1. Διάβασα στο Βήμα 10/12/17 πως ο Σουλτς, ο ηγέτης του SPD, του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, την Πέμπτη (7/12/17) στο Συνέδριο του κόμματος έριξε την ιδέα για στενότερη συνεργασία με την ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης ως το 2025. Όσες χώρες δεν συμφωνούν, πρόσθεσε, ας φύγουν από την ΕΕ.
Η πρόταση είναι η αναπόφευκτη και μόνη ρεαλιστική συνέχεια του οράματος για μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ισχυρή πολιτειακή οντότητα, που είχαν επιφανείς πολιτικοί στο τέλος του πολέμου (1939 – 45) όπως οι Τσώρτσιλ, Σούμαν κλπ.
Διότι πολύ απλά ή θα μετασχηματισθούμε σε μια ενιαία πολιτική οντότητα ή θα διαλυθούμε καθώς κάθε χώρα κοιτάει μόνο το άμεσο συμφέρον της, κάθε κυβέρνηση μόνο την επανεκλογή της και κάθε κατεργάρης μόνο την καλοπέρασή του.
2. Άλλες εφημερίδες ή σταθμοί ειδήσεων στη χώρα μας δεν φάνηκαν να ενδιαφέρονται να μεταδώσουν αυτό το όραμα. Πιθανώς θα εμφανιστούν μελλοντικές ειδήσεις. Αμφίβολο, όμως.
Αλλά οι ανταποκρίσεις στην ίδια τη Γερμανία ήταν απογοητευτικές και δείχνουν την περιοριστική παλαβομάρα των πολιτικών παντού – όχι μόνο των δικών μας Συριζανελλήνων θαυματοποιών.
Ανώτερα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου κας Μέρκελ απέρριψαν την πρόταση δίχως καν σοβαρές λογικές αιτιάσεις. Ο μεν προσωπάρχης της Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαγερ, δήλωσε πως η όλη ιδέα και κυρίως το χρονοδιάγραμμα (7-8 έτη) δεν είναι καθόλου ρεαλιστικά. Ο δε Φόλκερ Κάουντερ, από τα πρωτοκλασάτα διοικητικά στελέχη του κόμματος, βρήκε πως η πρόταση του Μάρτιν Σουλτς αποτελεί ‘κίνδυνο για την αποδοχή της Ευρώπης από τους πολίτες’! Αν είναι δυνατόν!
3. Αυτοί, όπως κάθε αυτοσεβόμενος πολιτικός έχουν την ματιά τους στραμμένη όλη την ώρα, σε κάθε περίσταση και για κάθε ζήτημα στο οποίο καλούνται να πάρουν θέση, στους ψηφοφόρους. Και η Bild σε δημοσκόπησή της έδειξε πως μόνο το 30% υποστηρίζει την ιδέα του Σουλτς. Ενώ το 48% (σχεδόν οι μισοί!) την απορρίπτει. Οπότε η στάση τους εύκολα εξηγείται – εκτός και αν η νοημοσύνη τους είναι πολύ μειωμένη.
Η ίδια η Μέρκελ ήταν επιφυλακτική προτιμώντας οι χώρες της ΕΕ να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της άμυνας, εργασίας και καινοτομίας. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και οι δυο προαναφερθέντες αξιωματούχοι.
Πολιτικάντηδες είναι όλοι θα μου πείτε. Τι άλλο να κάνουν;
Μπορούσαν εύκολα να πάψουν να προβάλλονται ως πολιτικάντηδες και να εξηγήσουν στον κόσμο τους πως το όραμα του Σουλτς είναι ή μόνη μακρόχρονη λύση. Τα μπαλώματα που προτείνονται για άμυνα κλπ μπορούν να εντατικοποιηθούν έτσι που η πραγματική Ένωση να προωθείται αντί να αναβάλλεται από τη συμφεροντολόγα δειλία τους.
Αλλά τέτοια δράση σημαίνει εργασία, δηλαδή πραγματική ανάλυση κι εξήγηση στους πολίτες, όχι την αηδιαστική συνέχιση των υπεκφυγών.
Άμα θέλεις κάτι και το πιστεύεις και το εκτιμάς, θα το προωθήσεις εκπαιδευτικά, όση ενέργεια και όσο χρόνο και αν σου πάρει.
Δυστυχώς, σε 2 μήνες η πρόταση ξεχάστηκε απ’ όλους!