Αντώνης Καρακούσης
Η θύελλα της Novartis επισκίασε τα πάντα την περασμένη εβδομάδα. Ακόμη και ο απόηχος του μαζικού συλλαλητηρίου της Αθήνας για τη Μακεδονία σκεπάστηκε από την ένταση και την αμφισβήτηση που μετέφερε στην ελληνική κοινωνία το μεγάλο σκάνδαλο της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία θέλησε να εκμαυλίσει τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και τον ιατρικό και φαρμακευτικό κόσμο της χώρας προκειμένου να διευρύνει τις πωλήσεις και τα κέρδη της.
Η επιχείρηση κατευθυνόμενης συνταγογράφησης που οργάνωσε, οι πρακτικές μίζας και παροχών που εφήρμοσε προκειμένου να επικρατήσει και οι πολιτικές προεκτάσεις που γεννήθηκαν από τις καταθέσεις των προστατευομένων – αγνώστων για την ώρα – μαρτύρων γέμισαν αμφιβολίες την ελληνική κοινωνία και κλόνισαν έτι περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Χωρίς αμφιβολία, ακόμη και αν οι μάρτυρες είναι πρόχειροι ή καθοδηγημένοι από σκοτεινούς υποβολείς, ο σκανδαλισμός είναι μέγας. Με άλλα λόγια, το κακό έχει γίνει. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι όπως συνέβη με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, το ίδιο συνέβη και με τους πολιτικούς.
Είναι τέτοιος ο κλονισμός της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στα χρόνια της κρίσης που οι καταγγελίες, ακόμη και οι αστήρικτες, απορροφώνται χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Συνδυαζόμενη μάλιστα αυτή η ατμόσφαιρα με εκείνη του συλλαλητηρίου, δηλαδή του ακραίου εθνολαϊκισμού και της απόλυτα καταδικαστικής αντιπολιτικής συνθηματολογίας, μπορεί να διαμορφώσει διαλυτικές πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα, ικανές να ανατινάξουν και αυτήν ακόμη την καρποφορούσα έπειτα από τόσα χρόνια προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.
Δεν είναι τυχαίο ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν το πρώτο που αντέδρασε σε αυτό το κλίμα αστήρικτων – χωρίς αποδείξεις – κατηγοριών εναντίον κεντρικών προσώπων της ελληνικής πολιτικής.
Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης προειδοποίησαν τον κ. Τσίπρα ότι η περίοδος είναι ευαίσθητη και χρειάζεται προσοχή, ώστε να μη διασαλευτεί η πορεία της οικονομίας. «Δεν μπορούμε να παριστάνουμε τους εισαγγελείς, το ρίσκο της πολιτικής σταθερότητας είναι μεγάλο, γι’ αυτό και οφείλουμε να πάμε ήρεμα στην ολοκλήρωση του προγράμματος» ήταν το μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σχεδόν αυτόματα τα νομικά τμήματα των αναδόχων διεθνών τραπεζών που συμμετείχαν στη δεύτερη έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις χρηματαγορές ζήτησαν διευκρινίσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή αξιωματούχων σε σκάνδαλα. Πράγμα που σημαίνει ότι ο πολιτικός κίνδυνος αξιολογείται και αποτιμάται, δεν είναι αδιάφορος.
Τούτο δεν σημαίνει βεβαίως ότι πρέπει να κουκουλωθεί το σκάνδαλο. Αντιθέτως, πάνδημο είναι το αίτημα για αποκάλυψη και τιμωρία.
Ωστόσο η κυβέρνηση, που πιθανώς είδε ότι υψώνοντας τη ρομφαία της κάθαρσης θα υπερβεί τις αμφισβητήσεις του συλλαλητηρίου, δεν μπορεί να δρα αντιθεσμικά, ούτε να ομιλεί εν θερμώ.
Μόνο με την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και την πιστή τήρηση των νομικών διαδικασιών μπορεί η χώρα να ξεφύγει από την τανάλια της μεγάλης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.
Γιατί όλα εν-τέλει είναι απότοκα αυτής ακριβώς της μεγάλης ελληνικής κρίσης. Η οποία δεν θα τελειώσει με κραυγές και εύκολες καταδίκες, παρά με σχέδιο, οργανωμένες προσπάθειες και προπάντων πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Τους μόνους που μπορούν να εγγυηθούν πρόοδο και ευημερία στη χώρα και στους πολίτες της.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ