ΠΟ3Γ5: Πρέπει να έχουμε φόρο επί της αξίας της γης (γεωφορολόγηση);

ΠΟ3Γ5: Πρέπει να έχουμε φόρο επί της αξίας της γης (γεωφορολόγηση);

Μούσα

Η ΓΦ έχει υποστηρικτές και στη δεξιά και στην αριστερή πτέρυγα της πολιτικής σκέψης. θα πρέπει λοιπόν να εφαρμοστεί;

Ο φόρος ακινήτων ακούγεται συχνά στις ειδήσεις. Η θεωρία λέει ότι είναι δύσκολο να αποφευχθούν οι άμεσοι φόροι ιδιοκτησίας και κατά τους οικονομολόγους του ΟΟΣΑ, έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα : οι φόροι επί της γης αυξάνουν μακροπρόθεσμα την σταθερότητα και την ανάπτυξη, καθώς ενισχύουν την παραγωγικότερη χρήση του κεφαλαίου, όπως επίσης σταθεροποιούν τα δημόσια οικονομικά, αποφέροντας κρατικό εισόδημα  γρήγορα και αποδοτικά.

Καθώς όμως, η Βρετανία έχει ήδη τον υψηλότερο φόρο ιδιοκτησίας, στον ανεπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, δύσκολα οι Βρετανοί πολιτικοί θα ενθάρρυναν τέτοια ριζοσπαστική σκέψη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και Φιλελεύθεροι και Εργατικοί που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.

Οι νεοφιλελεύθεροι καπιταλιστές και κυρίαρχοι οικονομολόγοι επίσης, όπως ο Martin Wolf των Financial Times και ο Samuel Brittan, τοποθετούνται υπέρ της πρότασης. Φορολογήστε τον πλούτο, λένε, και θα ανταγωνιστούμε ορμητικά τις γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές. Οι φιλελεύθεροι επισημαίνουν επίσης ότι ο φόρος του πλούτου είναι η λιγότερο κακή επιλογή διότι – παραδόξως – έχουν τη λιγότερη διαστρέβλωση και τη λιγότερη πίεση στην δραστηριότητα παραγωγής πλούτου. «Και όχι μόνο αυτό», λέει ο Mark Wadsworth, σύμβουλος του Tory Bow Group, «αλλά η ΓΦ είναι εντελώς εκούσιος φόρος : ο πολίτης αποφασίζει πόσο είναι διατεθειμένος να πληρώσει και επιλέγει σπίτι ή διαμέρισμα στο πλαίσιο αυτής της κλίμακας. Η διαφορά είναι ότι, αντί να δίνει κανείς όλο το ενοίκιο ή το ποσό αγοράς στον ιδιοκτήτη, η τιμή χάριν της τοποθεσίας θα πηγαίνει στο κράτος».

Έτσι θα εκλείψουν οι ιδιοκτήτες που συσσωρεύουν γη κερδοσκοπικά και θα πουλήσουν σε κατασκευαστές, οι οποίοι θα την χρησιμοποιήσουν αναπτυξιακά.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει η Βρετανία να υιοθετήσει ένα περιοδικό φόρο επί της ιδιοκτησίας υπάρχουν αρνητικές και θετικές απαντήσεις :  Ο φόρος επί της ιδιοκτησίας θα βλάψει την ήδη εύθραυστη αγορά της κατοικίας και θα μειώσει την ιδιοκτησία. Οι άνθρωποι αγοράζουν σπίτια από ήδη φορολογημένο εισόδημα. Χωρίς συμφωνία στις αξίες γης, ο φόρος δεν μπορεί να επιβληθεί.

Αντίθετα, καθώς η Βρετανία χρειάζεται περισσότερη παραγωγικότητα, η ΓΦ θα εξομαλύνει τη φούσκα ακινήτων και θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις. Η ΓΦ θα εξομαλύνει επίσης τις ανισότητες μεταξύ εκείνων που έχουν κι εκείνων που δεν έχουν ιδιοκτησία, οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά την μακρά άνθιση μεταξύ 1995 και 2007. Ο φόρος από ΓΦ εισπράττεται εύκολα, αποφεύγεται δύσκολα και θα βοηθήσει στην χρηματοδότηση μεγάλης κλίμακας υποδομής που χρειάζεται η Βρετανία.

Σύνοψη από το άρθρο του Simon Wilson στο Money Week

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *