Νίκες, ήττες και πραγματικότητα

Νίκες, ήττες και πραγματικότητα

- in Επικαιρότητα
0

1. Το χρυσόμαλλο ελληνόπουλο (της Αυστραλίας), θεός του τένις Τσιτσιπάς, θριάμβευσε επί του μεγάλου Τζόκοβιτς στη Σαγκάη μα μετά έχασε από τον αήττητο αντίπαλό του Μέντβεντεβ και αποκλείστηκε από τον τελικό! Ε, τι να κάνουμε;

Η Στεφανίδη (Αμερική) έχασε την πρωτιά στο άλμα-επί-κοντώ στο Παγκόσμιο στη Ντόχα μα πήρε το χάλκινο μετάλλιο.

Ο Πετρούνιας, πρωταθλητής στους κρίκους, ήρθε τέταρτος!

Ε, δεν μπορούμε να κερδίζουμε πάντα, δυστυχώς.

Ευτυχώς, ο κ. Δένδιας, υπουργός μας των Εξωτερικών, δήλωσε πως βλέπει «την Τουρκία ως ίσος προς ίσο» – και χαμογελούσε με όλη την αυταρέσκεια ενός παρηκμασμένου πολιτικάντη που δεν ομολογεί πως η Ελλάδα είναι απομονωμένη και σε πολύ δύσκολη θέση έναντι της Τουρκίας.

2. Υπάρχουν και διεθνείς Εκθέσεις που παρακάμπτοντας ή αγνοώντας όλες τις αρρωστημένες ευαισθησίες μας, δείχνουν πιο καθαρά την κατάσταση της Ελληνικής Πολιτείας – άσχετα με τις μπουρδολογίες των υπουργών και αναλυτών σαν τον Ντέιβιντ Ρόουαν που βλέπει την Αθήνα ως «φυτώριο» ανάπτυξης τεχνολογικών καινοτομιών, εφόσον, βέβαια (!!!), οι εταιρείες εδώ παράγουν προϊόντα εξίσου ανταγωνιστικά με εκείνα του Βερολίνου!

Αποκτάς φήμη και μετά λες όποια μπούρδα σου κατέβει. Μετά σπεύδουν ακόμα και τα πιο έγκριτα ΜΜΕ να αναμεταδώσουν, δίχως ντροπή ή κάποια αξιολόγηση, ως σπουδαία είδηση αυτή τη μπούρδα.

Ευτυχώς υπάρχουν αντισταθμιστικές ειδήσεις, πολύ πιο αξιόπιστες, που διορθώνουν τα παραληρήματα της παλαβομάρας.

3. Στην Έκθεση Δεικτών Έρευνας, Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Δαπανών η Ελλάδα δείχνει σημαντική και σταθερά αυξανόμενη βελτίωση από το 2010 και δώθε. Η τάση μάλλον θα συνεχιστεί με βελτίωση 20% μέχρι τώρα.

Οπότε, ναι, μπορούμε, με προϋποθέσεις, να προσβλέπουμε σε ένα λαμπρότερο μέλλον. Αλλά, και υπάρχουν αρκετά τέτοια «αλλά» …

α) Παρότι σημείωσε αρκετή βελτίωση (και δη από τον Ιούλιο 2019 με τη νέα κυβέρνηση), εντούτοις παραμένει 28η στις 28 χώρες της ΕΕ όσον αφορά τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για καινοτομία.

β) Στον τομέα δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη, παρά τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής θέσης από το 2017, η χώρα είναι 18η στις 28.

γ) Πάλι, παρά τη γενική βελτίωση στον τομέα καινοτομίας, η Ελλάδα εδώ κατατάσσεται στη 20ή θέση στις 28.

δ) Σε παγκόσμια κλίμακα, στον τομέα Συνεργασίας Πανεπιστημίων και Βιομηχανίας στην Έρευνα, η Ελλάδα είναι 129η σε 137 χώρες. Μα κι εδώ υπάρχει αρκετή βελτίωση παρά την κρίση που περάσαμε.

ε) Σύμφωνα με αυτούς τους Δείκτες η Ελλάδα μοιάζει ακόμα ανέτοιμη για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από την άλλη, κι εδώ υπάρχει αυξανόμενη βελτίωση (57η θέση μεταξύ 140 χωρών).

4. Χώρες όπως η Εσθονία, Φινλανδία και άλλες λιγότερο γνωστές όπως η Γεωργία, παρότι εξήλθαν από τον καταπιεστικό κομμουνισμό της Σοβιετίας μόλις το 1991, προχώρησαν σε ραγδαία ψηφιοποίηση όλων των κρατικών υπηρεσιών προωθώντας ανάπτυξη και πρόοδο.

Ένα απλό παράδειγμα. Στην Παγκόσμια Κατάταξη Επιχειρηματικότητας, η Γεωργία είναι στη 16η θέση ενώ η Ελλάδα στην 61η θέση!

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις βάθους και δουλειά πολλή. Αυτά προϋποθέτουν βαθιά αλλαγή νοοτροπίας στο σύνολο έθνος – όχι χαμόγελα αυταρέσκειας και μπαρούφες ή εξυπνακίστικες ατάκες από κυβερνητικούς μπούφους!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *