Ισ357: Βρετανική Αυτοκρατορία

Ισ357: Βρετανική Αυτοκρατορία

- in Ιστορικά
0

Η Αγγλική είναι η γλώσσα του κόσμου σήμερα, εδώ κι έναν αιώνα. Αν εξέλιπε ο επιθετικός εγωισμός θα την υιοθετούσαν Ρώσοι, Κινέζοι, Ινδοί, Γερμανοί και άλλοι ψωροπερήφανοι λαοί που νομίζουν πως η δική τους κουλτούρα είναι η ανώτερη.

Η Βρετανική Αυτοκρατορία διαλύθηκε μα μετατράπηκε σε μια Κοινοπολιτεία 54 ανεξάρτητων Εθνών. Θα μπορούσε αυτή να μεταμορφωθεί σε μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη για το καλό του κόσμου μα ο εγωισμός κι εθνικισμός δεν το επιτρέπει.

Έκαναν λάθη οι Βρετανοί; Πολλά! Έκαναν βρομιές; Πολλές. Υπήρχε η επιθυμία να βοηθήσουν. Μα υπήρχε και η επιθυμία να πλουτίσουν από τους φυσικούς πόρους των αποικιών τους. Συχνά επικράτησε η δεύτερη.

Οι αποικίες ήταν πολλές και μεγάλες: Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Νότιος Αφρική και άλλες χώρες στη μεσαία ζώνη της Μαύρης Ηπείρου (όπως λεγόταν τότε), Ινδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία.

Δεν ήταν μόνο η γλώσσα που φυτεύτηκε σε όλες αυτές τις χώρες μα και το Αγγλικό Δίκαιο με τη βασική του διάταξη ότι όλοι, άρχοντες και πληβείοι, είναι ίσοι μπροστά στον Νόμο. Υπήρξαν μερικές βάναυσες δικτατορίες (του Ίντι Αμίν στην Ουγκάντα) – και υπάρχουν διεφθαρμένα καθεστώτα (Ζιμπάμπουε) – μα η γνώση του Κράτους Δικαίου επίσης υπάρχει.

Και η Δημοκρατία και η δίκη με ενόρκους. Αυτά είναι μεγάλα επιτεύγματα και ας μην τηρούνται στην αγνή μορφή τους.

Πρώτη η Βρετανία κατήργησε το εμπόριο της δουλείας το 1807 και μετά, το 1834, την ίδια τη δουλεία σε όλη την Αυτοκρατορία με ένα τεράστιο κόστος εκατομμυρίων στερλινών.

Εφευρέσεις: Το μολύβι γραφής έγινε νωρίς προϊόν μαζικής παραγωγής βοηθώντας τη διεύρυνση του αλφαβητισμού.

Τη δεκαετία 1750 κάποιος ανώνυμος Σκωτσέζος επινόησε θεωρητικά τον Τηλέγραφο και 20 χρόνια μετά κάποιος Άγγλος έφτιαξε το πρώτο μοντέλο και άρχισε η γρήγορη επικοινωνία από μακριά. Εκατό χρόνια μετά, το 1876 ο Graham Bell επινόησε το Τηλέφωνο που σύντομα θα αχρήστευε τον Τηλέγραφο! Στο μεταξύ ο Στήβενσον είχε φτιάξει την ατμομηχανή.

Το 1796 ο Τζένερ εδραίωσε τον εμβολιασμό κι έγινε ο πατέρας της ανοσολογίας. Στη δεκαετία 1850 ο Henry Gray δημοσίευσε το βιβλίο του Gray’s Anatomy για την ανατομία του ανθρώπινου σώματος που εξακολουθεί να είναι το βασικό (πολυσέλιδο) εγχειρίδιο για τους φοιτητές Ιατρικής.

Την ίδια εποχή ο Δαρβίνος δημοσίευε τη θεωρία του της εξέλιξης των ζωντανών οργανισμών.

Την ίδια εποχή άρχισε η μαζική παραγωγή τουφεκίων και οπλοπολυβόλων. Λίγο αργότερα ήρθαν τα πρώτα θωρηκτά, τα υποβρύχια και τα αεροπλανοφόρα. Πολύ-πολύ νωρίτερα, τον 13ο αιώνα επινοήθηκαν τα longbows στην Ουαλία, τα τόξα με μήκος το ύψος μέσου ανθρώπου.

Η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη. Αν εξαιρέσουμε τα θωρηκτά και αεροπλανοφόρα, αυτά όλα τα αγαθά πέρασαν σε όλες τις χώρες της Αυτοκρατορίας.

Η Βρετανία δεν οργάνωσε την κατάκτηση αυτών των εδαφών – αν και σε μερικές περιπτώσεις όπως στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία οι γηγενείς, όχι μόνο αγνοήθηκαν, μα κυνηγήθηκαν και σε μεγάλο βαθμό καταπιέστηκαν ή μεγάλος αριθμός εξοντώθηκε. Ομοίως στην Ινδία και στην Αφρική.

Η αυτοκρατορία ιδρύθηκε σιγά σιγά από εξερευνητές, πειρατές (όπως ο Francis Drake) και κυρίως εμπόρους. Έτσι ιδρύθηκαν και οι μεγάλες επιχειρήσεις – Hudson’s Bay Co., Virginia Co., South Africa Co., East India Co. Αυτές είχαν τον δικό τους στρατό και το δικό τους ναυτικό.

Η Αυστραλία, εκεί που είναι σήμερα το Σίντνεϊ, προμήθευσε τον χώρο για νέες φυλακές – στρατόπεδα ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές στη Βρετανία.

Έτσι η αυτοκρατορία άθελά της ίσως ίδρυσε νέα Έθνη και μετάδωσε Νόμο, Δημοκρατία, επιστήμες, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία της.

Ναι, έγιναν εγκλήματα. Τα έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα. Αλλά δεν υπήρξαν Βρετανοί Χίτλερ, Στάλιν, Μάο, Ίντι Αμίν, Πολ Ποτ, Πούτιν και άλλοι αιμοσταγείς δικτάτορες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *