Ε1390: Λέονιντ Ιβάσοφ, στρατηγός

Ε1390: Λέονιντ Ιβάσοφ, στρατηγός

Ήταν Πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων και τώρα συνταξιοδοτημένος στρατηγός (Colonel – General). Τον περασμένο Ιανουάριο (2022) έστειλε μια ανοιχτή Επιστολή στον Πρόεδρο Πούτιν και το Ρωσικό Λαό για τη Ρωσο-Ουκρανική Κρίση 2021-22 και σε αυτή ζητούσε την παραίτηση του Προέδρου. Είναι επίσης Πρόεδρος της Συνέλευσης των Ρώσων Αξιωματικών. Θεωρεί το ΝΑΤΟ εχθρική δύναμη μα από προσωπική πείρα γνωρίζει πως δεν υπάρχει καμιά απειλή από αυτό ή τα Δυτικά κράτη. Ο κίνδυνος για τη Ρωσία δεν είναι το ΝΑΤΟ αλλά το μη-βιώσιμο μοντέλο διακυβέρνησης, δήλωσε σε μια συνέντευξη στην Ηχώ της Μόσχας, ένα φιλελεύθερο, ραδιοφωνικό κανάλι, λίγο πριν την εισβολή: τη συνέντευξη τη δημοσιεύει στο Διαδίκτυο ο Misha Fisher. Εγώ έκανα μερικές επιλογές.

Στη Συνέλευση συζητήσαμε το γεγονός πως ο Πούτιν δημιουργεί ένταση διότι η χώρα περνά μια συστημική κρίση την οποία η ηγεσία δεν μπορεί να χειριστεί – στην οικονομία, υγειονομική περίθαλψη, παιδεία, πολιτισμό κ.λπ.: παντού παρακμή και κατάρρευση. Έχω την εντύπωση πως ο Πούτιν βαρέθηκε τη Ρωσία. Ο πολιτισμός μας ξέπεσε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Μετά από την περιπέτεια μας στην Ουκρανία θα τελειώσουμε ως χώρα…

Δεν θα είναι ούτε πόλεμος αστραπή ούτε περίπατος και θα σφαγιαστούν πολλές χιλιάδες στρατιώτες και στις δυο πλευρές. Ακόμα και αν καταλάβουμε το Κίεβο θα πρέπει να εγκατασταθούμε με φρουρές που θα αντιμετωπίζουν αντάρτες. Αυτό θα μας κοστίσει ακριβά – για να διατηρήσουμε κάποια τάξη. Είναι αγριότητα.

Καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν ευνοεί αυτόν τον πόλεμο με την Ουκρανία. Ακόμα και οι Αμερικανοί που δεν θα μπορούσαν να βρουν την Ουκρανία στον χάρτη θα διαμαρτυρηθούν… Κανείς δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο. Παρότι οι Δυτικοί είναι εχθροί δεν πανικοβλήθηκαν από το τελεσίγραφό μας, ούτε κλιμάκωσαν την ένταση μα πρότειναν διαπραγμάτευση. Τώρα το τελεσίγραφό μας ένωσε όλο τον Δυτικό κόσμο εναντίον μας. Και όχι μόνο τη Δύση. Μόλις τώρα η Ινδία ακύρωσε την αγορά 1.700 αρμάτων μάχης, κάτι που θα σταματήσει τη βιομηχανία μας αρμάτων.

Δύο επιλογές υπάρχουν. Ο Πούτιν να βρεθεί με τον Ζελένσκι και να συζητήσουν σε μια τρίτη ουδέτερη χώρα. Ή να ξεσηκωθεί ο λαός με δυνατές διαμαρτυρίες – και βέβαια δεν εννοώ τα ΜΜΕ με τους ειδικούς στην TV που λένε πως θα καταλάβουμε την Ουκρανία σε λίγες ώρες ή μέρες!

Τα ΜΜΕ από το 2014 παίζουν ένα ρόλο προωθητή πολέμου καθώς, αρχίζοντας με την Κριμαία, αντί να υιοθετήσουν ηπιότητα για την επίλυση των δυσκολιών με την Ουκρανία, επιδόθηκαν σε φωνές επιθετικότητας για να διευρύνουν το χάσμα. Το χύσιμο αίματος θα μας διαχωρίσει για πάντα σε στρατόπεδα εχθρών.

Καθώς εμείς εισβάλλουμε σε Ουκρανικό έδαφος, εκείνοι θα δεχτούν την αποστολή των όπλων που χρειάζονται και χιλιάδες εθελοντές θα σπεύσουν να τους ενισχύσουν στη μάχη. 76,6% είναι της ίδιας γνώμης – συνταξιούχοι αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας…

Όταν ο Πούτιν γύρισε από το Πεκίνο όχι μόνο δεν απέσυρε τα συγκεντρωμένα στρατεύματα από τα σύνορα, μα τα ενίσχυσε. Αυτό σημαίνει πως εχθροπραξίες θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα.

Η παραίτηση του Πούτιν θα αποτρέψει την τραγωδία και θα δώσει μια ευκαιρία στη Ρωσία να ανακάμψει ως κράτος.

Στην κυβέρνηση χρειαζόμαστε τεχνοκράτες με μόρφωση και εμπειρία. Ο πρόεδρος πρέπει να είναι τεχνοκράτης περιτριγυρισμένος από επαγγελματίες.

Κάποιος στον κύκλο του πρέπει να του μιλήσει ευθέως για τις συνέπειες: «Ως σχεδιαστής και διοικητής αυτού του πολέμου θα έχεις πλήρη ευθύνη και θα βρεθείς σε διεθνή δίκη σαν τους εγκληματίες πολέμου στη Νυρεμβέργη.»

Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον εντελώς αχρείαστο πόλεμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *