1. Ναι, μάλιστα, η Ελλάδα, η φτωχή ψωροκώσταινα, το παράδειγμα προς αποφυγή, έδειξε με μια κάπως δεξιά κυβέρνηση κι έναν πρωθυπουργό, που για λίγο τουλάχιστον αφυπνίστηκε στις ανάγκες καλής διακυβέρνησης, πως μπορεί όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθεί αξιοπρόσεκτα.
Όλοι στην ΕΕ θέλουν να πάνε διακοπές, καλοκαίρι 2020, στην Ελλάδα.
Διότι έχουμε ακόμα καλό καιρό για διακοπές, σχετικά καλές θάλασσες και ακρογιαλιές και αρκετά καλές μονάδες ξενοδοχειακές. (Υπάρχουν βέβαια, όπως παντού, και οι κατσαριδοφωλιές).
Μα ο τρόπος που αναχαιτίσαμε την πανδημία κι εξασφαλίσαμε μια ασύγκριτη ανοσία, σε σύγκριση με της «προηγμένες» χώρες (Ιταλία, Ισπανία), κάνει την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική.
2. Έτσι θα γίνω πιο ανορθόδοξος σήμερα.
Γιατί πασκίζουμε με τόσο πάθος και τόσα πάθη να εκβιομηχανιστούμε για να γίνουμε «ισχυρή» οικονομία σαν την Γερμανία ή τις ΗΠΑ;
Ο Στάλιν προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων σοβιετικών πολιτών για να εκβιομηχανίσει την Σοβιετία. Κι έγινε ηγέτης υπερδύναμης. Μα η υπερδύναμη κατέρρευσε πρώτα με την εισβολή των Χιτλερικών και μετά με την αναπόδραστη διασπορά της διαφθοράς.
Τώρα και η Ρωσία και η Αμερική και η Βρετανία (μήνας Μάιος) αυτές οι σουπερδυνάμεις θρηνούν χιλιάδες θύματα της πανδημίας. Η Γερμανία πήγε να τη γλιτώσει για λίγο, μα οι αμαρτίες της την ξανάφθασαν.
Έχουμε υπερβολική εκβιομηχάνιση σε βάρος της Φύσης, σε βάρος του ανθρώπου, σε βάρος της ζωής κι ευτυχίας μας. Οι μόνοι που ευδαιμονούν είναι οι καρχαρίες της οικονομίας, μα και αυτοί έχουν βλάβη στα στομάχια, στις καρδιές, στους πνεύμονες, στα μυαλά!
3. Έγινε αξιόλογη αύξηση εξαγωγών λαχανικών και φρούτων μα και πωλήσεων στην εγχώρια κατανάλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας.
Οι ανάγκες διατροφής δεν πρόκειται ποτέ να μειωθούν (όπως και η ανάγκη χρήσης χαρτιού υγείας!). Ειδικά τα συστατικά της Μεσογειακής διατροφής!
Η ελληνική ύπαιθρος, η πρωτογενής παραγωγή μπορεί (όπως και ο τουρισμός) να αποφέρει τεράστια έσοδα, αν αφεθούν στην άκρη τα κόλπα και ο πελατειασμός και δοθούν από την κυβέρνηση κατευθύνσεις και κίνητρα για πρωτογενή παραγωγή – αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα Μεσογειακής διατροφής, άντε και κανένα κατσίκι, ερίφιο ή μπαρμπούνι.
Η Ελλάδα είναι τώρα στους 7 πρώτους μεταξύ 25 χωρών που προμηθεύουν αγροτικά προϊόντα στη διεθνή αγορά – με σημαντική παρουσία στην ΕΕ και στον ΟΟΣΑ.
Γιατί δεν μένουμε πιο κοντά στη Φύση και στη φύση μας, κάνοντας την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή ατμομηχανή της οικονομίας, αντί να επιχειρούμε πράγματα δύσκολα κι επικίνδυνα για μας και για όλους;…
Μα πολύ φοβούμαι πως δεν μάθαμε πράγματι τίποτα πάλι και ματαιοδοξία επικρατεί!