Ουαί υμίν… υποκριταί

Ουαί υμίν… υποκριταί

BHMAτοδότης

Ισως να μην το προσέξατε, αλλά πάνω στις στάχτες και στα αποκαΐδια των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική (φωτογραφία) έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση για το ποια διαθέτει περισσότερη (ή μεγαλύτερη, εάν προτιμάτε)… υποκρισία. Και τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορούνται για υπέρμετρη υποκρισία. Γίνεται δηλαδή μια κατάχρηση (κυρίως από πλευράς κυβέρνησης) της φράσης του Χριστού «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί» όταν ο Ιησούς οργισμένος κατήγγειλε τους γραμματείς και τους φαρισαίους ως υποκριτές επειδή διύλιζαν τον κώνωπα και κατάπιναν την κάμηλο. Ας δούμε όμως πρώτα τις κυβερνητικές υποκρισίες, έτσι όπως τις καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Υποκρισία Νο 1:

Εναν μόλις χρόνο πριν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης (αυτός που απειλεί ότι θα κατεδαφίσει 3.000 αυθαίρετα) έβαζε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην έγκριση της πολεοδομικής μελέτης στη Ραφήνα. Αυτής δηλαδή που σήμερα ο Πρωθυπουργός αλλά και ο ίδιος ο υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο έλεγαν ότι έγινε αυθαίρετα και ότι φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Υποκρισία Νο 2:

Ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών με εξαιρετικά επείγον αίτημά του (στις 17/2/2015) ζητούσε αναβολή εντολής κατεδάφισης αυθαιρέτου κτίσματος στα Περιβολάκια Ραφήνας. Εν συνεχεία, ο τότε υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητούσε (στις 29/10/2015) την προσωρινή αναβολή όλου του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στη Δημοτική Ενότητα Σπάτων Αρτέμιδας.

Υποκρισία Νο 3:

Είναι η καλύτερη, και για τον λόγο αυτόν σας την άφησα τελευταία: Η Κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητεί… συγγνώμη για όσα τραγικά συνέβησαν με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, επειδή ήταν κυρίως απασχολημένοι με το Μνημόνιο και (άκουσον-άκουσον) ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών στον Πρωθυπουργό, ο οποίος τους τοποθέτησε υπουργούς (Κοτζιάς και Τόσκας)! Η Κίνηση «Πράττω» δεν σταματά εδώ, αλλά αναλαμβάνει, όπως σημειώνει, και την… πολιτική ευθύνη που της αναλογεί ως συγκυβερνώσα Κίνηση (πλην όμως ούτε κάνει λόγο για παραιτήσεις). Το ωραιότερο είναι ότι δύο μέλη της Κίνησης «Πράττω», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης, βρέθηκαν με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις δηλώσεις τους στη δίνη του κυκλώνα με τις πυρκαγιές. Ζητήθηκε η παραίτησή τους, πλην όμως απλώς σφυρίζουν αδιάφορα αναλαμβάνοντας μόνο την πολιτική ευθύνη.

Οταν η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση για υποκρισία

Πρώτα απ’ όλα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι η υποκρισία της ξεπερνάει κάθε όριο και ότι κάθε ημέρα που περνάει βυθίζεται περισσότερο στην ανυποληψία και στην ανευθυνότητα. Αυτό που φαίνεται ότι ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ (και εξέδωσε αυτή την ανακοίνωση) είναι, όπως σημειώνει, η… διγλωσία της ΝΔ και συγκεκριμένα η δήλωση της Μαρίας Σπυράκη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε από το 2007 κατεδάφιση των αυθαιρέτων, ενώ ο Μάκης Βορίδης δήλωνε πριν από λίγες ημέρες ότι η Ελλάδα έχει παντού αυθαίρετα και δεν πρέπει να αναζητηθούν στη δόμηση οι αιτίες της καταστροφής.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *