεταρρυθμίσεις που θα έφταναν βαθιά και θα άλλαζαν την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση όπως “αξιολόγηση”, δεν είδαμε, παρότι για αυτό ψηφίσαμε Νέα Δημοκρατία.

3. Ο κ. Μητσοτάκης έχασε τη μεταρρυθμιστική του όρεξη από την εποχή που υπηρετούσε ως υπουργός στο δίδυμο Σαμαράς-Βενιζέλος.

Τη μεταρρυθμιστική του πυξίδα την αντικατέστησε, ιδίως αφότου κέρδισε τις εκλογές (Ιούλιο 2019), με πυξίδα πολιτικού κόστους. Διότι αυτή είναι η πρώτη αρχή των πολιτικάντηδων – εγώ, το κόμμα, ο λαός. Με άλλα λόγια είναι και ο κ. Μητσοτάκης κοινότατος Έλλην πολιτικός. Και τσιπριστής στο ότι δεν τήρησε τις σημαντικές υποσχέσεις του.

Είναι αλήθεια πως του έλαχαν πολλά στραβά στη βάρδια του – πανδημία με οικονομική κρίση, μετανάστες στον Έβρο, αυξημένη επιθετικότητα Τούρκων, πλημμύρες, σεισμός Σάμου… Μα ο καλός καραβοκύρης στη φουρτούνα φαίνεται. Κι ευτυχώς που είχαμε αυτήν τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση αντί τα τσογλάνια του κ. Τσίπρα.

4. Μα το δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι σπασμωδικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύουν σοβαρούς περιορισμούς στην αξιολόγηση και τη γενικότερη κυβερνητική του ικανότητα.

Με τη νέα πυξίδα προχώρησε στην απότομη και πανεθνική χαλάρωση μέτρων θέλοντας να ευχαριστήσει χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας και να προβάλει μία εικόνα κανονικότητας, εντελώς φαντασιακή (Ιούνιος).

Τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται αμέσως, βαθμιαία όμως.

Στα μέσα Αυγούστου ανέβηκαν περισσότερο και οι ενδείξεις ήταν πως θα ερχόταν νέο ισχυρότερο κύμα. Τότε, τέλη Αυγούστου, έπρεπε να παρθούν τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν με μισή καρδιά τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου. Είδαμε και το φιάσκο με τις μάσκες τον Σεπτέμβριο καθώς άνοιγαν τα σχολεία.

Αν όπως ισχυρίζεται στο Διάγγελμά του (2/11) πρώτη του μέριμνα είναι η υγεία των Ελλήνων, δεν θα περίμενε να πιάσουμε 2.000 κρούσματα για να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα. Θα έπρεπε να ξέρει πως οι Έλληνες δεν πειθαρχούν εύκολα, όπως ακριβώς έκανε ο ίδιος: δεν πειθάρχησε στις δικές του προεκλογικές εξαγγελίες και στη γνώση του για τα ορθά μέτρα.

5. Ναι, πέρασε ο νόμος για την κατάργηση του ντροπιαστικού ασύλου. Μα δεν εφαρμόζεται ούτε κατά το μισό! Ούτε οι διαδηλώσεις στους δρόμους περιορίστηκαν.

Η Φοιτητική Εστία είναι γεμάτη με μη φοιτητές, τραμπούκους, εμπόρους ουσιών και πάσης φύσεως εγκληματίες – και μάλιστα εν γνώσει της Πρυτανείας.

Από πού και ως πού πρέπει να αποφασίζει για θέματα που αφορούν την υγεία και ασφάλεια των φοιτητών η Πρυτανεία η οποία κάνει συμφωνίες με κακοποιούς και αρνείται να δεχθεί την επέμβαση ειδικής αστυνομίας; Σίγουρα η κυβέρνηση, το κράτος, εκλέγεται και οργανώνεται να υπηρετήσει τους πολίτες και τους φοιτητές, όχι να περιμένει την Πρυτανεία!

Η κυβέρνηση εκλέγεται για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού, όχι τα δικά της και φιλικών (ή έστω απειλητικών) προς αυτήν ομάδων, σε βάρος του λαού.

Υπάρχουν οι επιστήμονες και τεχνοκράτες, οι εμπειρογνώμονες, που γνωρίζουν και δίνουν συμβουλές. Αυτούς θα πρέπει να ακούει ο κ. Μητσοτάκης, όχι να συμβουλεύεται την πυξίδα των φανφαρόνων πολιτικάντηδων.

6. Eπιτέλους τον Νοέμβριο αφού τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί αυξήθηκαν εκθετικά, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πλήρες λοκντάουν που ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σε νέο διάγγελμα.

Οι εξηγήσεις που έδωσε ήταν θλιβερά ανεπαρκείς, εξηγήσεις ενός πολιτικού που μου φάνηκε δεν ήθελε να ομολογήσει τη δική του αποτυχία να λάβει τα σωστά μέτρα όταν έπρεπε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *