Τ375: Παράξενοι βράχοι

Τ375: Παράξενοι βράχοι

- in Ταυτότητα
0

Γελάς κι εσύ στα λούλουδα χάσμα του βράχου μαύρο (Σολωμός)

Όσο παράξενες και αν μας φαίνονται τέτοιες διαμορφώσεις βράχων, δεν αμφιβάλλουμε πως είναι έργο των φυσικών ενεργειών βροχής, αέρα και ήλιου.

Παρόμοιες μορφές σαν τη δεύτερη βρίσκονται και σε άλλα μέρη του πλανήτη όπως στη βόρεια Northshire της Αγγλίας, 13 χλμ από το Harrogate – οι Birnham βράχοι, που πιστεύεται πως σχηματίστηκαν πριν 18000 έτη. Σμιλεμένοι από το μάτι και το χέρι της φύσης, τους δόθηκαν ονομασίες όπως Βωμοί ή Γραφεία των Δρουίδων.

Στην κοντινή μας Βουλγαρία υπάρχουν στα δικά τους βουνά της Ροδόπης μερικές μορφές βράχου που θυμίζουν γλυπτές προτομές ανθρώπων. Βρίσκονται σε μια περιοχή που λέγεται Βράχια των Αετών, πολύ κοντά στην πόλη Σαμίτσα. Μα και αυτές είναι δημιουργήματα των καιρικών συνθηκών Βρίσκονται πάνω από 30 μέτρα ψηλά κι έχουν ύψος 7 με 10 μέτρα.

Μετά είναι οι βράχοι της Σαουδικής Αραβίας κυρίως στην περιοχή της Όασης Tayma, που στην αρχαιότητα ήταν εμπορικός κόμβος. Εκεί κοντά στη Hegra βρίσκεται το ημιτελές Μαυσωλείο Qasr al-Farid (= μοναχικό κάστρο). Αυτό φτιάχτηκε σκαλισμένο στον μεγάλο βράχο από Ναβαταίους τον 1ο αιώνα κε.

Μα ο πιο εντυπωσιακός είναι ένας άλλος βράχος στη Σαουδαραβία: ο κάθετα σχισμένος βράχος Al Naslaa (Tayma Oasis, νότια επαρχία Tabuk) που, πιστεύεται, σχηματίστηκε 4000 πκε. Πώς έγινε η κάθετη κοπή με ακρίβεια λέιζερ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *