ΠΟ146: Κτηνοτροφία (και κρεοφαγία) Β’

ΠΟ146: Κτηνοτροφία (και κρεοφαγία) Β’

1. Σήμερα, (Σεπτ. 2019) οι άνθρωποι σκοτώνουν περίπου 60 δισ. ζώα ετησίως, εκτός των δισεκατομμυρίων ψαριών και άλλων θαλασσινών. Μα για την εκτροφή αυτών των ζώων, εκτός από την τρομερή σπατάλη ενέργειας και φυσικών πόρων που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο άρθρο (145: Κτηνοτροφία (και κρεοφαγία)), απαιτείται σχεδόν το ⅓ (ένα τρίτο) της παγκόσμιας συγκομιδής δημητριακών.

Η κτηνοτροφία είναι πλέον μια βιομηχανία όπου τα «παραγωγικά» ζώα έχουν μετατραπεί σε βιομηχανές παραγωγής κρέατος, γάλατος κλπ. Οι συνθήκες διαβίωσης και μεταφοράς τους (μαντρωμένα σε κλειστά, στενά κλουβιά ή έστω υπόστεγα) όπως και η διαδικασία σφαγής τους, είναι απάνθρωπες, φρικαλέες. Η δική μας τυφλή, κουφή επιθυμία για ένα χάμπουργκερ ή μια μπριζόλα, μας εμποδίζει να δούμε και να ακούσουμε το τρομερό μαρτύριο των ζώων αυτών, και να νιώσουμε τον πόνο τους.

2. Οι φυσικοί νόμοι δεν λησμονούν όσο κι αν καθυστερούν.

Τα ζώα εκτρέφονται, για την παραγωγή κρέατος κλπ. και όσο το δυνατό μεγαλύτερου κέρδους, με αφύσικες τροφές – ιχθυάλευρα, αλεσμένα κόκαλα, τρίχες, κλπ. Επιπλέον – στις γενικές άθλιες συνθήκες – πρέπει να δούμε πώς υπεισέρχεται αυξανόμενη χορήγηση ορμονών, αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων. Αυτά όλα μεταφέρονται στον κρεοφάγο ανθρώπινο οργανισμό.

Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ασθενείς (παχύσαρκους και αναίσθητους της σοβαρής κατάστασής τους) που έχουν καρκίνους διάφορους, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, υπέρταση, νεφροπάθεια κλπ. Διότι τρέφονται όχι απλώς με κρέας, μα και με φυτοφάρμακα, ορμόνες, τοξίνες, βαρέα μέταλλα κλπ.

Ιατρικές έρευνες τονίζουν πλέον πως η κρεοφαγία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης, εκτός από τις παραπάνω ασθένειες, και του διαβήτη και της χολολιθίασης. Το κόστος ιατρικής περίθαλψης που σχετίζεται με την κατανάλωση κρέατος σε ένα έτος στις ΗΠΑ  υπολογίζεται να είναι μεταξύ 30 και 61 δισ. δολάρια.

3. Εκτός από το έδαφος (78% της σύνολης καλλιεργήσιμης γης) και το νερό (μισό της σύνολης κατανάλωσης στη Δύση), η κτηνοτροφία καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Σύμφωνα με μια Έκθεση του Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών στη Σουηδία (Lant Ruksuniversitat), η παραγωγή ζωικών προϊόντων απαιτεί 10 με 20 φορές περισσότερη ενέργεια από την παραγωγή φυτικών προϊόντων. Ένα κιλό χοιρινό απαιτεί 8,3 kwh κι ένα κιλό βοδινού 12,8 kwh. Ένα κιλό φασολιών απαιτεί μόνο 0,86 kwh ενώ ένα κιλό πατάτες μόλις 0,44 kwh.

Δεν είναι μόνο το άμεσο κόστος διαβίωσης τους μα και το κόστος της παραγωγής των τροφών τους, η σφαγή, επεξεργασία και μεταφορά των κρεάτων, του γάλακτος, των τυριών κλπ. Όλα προσθέτουν στην κατανάλωση ενέργειας.

4. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός πως στην αρχαιότητα οι σοφοί νομοθέτες απαγόρευαν την κρεοφαγία και συνιστούσαν χορτοφαγία.

Τέτοιες απαγορεύσεις και συστάσεις βρίσκουμε στη Βεδική Παράδοση των Ινδιών, στην Ιουδαϊκή (Γένεσις 3.19, 9.4 Λευιτικό 3.17, 7.16) και στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου – Κορινθίους Α΄ 8.13 και Ρωμαίους 14.21.

Δυστυχώς, όλες αυτές οι παραδόσεις διαβρώθηκαν και από την επιθυμία απόλαυσης και από το κυνήγι του κέρδους και οι λαοί τους στράφηκαν με τυφλή βουλιμία στην κρεοφαγία.

Στον Χριστιανισμό υπάρχουν περίοδοι νηστείας, μα ο Παύλος γράφει για γενική, καθημερινή χορτοφαγία και αποφυγή κρεάτων.

Είναι παράξενο εκ πρώτης όψεως μα, όταν το καλοσκεφθείς, βλέπεις πως σε αυτή τη Σιδερένια Εποχή του Ησιόδου, το κυνήγι της απόλαυσης είναι πολύ ελκυστικότερο του ορθολογισμού και η ενασχόληση με το τιποτένιο πολύ ευκολότερη παρά με το σοβαρό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *