Νίκος Κωνσταντάρας
«Ένα χρόνο μετά, το Κίεβο στέκεται», δήλωσε θριαμβευτικά ο Τζο Μπάιντεν χθες, σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο προεδρικό μέγαρο στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει τέτοια επίσκεψη πριν από ένα χρόνο, όταν στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την εντολή για εισβολή στην Ουκρανία και κατάληψη του Κιέβου, πυροδοτώντας μεγάλης κλίμακας πόλεμο στην Ευρώπη για πρώτη φορά από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προκαλώντας ρήξη στο μεταπολεμικό σύστημα διεθνούς διακυβέρνησης.
Όσο και αν ήταν διατεθειμένος να στηρίξει τους Ουκρανούς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να φανταστεί τότε ότι θα μπορούσε ο ίδιος να επισκεφθεί το Κίεβο ενώ ο πόλεμος μαίνεται ακόμη. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξάφνιασε τους πάντες τις πρώτες ώρες της εισβολής όταν αρνήθηκε να διαφύγει στο εξωτερικό και ζήτησε όπλα και στήριξη. Είχε το βλέμμα του μάρτυρα, αυτού που βλέπει τον θάνατο μπροστά του, και με αυτή την τόλμη εμψύχωσε τους συμπατριώτες και απευθύνθηκε στους υποστηρικτές της χώρας του. Ούτε αυτός θα μπορούσε να φανταστεί τη χθεσινή ημέρα.
Ο πιο έκπληκτος, όμως, πρέπει να είναι ο Πούτιν. Αντί να καταλάβει το Κίεβο εντός ημερών, είδε τις δυνάμεις του να υποχωρούν, ενώ κινδυνεύουν εδάφη που αυτός προσάρτησε στη Ρωσία. Είδε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ενωση να «σπάει» την εξάρτησή της από φθηνή ρωσική ενέργεια. Εάν ο Πούτιν αποκομίζει κάποιο κέρδος από τον χρόνο που πέρασε, είναι ότι εδραίωσε περαιτέρω τη θέση του εντός Ρωσίας και επιβάλλει χωρίς καμία αντίσταση το όραμα μιας μεγάλης ρωσικής, ορθόδοξης αυτοκρατορίας. Αν η πραγματικότητα διαψεύδει το όραμα, οι Ρώσοι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να το γνωρίζουν ή να επιλέξουν άλλη πολιτική.
Τολμώντας επίσκεψη στο Κίεβο χωρίς την ύπαρξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, ο Μπάιντεν απευθύνει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες. Δείχνει την εμπιστοσύνη που έχει στην ουκρανική κυβέρνηση και επιβεβαιώνει ότι η στήριξη από τις ΗΠΑ δεν έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό θα ενθαρρύνει τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους και άλλους συμμάχους, ενώ είναι σήμα προς την Κίνα να μην επέμβει στο πλευρό της Ρωσίας εάν δεν θέλει άμεση εμπλοκή με τις ΗΠΑ. Επιτρέπει στον Πούτιν να «αποδείξει» στους Ρώσους ότι δεν μάχονται εναντίον μόνο της Ουκρανίας αλλά ολόκληρου του ΝΑΤΟ, και έτσι να δικαιολογεί τις δυσκολίες του στρατού του. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η ημερομηνία της επίσκεψης (λίγο πριν από την πρώτη επέτειο της αρχής του πολέμου, ανήμερα την Ημέρα Προέδρων) στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2024.
Ίσως απώτερος (αν και αισιόδοξος) σκοπός της κίνησης Μπάιντεν είναι να κρατηθεί η Ρωσία σε μια στασιμότητα εντός Ουκρανίας, έως ότου οι αποτυχίες του Πούτιν πείσουν και τους δικούς του ανθρώπους για το αδιέξοδο της πολιτικής του.
Πηγή: Καθημερινή