του Απόστολου Λακασά
Γνωρίζετε ποιος προκάλεσε στον ελληνικό λαό αυτό το κύμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες; Η ελληνική κυβέρνηση! Αυτό ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, προσθέτοντας ότι αυτό το κύμα-κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να πάρει πολιτικό περιεχόμενο. Ωστόσο, τόσο η κ. Αναγνωστοπούλου όσο και ο υπουργός Νίκος Φίλης, που έδειχνε πως παίζει στα δάχτυλα τον λυρισμό και την ποίηση («Σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, όλη η Ελλάδα μια ανοιχτή αγκαλιά, για να κάνουμε πράξη τα λόγια του ποιητή: “Μοίρα των αθώων είσαι η δική μου Μοίρα”» είπε), δεν διανοούνται να κάνουν, ως μέλη της κυβέρνησης, το αυτονόητο μπροστά στο χάος που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες: αυτοκριτική.
Την αλληλεγγύη των Ελλήνων την προκαλεί η κυβέρνηση όχι γιατί είναι καλή και γλυκιά και αριστερή, αλλά επειδή παρουσιάζεται ανίκανη να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ολο το έργο της συνδρομής των προσφύγων το έχουν αναλάβει ουσιαστικά οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γι’ αυτό εξάλλου οι Eυρωπαίοι προκρίνουν το ποσό της έκτακτης βοήθειας 700 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να διανεμηθεί στους πρόσφυγες απευθείας μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων και όχι στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Αθήνα δεν διαθέτει τη διοικητική επάρκεια για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Η παντελής απουσία σχεδιασμού (και) από το δίδυμο Φίλη-Αναγνωστοπούλου καταδεικνύεται από την αμηχανία των λόγων τους σε σχέση με το πώς θα ενταχθούν στα σχολεία τα προσφυγόπουλα που θα παραμείνουν στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι πλέον, όπως παραδέχθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ γίνεται χώρα εγκατάστασης. Ισως οι Φίλης-Αναγνωστοπούλου να απευθύνουν έκκληση σε εκπαιδευτικούς για εθελοντική εργασία όπως είπαν, ίσως γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών (με τι κονδύλια;) όπως πρόσθεσαν, ίσως η κοινωνία να προσφέρει ψιχία «ανθρωπιστικής γνώσης». Ωστόσο οι σοβαρές χώρες δεν βασίζονται κυρίως στον εθελοντισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, διότι έχουν οργανωμένες κρατικές δομές, τις οποίες πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Αυτό συμβαίνει π.χ. στις σκανδιναβικές χώρες αλλά και σε εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Αυστρία.
Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο εθελοντισμός στο πλαίσιο των κινημάτων αλληλεγγύης αναπτύχθηκε, σύμφωνα με τον ιστορικό Ερικ Χομπσμπάουμ, από την αστική τάξη για να περνούν την… ώρα τους οι πλούσιες κυρίες. Και για να μην πάμε πολύ μακριά, ας θυμηθούμε την αρνητική στάση του Συνασπισμού (του οποίου μέλη ήταν από τότε ο Νίκος Φίλης και η Σία Αναγνωστοπούλου) το 2004 στο κίνημα των εθελοντών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διότι μπορεί η μνήμη της κοινωνίας να λειτουργεί αλλά επιστρατεύεται και η μνήμη των παλιών συντρόφων…
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ