Ισ214: Τάφος του Μεγαλέξανδρου

Ισ214: Τάφος του Μεγαλέξανδρου

- in Ιστορικά
0

1. Είναι φυσικό να ενδιαφερόμαστε για τον τάφο του μεγάλου στρατηλάτη. Οι διάφορες εικασίες εκτείνονται από την αρχαία Βαβυλώνα ως τη Βεργίνα. Εκεί στη Μακεδονία δεν βρέθηκαν λείψανα του Μεγαλέξανδρου αλλά πολλά άλλα χρήσιμα ευρήματα.

Μια πιθανή τοποθεσία είναι το χωριό Bilad El Rum, 15 χλμ. από την όαση Σίβα (όαση του Άμμωνος Ρα) 50 χλμ. ανατολικά του συνόρου με τη Λιβύη.

Η όαση λέγεται στα αρχαία Αιγυπτιακά Σεχτ-αμ, «πεδίο των φοινίκων» – οι οποίοι ευδοκιμούν ακόμα εκεί μαζί με ελιές.

Βρίσκεται κοντά 600 χλμ. δυτικά του Καΐρου και μέχρι πρόσφατα ήταν η πιο δυσπρόσιτη όαση της Αιγύπτου (την προσάρτησε ο Μοχάμεντ Άλι το 1819).

Κατοικείται από τη 12η χιλιετία πκε., έχει μήκος περίπου 10 χλμ. και πλάτος περίπου 6 χλμ. Στη μέση περίπου είναι η πόλη Σίβα.

2. Απέκτησε σπουδαιότητα όταν στην 30η Δυναστεία οικοδομήθηκε ο ναός του Άμμων-Ρα και το Μαντείο του (3 χλμ. ανατολικά). Ο Ηρόδοτος το αναφέρει καθώς Έλληνες άποικοι από την Κυρήνη το επισκέφθηκαν νωρίτερα στον 7ο αιώνα πκε.

Άλλος ένας Έλληνας το επισκέφθηκε το 331 πκε, ο Μεγαλέξανδρος που πήρε τη βεβαίωση πως ήταν ημίθεος και νόμιμος Φαραώ της Αιγύπτου!

Ενάμισι χιλιόμετρο βορειοανατολικά είναι η παλαιά Νεκρόπολη Jebel al-Mawta, το αρχαιότερο επίσημο κτίσμα από την 26η Δυναστεία.

Πάνω σε ένα λόφο, περιτριγυρισμένο από αρχαίες κατοικίες βρίσκονται τα ερείπια του φρουρίου Shali.

Στη βάση του λόφου υπήρχε δεύτερος ναός που καταστράφηκε ολοσχερώς από μια φοβερή έκρηξη το 1887. (Η ερειπωμένη πόλη και τα κατάλοιπα του ναού.)

3. Σήμερα ζουν εκεί περίπου 23.000 Βέρβεροι. Μερικοί διαπρέπουν στην καλαθοπλεκτική, άλλοι στην υφαντική (υφάσματα και χαλιά) και άλλοι στα κοσμήματα (αργυροχοΐα).

Στη Ρωμαϊκή εποχή η Όαση έχασε τη φήμη της μα συνέχισε να λειτουργεί ως τα πρώτα χρόνια του Βυζαντίου.

Όμως εκεί εγκαταστάθηκε ο τελευταίος σχολάρχης της Νέο-πλατωνικής Σχολής των Αθηνών, Δαμάσκιος, που έζησε τις τελευταίες δεκαετίες του 5ου αιώνα και πρώτες δεκαετίες του 6ου) αφού έφυγε από την Αυλή του Πέρση βασιλιά Χοσρόη. Εκεί είχε πάει το 525 όταν ο Ιουστινιανός έκλεισε όλες τις μη-χριστιανικές Σχολές (και την Πλατωνική Ακαδημία). Στη Σίβα συνέχισε τη Νέο-πλατωνική του διδασκαλία – η οποία όμως φαίνεται να είχε αποκλίνει από τις πρώτες αρχές του Πλωτίνου. Φημισμένος μαθητής του ήταν ο Σιμπλίκιος. Ανατολικά, στην Αλεξάνδρεια είχε αρχίσει την καριέρα του ο ίδιος ο Πλωτίνος.

Σήμερα είναι γνωστή τουριστική ατραξιόν μα έχει κι ένα ελληνικό σχολείο-νηπιαγωγείο που ιδρύθηκε στο 2000.

Το 1989 η κα. Λιάνα Σουβλατζή, αρχαιολόγος, ισχυρίστηκε πως εκεί «βρήκε» τον τάφο του Μεγαλέξανδρου μα άλλοι αμφισβήτησαν την «ανακάλυψή» της και στο τέλος και η ίδια παραδέχτηκε πως ο τάφος ήταν ψεύτικος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *