1. Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Κίνας είναι πάντα επίκαιρες. Έχω γράψει αρκετά άρθρα για το θέμα και, φυσικά, για τον ανταγωνισμό με την Αμερική. Μέχρι την εκδίωξη του Τελευταίου Αυτοκράτορα Που Γι (Yao ghi) 12/2/1912, η Κίνα ήταν μία χώρα τσαλαπατημένη και λεηλατημένη από τους Ευρωπαίους (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) και τους Αμερικάνους, στα πρόθυρα διαμελισμού. Αυτό θα είναι θέμα για άλλο, ιστορικό άρθρο.
Γι’ αυτό ο τωρινός Ηγέτης Xi Jinping μίλησε αυστηρά και προειδοποίησε τους πάντες πως τώρα πια η Κίνα δεν θα ανεχθεί καμιά επέμβαση στην επικράτεια και γειτονιά της από άλλες δυνάμεις (επ’ ευκαιρίας των 100 ετών από την ίδρυση του ΚΚΚ).
2. Έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη τεχνολογία, έχοντας αναπτύξει την οικονομία της κι έχοντας τον μεγαλύτερο στρατό ξηράς και αφού παράγει δικά της μαχητικά, η Κίνα στράφηκε τώρα και στο ναυτικό της.
Έχει ίσως περισσότερα πολεμικά πλοία από την Αμερική μα τα πιο πολλά είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας. Επίσης δεν έχει πείρα ναυτικού όπως η Αμερική που με τα υπερσύγχρονα (πυρηνικά) αεροπλανοφόρα της έχει οργώσει τις επτά θάλασσες (κι έχει τεράστια πείρα ναυμαχιών κι επεμβάσεων σε ξένες χώρες).
Έχει ήδη δύο αεροπλανοφόρα και υπό κατασκευή ακόμα ένα.
3. Το πρώτο της αεροπλανοφόρο το Liaoning (κεντρική φωτο) είναι παλαιό ρωσικό σκάφος: είναι από τα μικρότερα (67.500 τόνοι) και χρησιμοποιήθηκε για να αποκτήσουν πείρα οι ναυτικοί της.
Το δεύτερο 002 είναι όμοιο και λειτουργεί για τον ίδιο σκοπό.
Με αυτά τα δύο οι Κινέζοι απέκτησαν αρκετή πείρα ώστε να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν το τρίτο 003 (85.000 τόνων).
Μόνο αυτό κατασκευάζεται στα ναυπηγεία Jiangnan στη Σαγκάη.
4. Μα υπάρχουν σχέδια για τέταρτο 004 ακόμα μεγαλύτερο και πυρηνοκίνητο. Υποτίθεται πως η κατασκευή του ξεκίνησε μα λίγα πράγματα είναι γνωστά. Αλλά θα έχει εξοπλισμό λέιζερ και θα μεταφέρει νέα μαχητικά, πιο ανεπτυγμένα Shenyang FC -31. Πιθανολογείται πως θα έχει πολύ μεγαλύτερη εκτόπιση, 100.000 τόνων.
Για να νιώθει απόλυτα ασφαλής η Κίνα χρειάζεται, λένε, 6 αεροπλανοφόρα. Τρία στον δυτικό Ειρηνικό και τρία στον Ινδικό. Σε κάθε περίπτωση τα δύο θα είναι εν πλω και το ένα θα αναπαύεται και θα δέχεται τις αναγκαίες επισκευές. Αλλά πιθανόν να έχει και άλλα.
Στον Ειρηνικό Ωκεανό θα είναι η ασπίδα ενάντια σε τυχόν επίθεση Αμερικανών. Στον Ινδικό Ωκεανό θα προστατεύει τους διαύλους από Μέση Ανατολή και Αφρική προς Κίνα.