7. Διεθνή: Πώς καταστράφηκε η Βενεζουέλα;…

7. Διεθνή: Πώς καταστράφηκε η Βενεζουέλα;…

- in Διεθνή
0

1. Μερικοί αναλυτές (και Αμερικανοί) υποδείχνουν πως η Βενεζουέλα δεν είχε ποτέ σοσιαλιστικό καθεστώς τύπου Σοβιετίας ή Κούβας και η παραγωγή σχεδόν όλη γινόταν από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτό είναι αλήθεια, μα υπάρχουν τρία σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

α) Υπήρχαν κρατικές επιχειρήσεις και κυρίως τα πετρέλαια τα οποία εργαλειοποιήθηκαν για να πλουτίσουν οι σοσιαλιστές κυβερνώντες και μερικοί συνεργάτες τους. Η Βενεζουέλα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2019 ήταν η 2η χώρα μετά τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα που είχαν τη μεγαλύτερη φυγάδευση χρημάτων σε παράκτιες εταιρείες στο εξωτερικό. Τα Εμιράτα 74%, η Βενεζουέλα 64%.

β) Μερικές ιδιωτικές επιχειρήσεις ανήκουν σε στενούς συγγενείς ή φίλους πάλι των σοσιαλιστών κυβερνώντων.

γ) Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τον δήθεν φιλόπτωχο Τσάβες ήταν σοσιαλιστικές κι οδήγησαν τη χώρα σε φτώχεια. Η δε Μαδούρο την έφερε σε λιμοκτονία.

2. Προτού προχωρήσω, σημειώνω πως στις 10 χώρες που απειλούνται με ή βρίσκονται σε λιμοκτονία είναι και η Βενεζουέλα σύμφωνα με το FSIN (=Ολλανδικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών Τροφίμων) και το World Food Production του ΟΗΕ, 2020 (στο BBC).

1η είναι η Υεμένη με 15,9 εκατομμύρια.

2η – η DR Congo (Δημοκρατία του Κονγκό) με 15,6 εκμ.

3η – Αφγανιστάν με 11,3 εκμ.

4η – Βενεζουέλα με 9,3 εκμ.

5η – Αιθιοπία με 8 εκμ.

6η – Νότιο Σουδάν με 7 εκμ.

7η – Συρία με 6,6 εκμ.

8η – Βορ. Σουδάν με 5,9 εκμ.

9η – Βορ. Νιγηρία με 5 εκμ.

10η – Αϊτή με 3,7 εκμ.

3. Σε αυτό το σημείωμα θα αφήσω στην άκρη την τρομερή διαφθορά που εισήγαγε ο Τσάβες και διόγκωσε απίστευτα σχεδόν ο πρώην οδηγός λεωφορείων και νυν πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Αρκεί να σημειώσω πως εξέτασα παλαιότερα την κατάσταση (Βενεζουέλα, σοσιαλισμός, καπιταλισμός και Μαρξισμός στη Βενεζουέλα).

Η Βενεζουέλα έχει τώρα τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Μα έχει και άλλους φυσικούς πόρους σε αφθονία τους οποίους οι σοσιαλιστές του Μαδούρο αδυνατούν να αξιοποιήσουν: μπόλικο χρυσό, νικέλιο, βωξίτη και σίδηρο.

Κι όμως πάνω από 2 εκατομμύρια πολιτών λαθρομετανάστευσαν, ή μάλλον ζήτησαν προσφυγικό καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Και φέτος λιμοκτονούν πάνω από 9 εκμ. άνθρωποι.

Το 2016 ο Μαδούρο διέταξε την κατάσχεση των ιδιωτικών βιομηχανικών μονάδων και τη φυλάκιση των ιδιοκτητών τους που «σαμποτάρουν τη χώρα» οδηγώντας σε παράλυση την οικονομία.

4. Την παράλυση της οικονομίας την επέφερε η σοσιαλιστική αγροτική πολιτική του ανεύθυνου και ανίκανου Τσάβες.

Τα δημόσια έξοδα αυξήθηκαν (για να έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα οι κομματικοί και φίλοι μα και οι ανώτεροι αξιωματούχοι που τα φυγάδευαν). Αυτό επέφερε πληθωρισμό (ως και 180%) και αυτός αύξηση τιμών.

Οι σοσιαλιστές έσπευσαν να επιβάλουν ρύθμιση τιμών και ακολούθησε έλλειψη αγαθών καθώς οι τιμές ήταν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Η κρίση εκδηλώθηκε και στην πρωτογενή παραγωγή. Οι περισσότεροι καλλιεργητές δεν μπορούσαν να συνεχίσουν διότι ο κρατικός έλεγχος κρατούσε τις τιμές πολύ πιο κάτω από το κόστος.

Ο Τσάβες κρατικοποίησε τις γαίες και τις έδωσε σε άλλους «γεωργούς» που ήταν φιλικοί προς το κόμμα. Μόνο που αυτοί δεν ήξεραν να καλλιεργούν και η παραγωγή χειροτέρεψε και η γενικότερη κρίση βάθυνε.

Σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχουν αγαθά. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα, πεθαίνουν στα νοσοκομεία, πεθαίνουν στα χέρια διαρρηκτών και κλεφτών, πεθαίνουν από τους δολοφόνους του Μαδούρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *