Σεραφείμ Κωνσταντινίδης
Οι σύλλογοι φοιτητών, τα εργατικά σωματεία, είχαν πάντα στην Ελλάδα την ευχέρεια να κλείνουν τους δρόμους όποτε θέλουν ή να κάνουν καταλήψεις σε σχολεία, χώρους εργασίας, πλατείες. Αυτή ήταν η κουλτούρα της μεταπολίτευσης. Τώρα η κατάσταση είναι πιο προχωρημένη αλλά βλάπτει τη δημοκρατία και επιβαρύνει την οικονομία.
Η κυρίαρχη (αριστερή) ρητορική που ωραιοποιεί κάθε αυθαιρεσία, έχει διαμορφώσει μια ωραία λέξη με την οποία καλύπτει… οτιδήποτε: Συλλογικότητες. Σύμφωνα μ’ έναν απλό ορισμό, συλλογικότητα προκύπτει όταν πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν κάτι όλοι μαζί. Κι αυτό υποτίθεται είναι καλό. Ακόμα κι αν η κοινή δράση εκφράζει λίγες δεκάδες πολιτών, οι πολλοί, σε αντίθεση με τα άτομα και τους κακούς… ατομιστές, αναλαμβάνουν αγαθές πρωτοβουλίες. Αυτή είναι η θεωρία που λίγο-πολύ είναι αποδεκτή στην ελληνική κοινωνία.
Κι έτσι καθαγιάζονται όλες οι αυθαιρεσίες. Από τη μη πληρωμή διοδίων παλαιότερα, έως τις καταλήψεις κενών κτιρίων σε γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνον. Ολα αποκτούν «νομιμότητα», επειδή είναι αποφάσεις «συλλογικοτήτων» που επιβάλλουν την απόφασή τους. Οπως οι συλλογικότητες που καταλαμβάνουν τα ειρηνοδικεία, προπηλακίζοντας υπαλλήλους και συμβολαιογράφους. Δεν επιτρέπουν να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμα κι αν αυτό θέλουν οι ιδιοκτήτες τους!
Αυτό είναι και το γενικότερο κλίμα. Τα ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις «στάζουν μέλι» για τους ακτιβιστές:
«Ενταση επικράτησε και αυτή την Τετάρτη με αφορμή τους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Αθηνών όπου είχαν προγραμματιστεί 14 πλειστηριασμοί, καθώς και στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα, ένταση σημειώθηκε όταν περίπου 30 μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», της «Λαϊκής Ενότητας», του ΕΠΑΜ, αλλά και πρωτοβουλιών ενάντια στους πλειστηριασμούς, συγκεντρώθηκαν στο Ειρηνοδικείο το μεσημέρι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.
Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι επιχείρησαν να εισέλθουν από την πίσω πόρτα στο δικαστήριο του Ειρηνοδικείου για τον πλειστηριασμό. Οταν όμως έγιναν αντιληπτοί ξεκίνησαν τα παρατράγουδα. Οι πολίτες που διαμαρτύρονταν έντονα τους ώθησαν προς το κυλικείο, όπου ισχυρή αστυνομική δύναμη τους προστάτευσε και τους κράτησε εκεί μέσα για ώρα.
…Τα μέλη του συντονισμού συλλογικοτήτων έκοψαν και… βασιλόπιτα. Προέβλεψαν δε κομμάτια για την κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την Ε.Ε., τις τράπεζες, τους συμβολαιογράφους, ενώ όπως ανακοίνωσαν, το φλουρί κέρδισε η… πρόεδρος των συμβολαιογράφων!
Τριάντα άτομα από διάφορες «συλλογικότητες» διακόπτουν μια διαδικασία στα δικαστήρια. Και παραμένουν εσώκλειστοι στο κυλικείο δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που κάνουν τη δουλειά τους. Η «ισχυρή αστυνομική δύναμη» αντί να συλλάβει όσους παρανομούν, κατάφερε να προστατέψει τους νόμιμους!
Μια άλλη συλλογικότητα αποφάσισε να «επισκεφθεί» δημοτικό σχολείο στο Πέραμα και ξυλοκόπησε εκπαιδευτικούς και γονείς επειδή επιτρέπουν στα παιδιά προσφύγων να πάνε στο σχολείο αυτό. Διεκδικούν κι αυτοί το δικαίωμα να επιβάλλουν τις δικές τους αποτρόπαιες απόψεις, ενώ εκεί η αστυνομία αιφνιδιάστηκε και δεν κατάφερε να προστατέψει τους δαρμένους.
Η δυνατότητα να κάνουν κάποιοι ό,τι θέλουν δεν είναι έκφραση ελευθερίας, αλλά απόδειξη αυταρχισμού και αυθαιρεσίας.
Πηγή: Καθημερινή