Ισ210: Μάχη του Ταλάς, 751

Ισ210: Μάχη του Ταλάς, 751

- in Ιστορικά
0

1. Στη δεκαετία 740 κ.ε. η Δυναστεία Tang, μια από τις λαμπρότερες (618-907), είχε στον έλεγχό της τους εμπορικούς δρόμους (και τον Δρόμο του Μεταξιού) βόρεια και νότια των Tianshan βουνών στην περιοχή που είναι το σύγχρονο Kyrgyzstan. Ήταν μια ειρηνική περίοδος (με εξαίρεση την τρομερή επανάσταση An Shi 755-63), στην οποία άνθησαν εμπόριο, τέχνες κι επιστήμες: θεωρείται από τους ιστορικούς η Χρυσή Εποχή της αρχαίας Κίνας. Μα μετά τη μάχη του Ταλάς 751 ο Βουδισμός στην Κίνα αποκόπηκε από την Ινδία – καθώς και άλλες επαφές.

Στην περιοχή τότε αναπτύχθηκε το Ισλάμ καθώς εξαπλώθηκε το αραβικό χαλιφάτο της ισχυρής Δυναστείας των Αββασιδών (750-1258) από την έδρα του στη Βαγδάτη.

Εκεί στην Κεντρική Ασία ήρθαν σε πρώτη επαφή οι δυο αυτές μεγάλες Δυναστείες – η Τανγκ των Κινέζων και οι Αββασίδες του αραβικού Χαλιφάτου.

2. Ο Κινέζος στρατηγός Gao Xianzhi προσπαθούσε με τον στρατό του να εκδιώξει και να περιορίσει τους Θιβετιανούς που είχαν διεισδύσει στα βουνά Παμίρ.

Στην περιοχή τότε ο βασιλιάς της Ferghana είχε μια διαμάχη με τον βασιλιά της Chach σχετικά με τα σύνορά τους και ζήτησε τη βοήθεια των Κινέζων. Ο Gao πολιόρκησε τη Chach, νίκησε και αποκεφάλισε τον βασιλιά, παρότι νωρίτερα είχε υποσχεθεί την ασφάλειά του.

Οι γιοι του νεκρού βασιλιά γλύτωσαν και ζήτησαν τη βοήθεια των Αράβων που κυβερνούσαν το Khorasan. Αυτοί δέχθηκαν και ο στρατός τους προέλασε ανατολικά. Είδαν τώρα μια ευκαιρία όχι μόνο να δώσουν ένα μάθημα στον Gao μα και να διατρανώσουν την παρουσία τους ως υπερδύναμη στην περιοχή και να έχουν έλεγχο του Δρόμου του Μεταξιού.

Οι Αββασίδες είχαν κατά τους Κινέζους 200.000 (και Θιβετιανούς συμμάχους) στρατιώτες ενώ οι Κινέζοι μόλις 10.000 και 20.000 Karluk μισθοφόρους (τουρκικό φύλο). Μα οι αριθμοί είναι ανακριβείς και από τις δυο πλευρές (μερικές δεκάδες χιλιάδες η κάθε πλευρά).

Η μάχη στην κοιλάδα του ποταμού Ταλάς κράτησε 5 μέρες (Ιουλ. 751) και οι Κινέζοι έχασαν.

Ο Gao γλίτωσε με μόλις 2.000 αφού οι Karluk άλλαξαν πλευρά και στράφηκαν κατά των Τανγκ. Οι Κινέζοι έκαναν ετοιμασίες να αντεπιτεθούν μα μετά ξέσπασε η εξέγερση An Si κι ένας λιμός που θανάτωσε πολλά εκατομμύρια.

3. Μια πρώτη συνέπεια ήταν η αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας να επανέλθει. Στη δυτική εκείνη περιοχή εμφανίστηκαν διάφοροι πολέμαρχοι που είχαν για διαστήματα τα κρατίδια τους. Όλες οι σκόρπιες δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση ανακαλέστηκαν για να αντιμετωπιστεί η εξέγερση. Ως το 790 η Κίνα είχε χάσει εντελώς την Έρημο Ταρίμ.

Η επιρροή των Αββασίδων μεγάλωσε αντίστοιχα. Στα επόμενα 250 έτη οι λαοί όλοι της Κεντρικής Ασίας, Βουδιστές, Ινδουιστές, Ζωροάστρες, Χριστιανοί, όλοι αλλαξοπίστησαν στο Ισλάμ. Όπως ανέφερα νωρίτερα, με την πλήρη έκλειψη του Βουδισμού στην περιοχή ο Βουδισμός στην Κίνα απομονώθηκε και ακολούθησε μια δική του γραμμή ανάπτυξης, διαφορετική από εκείνη του Θιβέτ και της Ινδίας.

Μια άλλη σημαντικότατη συνέπεια είναι πως πολλοί Κινέζοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν ή προσχώρησαν στους Άραβες, μετέφεραν τις πολύτιμες τέχνες της εξύφανσης μεταξωτών, κάποιες απόψεις χρυσοχοΐας και, το κυριότερο, της κατασκευής χαρτιού που μετά πέρασε από τη Βόρειο Αφρική και την Ισπανία στην Ευρώπη για να ξεκινήσει η τυπογραφία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *