του Κώστα Ιορδανίδη
Οι υψηλές θερμοκρασίες του θέρους προφανώς επέφεραν διαταράξεις στα ανακλαστικά των ανωτάτων κλιμακίων του κυβερνητικού συνασπισμού. Εικόνα νευρικότητος κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή ωσάν η χώρα να ευρίσκεται ενώπιον εκλογών. Προβάλλονται αισιόδοξες προοπτικές για να διαψευσθούν την επομένη και διερωτάται κανείς προς τι η σπουδή και η σπατάλη ενεργείας.
Εγνώσθη αιφνιδίως ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε τη μεταφορά της προπαρασκευαστικής συναντήσεως της τρόικας με τέσσερις υπουργούς στο Παρίσι, από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, για να μειωθεί η ένταση που συνοδεύει κάθε φορά τις επισκέψεις των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.
Προσδόθηκε στο όλο θέμα διάσταση μεταφυσική, κάτι ως επιβεβαίωση της «ανακτήσεως της εμπιστοσύνης» των δανειστών προς τη χώρα μας, που καθιστά την «αυτοπρόσωπη παρουσία» της τρόικας στην Αθήνα περίπου περιττή.
Την επομένη των ευφάνταστων αυτών διακηρύξεων ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αποκατέστησε την τάξη σημειώνοντας ότι η συνάντηση των Παρισίων δεν αντικαθιστά την πλήρη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα γίνει, όπως είχε ανακοινωθεί, στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Διαδοχικές κυβερνήσεις, εδώ και μία τετραετία, επιμένουν να δημιουργούν μία εικονική πραγματικότητα, ενώ επί της ουσίας η Ελλάς χρεοκόπησε το 2010. Απλώς απετράπη «πιστωτικό γεγονός» διά δανειοδοτήσεως, με σκληρότατους όρους, προκειμένου να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες -οι εκτεθειμένες στα τοξικά ελληνικά ομόλογα- και για να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ. Η χώρα εξακολουθεί να τελεί σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας, δίχως τη διαπραγματευτική ισχύ του αδυνάτου που η κατάρρευσή του θα απειλούσε άμεσα το ευρωπαϊκό σύστημα.
Η διαχείριση της κρίσεως είχε ως συνέπεια την αλλοίωση της πολιτικής φυσιογνωμίας της Ελλάδος, και σαράντα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση ευρισκόμεθα ενώπιον όχι επανεκκινήσεως αλλά καταρρεύσεως του συστήματος. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ προσχώρησαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία εδώ και μία διετία αγωνίζεται ματαίως για τον επαναπατρισμό των δεξιών ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή.
Κάποιοι θεώρησαν ότι διά της διανομής «προεκλογικού συσσιτίου» θα προσεταιρίζονταν τους «ενστόλους». Η αποτυχία του εγχειρήματος επιβεβαιώθηκε με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την εντυπωσιακότατη άνοδο της Χ.Α. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τους ενστόλους, που είχαν προσφύγει για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά ο νέος υπουργός Οικονομίας κ. Γκίκας Χαρδούβελης αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του ανωτάτου οργάνου της Δικαιοσύνης.
Ολα αυτά στη διάρκεια του Ιουλίου. Ελπίζουμε σε σιωπή των κυβερνώντων κατά τον μήνα Αύγουστο. Πέραν της ασυναρτησίας, υπάρχει μείζον πρόβλημα. Η αστική ηγεσία της Κεντροδεξιάς απώλεσε τον έλεγχο που ασκούσε επί της Δεξιάς· δεν της αναγνωρίζεται πλέον «πολιτική αυθεντία» και ως εκ τούτου ακολουθεί πορεία εκτός συμβατικού ελέγχου. Συμβαίνει για πρώτη φορά σε περίοδο πολιτικής ομαλότητος και ίσως είναι προάγγελος αποσταθεροποιήσεως.
Πηγή: Καθημερινή