Του Πάσχου Μανδραβέλη
Αν θέλει κάποιος να αποκτήσει μια ιδέα για το χάος του ελληνικού Δημοσίου δεν έχει παρά να μπει στη μόνη ηλεκτρονική εφαρμογή Διαφάνειας που λειτουργεί, δηλαδή τη «Διαύγεια» (http://diavgeia.gov.gr/). Εκεί θα βρει καταργημένους-συγχωνευμένους οργανισμούς που συνεχίζουν να εκδίδουν αποφάσεις. Η «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», για παράδειγμα, ενέκρινε μέσα στον Ιούλιο δαπάνες για εταιρικές συνδέσεις κινητών, αεροπορικά εισιτήρια μέχρι και αγορά εμφιαλωμένων νερών, ποτηριών κ.λπ. Ο δε διευθύνων σύμβουλός της εισηγήθηκε «την Εκτέλεση και την Ανάθεση του έργου: Ετήσιο Συμβόλαιο Συντήρησης των Προγραμμάτων «eCM Εργολήπτης και Προκοστολόγηση» για τη χρονική περίοδο 01/07/2013 έως 30/06/2014». Αντίστοιχες αποφάσεις υπάρχουν και από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) Α.Ε. και από τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) Α.Ε.
Πού είναι το περίεργο; Τον Νοέμβριο 2011, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, αποφασίστηκε η απορρόφηση των ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. και ΘΕΜΙΣ Α.Ε. από τον ΟΣΚ Α.Ε., με σκοπό τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων τους και τη δημιουργία ενός σύγχρονου ενιαίου κατασκευαστικού φορέα του Δημοσίου με την ονομασία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.». Οσο είδαμε τη συγχώνευση εμείς, άλλο τόσο την είδε και η τρόικα με αποτέλεσμα να ψάχνει τώρα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δημοτικούς αστυνομικούς να τους εντάξει στην ΕΛ.ΑΣ., ώστε να φανεί στους κουτόφραγκους ότι κάτι κάνουμε στο Δημόσιο. Τα επιτελεία, τα νομικά γραφεία, η γραφειοκρατία των τριών αυτών δημόσιων συνεχίζουν σαν να μην υπάρχει κρίση.
Να θυμίσουμε εδώ τον αγώνα του αντιστασιακού κ. Αντώνη Ρουπακιώτη της (Δημοκρατικής) Αριστεράς και της Προόδου, ο οποίος αρνήθηκε τη συγχώνευση των τριών εταιρειών σε μία, όπως αποκάλυψε ο κ. Στέφανος Κασιμάτης στην «Καθημερινή» (9/6/2013): «Εθεσε το ζήτημα από την αρχή και, με τα πολλά, πέτυχε τη συμφωνία να συγχωνευθούν μεν οι τρεις εταιρείες σε μία, αλλά υπό το κέλυφος της νέας, κάθε μία από τις προϋπάρχουσες να διατηρηθεί αυτοτελώς ως λειτουργική μονάδα, τόσο διαχειριστικά όσο και λογιστικά! Τι σημαίνει αυτό; Αντί να καταργηθούν οι τρεις εταιρείες, να δημιουργηθεί υπεράνω αυτών επιπλέον και μία τέταρτη!»
Πιο ενδιαφέρον κομμάτι στο «Διαύγεια» είναι τα τσαμπιά των διευθύνσεων, φορέων και οργανισμών που κρέμονται κάτω από κάθε υπουργείο. Στο υπουργείο Εσωτερικών, για παράδειγμα, υπάρχει η «Γενική Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης», η «Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ», η «Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής πολιτικής ΟΤΑ», η «Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ», η «Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (Προσοχή: είναι διαφορετική «Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ» με τη «Διεύθυνση Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης»!) και ως κερασάκι στην τούρτα υπάρχει και η «Διεύθυνση Οργάνωσης και Απλούστευσης Διαδικασιών»!
Στα τσαμπιά των εποπτευόμενων φορέων κάθε υπουργείου θα διαπιστώσει κάποιος ότι το κράτος είναι κάτι σαν πανόπτης της κοινωνίας. Οι υπουργοί θεωρητικώς εποπτεύουν τα πάντα: από τις τοπικές βιβλιοθήκες κάθε πόλης και χωριού, μέχρι το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης μελών ΤΕΕ, και μέχρι τον σύνδεσμο ύδρευσης «Αγιος Φλώρος» κάπου στη Μεσσήνη. Πότε προλαβαίνουν; Ποτέ, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα…
Πηγή: Καθημερινή