Τ229: Γυναίκες ηρωίδες: Mum Bett

Τ229: Γυναίκες ηρωίδες: Mum Bett

- in Ταυτότητα
0

Από πανάρχαια έτη παρουσιάστηκαν γυναίκες με ηρωική συμπεριφορά όχι κατ’ ανάγκη επαναστατική είτε κατά των ανδρών είτε με πολεμοχαρή τρόπο. Εδώ εξετάζω μερικές περιπτώσεις ηρωισμού άξιου μίμησης γιατί δεν έβλαψε άλλους.

1. Elizabeth Freeman γνωστή ως Mum Bett (1744 – Δεκ 1829) ήταν η πρώτη νέγρα Αμερικανίδα που κέρδισε την ελευθερία της στο Sheffield της Μασαχουσέτης όταν ζούσε ως σκλάβα στην οικογένεια του John και της Hannah Ashley.

Η προφορική παράδοση τη θέλει να είχε παντρευτεί και ο άντρας της να είχε λάβει μέρος στον αγώνα ανεξαρτησίας των ΗΠΑ κατά των Βρετανών από όπου δεν επέστρεψε, μα δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα.

Σε όλη της τη ζωή εκδήλωσε ζωηρό πνεύμα καθήκοντος και αυτοπεποίθησης. Το 1780 η Μπετ μια μέρα εμπόδισε την κυρία Άσλεϊ να χτυπήσει μια νεαρή υπηρέτρια με ένα καυτό φτυάρι το οποίο τη χτύπησε στο μπράτσο. Όταν η πληγή θεραπεύτηκε άφησε μια χοντρή ουλή και η Μπετ κρατούσε σηκωμένο το μανίκι για να φαίνεται η ουλή ως απόδειξη τραχιάς μεταχείρισης. Και όταν κάποιο ξένο πρόσωπο τη ρωτούσε τι είχε πάθει, έλεγε, ιδίως αν ήταν μπροστά και η κα Άσλεϊ, “Ρωτήστε την κυρά!”

2. Στο σπίτι του Άσλεϊ, που ήταν δικηγόρος από το Γέιλ και πλούσιος γαιοκτήμονας, γίνονταν συνάξεις και συζητήσεις για τη συγγραφή του Συντάγματος της Μασαχουσέτης που προηγήθηκε της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Έτσι η Μαμ-Μπετ άκουσε μια βραδιά πως: “Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι… με το δικαίωμα να απολαμβάνουν και να υπερασπίζονται τη ζωή και τις ελευθερίες τους. Επίσης να αποκτούν, να κατέχουν και να προστατεύουν τη δική τους περιουσία καθώς και να επιδιώκουν την ασφάλεια κι ευτυχία τους”. Ήταν η 1η παράγραφος του Συντάγματος της Μασαχουσέτης.

Τότε η Μαμ-Μπετ ζήτησε τη βοήθεια του Theodore Sedgwick που προωθούσε την κατάργηση της δουλείας. Αργότερα αυτός έγινε Γερουσιαστής. Η υπόθεση πήγε στο δικαστήριο τον Αύγουστο 1781 και το Κομητειακό Δικαστήριο στο Great Barrington αποδέχτηκε πως η φράση “ελεύθεροι και ίσοι” (free and equal) ουσιαστικά καταργούσε τη δουλεία στη Μασαχουσέτη.

3. Μετά την απόφαση η Μπετ πήρε το όνομα Ελίζαμπεθ Φρίμαν. Ήταν η πρώτη γυναίκα που ελευθερώθηκε στις ΗΠΑ.

Ο Άσλεϊ σκέφθηκε να κάνει έφεση κι έκανε μα μετά από ώριμη σκέψη την απέσυρε αποδεχόμενος την απόφαση που, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Πολιτείας, ήταν τελεσίδικη.

Στο μεταξύ η Μαμ-Μπετ άρχισε να εργάζεται ως έμμισθη υπηρέτρια και νταντά για τα παιδιά στην οικογένεια του Σέτζουικ. Η κόρη Catherine Sedgwick έγινε συγγραφέας (δημοφιλής 1820-50) κι έγραψε τη βιογραφία της αγαπημένης της νταντάς.

Δεν χρειάστηκε κανένας αιματηρός αγώνας. Χρειάστηκε λίγη αυτοπεποίθηση, γενναιότητα και λειτουργία λογικής με απλές αρχές και αξίες. Η υπόθεση της Μαμ-Μπετ έγινε δικαστικό προηγούμενο κι επηρέασε πολλές μεταγενέστερες αποφάσεις στα δικαστήρια των Βόρειων Πολιτειών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *