Δ172: Πυραμίδας γκρέμισμα

Δ172: Πυραμίδας γκρέμισμα

- in Διεθνή
0

Πώς έγινε η τεράστια τρύπα στο πρόσωπο της μικρής πυραμίδας του Φαραώ Μενκάουρε πάνω από την κανονική είσοδο; Ο Αλλάχ τη δημιούργησε μέσω ενός πιστού Χαλίφη που το 1190 ΚΕ θέλησε να γκρεμίσει όλες τις πυραμίδες. Ευτυχώς εδώ ο Αλλάχ απέτυχε!

Ναι, ακόμα και τις πυραμίδες σκέφθηκαν να ερειπώσουν οι ειρηνικοί πονόψυχοι ισλαμιστές στην Αίγυπτο.

Λέγεται πως ο χαλίφης Ουμάρ μετά την κατάληψη της Αλεξάνδρειας 642 ΚΕ από τους μουσουλμάνους, διέταξε να κάψουν τη μεγάλη Βιβλιοθήκη (αρχαιότερα ‘Μουσείο’): “Αν τα λόγια των Ελλήνων είναι ίδια με όσα λέει το βιβλίο του Θεού [Κοράνι] είναι περιττά. Αν δεν συμφωνούν είναι δηλητηριώδη. Έτσι κάψτε τα!”

Οι περισσότεροι λόγιοι αμφισβητούν αυτήν την εκδοχή διότι άλλες πιο αξιόπιστες μαρτυρίες τοποθετούν την καταστροφή πολύ νωρίτερα.

Κανείς, όμως, δεν αμφισβητεί την προσπάθεια να καταστραφούν οι πυραμίδες. Ήταν συνήθης πρακτική των ισλαμιστών, παρότι πολλοί, κυρίως Πέρσες μα και άλλοι, λόγιοι, δεν δίσταζαν να μελετήσουν και να υιοθετήσουν τις γνώσεις των Ελλήνων.

Η τρύπα αυτή στη μικρότερη πυραμίδα από τις τρεις μεγάλες, αυτήν του Menkaure, έγινε από εργάτες του Χαλίφα του Ισλάμ.

Αυτός ο σουλτάνος, γιος του μεγάλου Σαλαντίν, ο Al-Aziz Othman, διέταξε το γκρέμισμα των πυραμίδων το 1190, αρχίζοντας από τη μικρότερη.

Επί 8 μήνες δεκάδες εργάτες δούλευαν με λοστούς, σφήνες και σκοινιά, καθώς όμως η πέτρα κατρακυλούσε, χωνόταν στην άμμο και ήταν ακόμα πιο δύσκολο να τη μετακινήσουν.

Το εγχείρημα αποδείχθηκε πολύ δαπανηρό κι ευτυχώς εγκαταλείφθηκε.

Είναι πολύ παράλογη, παρανοϊκή, αυτή η προσπάθεια των Ισλαμιστών να αφανίσουν τα μνημεία παλαιότερων και για’αυτούς ακατανόητων πολιτισμών – σε Ινδία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, Ιράκ, Ιουδαία και Σαμάρεια (ή Παλαιστίνη), Αίγυπτο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *