Έχουμε και στην Ελλάδα όμορφα γεφύρια, μα εδώ ας κοιτάξουμε σήμερα μερικά ξένα.
1. Αρχίζω με ένα κοντινό στην πόλη Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Βρίσκεται στο καντόνι Ερζεγοβίνη-Νερέτβα και τη διασχίζει ο ποταμός Neretva (εξ ου και το όνομα). Το όνομά της σημαίνει «φύλακες της γέφυρας». Το πανέμορφο γεφύρι της κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα από τους Οθωμανούς με διαταγή του Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπούς και είναι δείγμα ωραίας ισλαμικής αρχιτεκτονικής (μήκους 28 μέτρων σε ύψος 20 μέτρων).
2. Ακολουθεί το Γεφύρι του Διαβόλου (Rakotzbrücke) που κατασκευάστηκε το 1860, αν και φαίνεται παλαιότερο, στο πάρκο Kromlauer, Gablenz, Σαξονία (Γερμανία).
Έχει μήκος 35 μέτρα. Το διάταξε ο Fr. Hermann, ο Ιππότης του Κρομλάου, κι έχει γίνει διάσημο σε όλο τον κόσμο – μεγάλος τουριστικός προορισμός. Η νυχτερινή άποψή του:
Ο θρύλος πίσω από την ονομασία λέει πως υπήρχε καθυστέρηση και ο Χέρμαν έκανε συμβόλαιο με τον Διάβολο που θα βοηθούσε να τελειώσει έγκαιρα με τον όρο ότι θα έπαιρνε την ψυχή του πρώτου που θα διέσχιζε τη γέφυρα. Ο πονηρός Χέρμαν και οι οικοδόμοι κανόνισαν να περάσει πρώτη μια κατσίκα! Η φθινοπωρινή όψη επίσης είναι πανέμορφη και δεν έχει τίποτα το διαβολικό!
3. Για το επόμενο δείγμα πάμε στη Καλιφόρνια όπου κατασκευάστηκαν αρκετά γεφύρια, όπως και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ, επί εποχής New Deal του Ρούζβελτ ο οποίος έτσι καταπολεμούσε την ύφεση που μάστιζε τότε τη χώρα, αρχές και μέσο δεκαετίας 1930. Με λίγο χρώμα θα είχαν κι αυτές οι φωτογραφίες παρόμοια ομορφιά.
4. Και η υπερσύγχρονη Ruyi γέφυρα στην ανατολική Κίνα (κοντά στην πόλη Taizhou, κομητεία Xianju, Περιφέρεια Zhejiang). Ονομάζεται έτσι επειδή έχει στρογγυλότητα και θυμίζει το «ρούγι», το οποίο συμβολίζει παραδοσιακά καλοτυχία και δύναμη.