Δ170: Άοπλοι Βρετανοί αστυνομικοί

Δ170: Άοπλοι Βρετανοί αστυνομικοί

- in Διεθνή
0

Ένα από τα πρώτα πράγματα που σου έκαναν εντύπωση στη Βρετανία είναι πως οι αστυφύλακες δεν είχαν πυροβόλα όπλα – σε αντίθεση με την Αμερική και πολλές άλλες χώρες. Αυτό δεν ισχύει πλέον μα το σκεπτικό ήταν απλό.

Ένας ξυλουργός φοράει μία ζώνη όπου κρέμονται τα εργαλεία που χρησιμοποιεί πιο συχνά: σφυρί, πριονάκι, μεζούρα, σκαλπέλο, μολύβι και άλλα παρόμοια μικροπράγματα. Έχει επίσης (στο εργαστήρι του) άλλα εργαλεία που ενδέχεται να χρειαστεί για ειδικές δουλειές έξω – όπως μεγάλα πριόνια, πλάνες, πρόκες πολλών μεγεθών κλπ. Έχει επιπλέον ακόμα μεγαλύτερα εργαλεία στο εργαστήρι του που χρειάζεται για πιο μεγάλες ή εξειδικευμένες κατασκευές – πάγκο, μέγγενη, τόρνο κλπ.

Το ίδιο ισχύει για έναν υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο.

Και σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν μεγάλες, ακριβές συσκευές τις οποίες ενδεχομένως δεν έχουν μα αν τις χρειαστούν ή θα τις ενοικιάσουν ή θα δώσουν εκείνο το κομμάτι της δουλειάς σε ειδικούς.

Οι αστυνομικοί εργάζονται με παρόμοιο τρόπο. Μεταφέρουν τα εργαλεία του επαγγέλματος κάθε μέρα – όπως η στολή, η σφυρίχτρα, το κλομπ. Μετά είναι άλλα εργαλεία που θα χρειαστούν σε ειδικές περιπτώσεις, ειδικές συνθήκες – όπως πυροβόλα. Αυτά θα είναι στο αμάξι. Οι στατιστικές δείχνουν πως αυτά δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά.

Τέλος, υπάρχουν και πιο μεγάλα όπλα ή άλλες συσκευές που οι αστυνομικοί οι ίδιοι μπορεί και να μην έχουν μάθει να χρησιμοποιούν. Αυτά τα εργαλεία τα χρησιμοποιούν εξειδικευμένοι άντρες (ή γυναίκες).

Για ποιο λόγο να κουβαλούν όπλα στους καθημερινούς γύρους τους αφού θα χρησιμοποιηθούν πολύ πολύ σπάνια;

Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ως και το 2018. Ως τον Μάρτιο 2018, λοιπόν, έγιναν 18.746 επιχειρήσεις με πυροβόλα. Στο ίδιο έτος έγιναν 698.737 συλλήψεις.

Τώρα μερικές επιχειρήσεις με πυροβόλα δεν έχουν καμία σχέση με κακοποιούς ή συλλήψεις. Υπάρχουν περιπτώσεις θανάτωσης επικίνδυνων ζώων όπως μία αλεπού ή μία αγελάδα που ξέφυγε λίγο πριν σφαχτεί κλπ.

Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε πως οι επιχειρήσεις συνδέονται με τις συλλήψεις, το ποσοστό είναι μία επιχείρηση πυροβόλων όπλων σε 40 συλλήψεις. Δηλαδή ένας οπλισμένος αστυνομικός στις 40 υποθέσεις!

Στην Αγγλία και Ουαλία υπάρχουν 126.000 αστυφύλακες. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, ο καθένας θα κάνει 5,5 συλλήψεις τη χρονιά. Κατά μέσο όρο πάλι θα χρειαστεί περίπου ένας οπλισμένος αστυνομικός κάθε 8 έτη!

Τη χρονιά 2017 υπήρξαν 12 περιπτώσεις που αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά κακοποιών. Έτσι από τις 18.476 των αστυνομικών που θα μπορούσαν να έχουν πυροβόλο μόνο 12 βρέθηκαν σε συνθήκες που χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσουν.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα δεν είναι ανάγκη να οπλοφορούν οι αστυνομικοί. Τα όπλα ας είναι στο αμάξι, αν χρειαστούν. Η στολή αρκεί για τους καθημερινούς γύρους στις γειτονιές.

Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει – και αλλάζει καθώς αυξάνονται οι μετανάστες και ειδικά οι ακραίοι ισλαμιστές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *