Γραφειοκρατία και φορολογία

Γραφειοκρατία και φορολογία

1. Οι δυο αρρώστιες που ως εκδηλώσεις του συμφεροντολόγου πελατειακού κράτους δεν επιτρέπουν στη χώρα να ορθοποδήσει είναι η γραφειοκρατία και τώρα η στραγγαλιστική φορολογία.

Στα μέσα της δεκαετίας 1980, τότε που μεσουρανούσε το Πασόκ με τον μέγα «Αείμνηστο», φίλος στέλεχος της Βρετανικής ΔΕΗ ήρθε μετά από πρόσκληση για να συμβουλεύσει τη «ΔΕΗ» εδώ. Θα έμενε για ένα μήνα. Σε τέσσερις μέρες συμφάγαμε και μου είπε πως έφευγε. Διότι εδώ, στη ΔΕΗ, από όσα είδε, η λέξη ‘αποτελεσματικότητα’ (efficiency) έμοιαζε να είναι άγνωστη. Είχε, εξήγησε, αρχίσει να προτείνει μικρές αλλαγές σε όσα είχε δει, μα συναντούσε δυσπιστία κι έντονη αντίδραση από συνδικαλιστές. Έφυγε.

Δυο χρόνια αργότερα, άλλος Άγγλος φίλος ήρθε για να στήσει μια επιχείρηση κατασκευής λάστιχων αυτοκινήτων. Μετά από μια εβδομάδα συμφάγαμε και είπε πως έφευγε. Ατελείωτη, κουραστική γραφειοκρατία – και μίζες για να δεις κάποιον και μετά άλλον και άλλον. Έφυγε.

2. Θυμήθηκα τα δύο περιστατικά όταν διάβαζα την ιστορία του Βορειοευρωπαίου που το 2006 ήρθε με την Ελληνίδα σύζυγό του κι άνοιξε μια επιχείρηση μεσολαβητή (σ. 5 Καθημερινή 16/4/17, άρθρο της Μ. Κακαουνάκη).

Όλα πήγαιναν καλά και τον πρώτο καιρό πλήρωνε φόρο μόλις 12% το οποίο του φαινόταν λογικό. Αλλά επειδή, όπως γνωρίζουμε, η λογική στον υπαρκτό ελληνισμό είναι σαν την λιακάδα του Μάρτη, έρχεται για λίγο ψυχρή για να φύγει σύντομα, ο φόρος άρχισε να ανεβαίνει, καθώς δήλωνε πλήρως το πραγματικό του εισόδημα.

Για το 2014 είχε πληρώσει 35% σε φόρο εισοδήματος και το 2016 50%!

Το 2016 είχε πραγματικά και δηλωμένα κέρδη 107.000. Από αυτά θα πλήρωνε σε φόρο του έτους και προκαταβολή για το επόμενο έτος 61.483 ευρώ. Αλλά θα πλήρωνε και ασφαλιστικές εισφορές έτσι που, όπως υπολόγισε τελικά ο λογιστής του, θα πλήρωνε στο κράτος συνολικά 82.191 ευρώ, δηλαδή 82%+ του εισοδήματός του!

Η επιχείρηση του τώρα μετακομίζει στην Κύπρο όπου θα πληρώνει μόνο 12,5%!

3. Σύμφωνα με το Global Competitiveness Report 2016-17 του έγκυρου World Economic Forum το οποίο αξιολογεί α) εφαρμοσμένες πολιτικές β) φορολογία, γ) γραφειοκρατία, δ) πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η Ελλάδα υποχώρησε στην 86η θέση (από 81η) ανάμεσα σε 138 χώρες!

Η Ελλάς του πολιτισμού και της σοσιαλιστικής προόδου είναι στην 123η θέση και για τη σπατάλη σε δημόσιες δαπάνες κατέχει την 123η θέση. Για την επιβάρυνση που οι κρατικές ρυθμίσεις έχουν πάνω στην ζωή κατέχει την 129η θέση. Για δε την αποδοτικότητα του νομικού πλαισίου σχετικά με διευθετήσεις διαφορών καταλαμβάνει την 130ή θέση.

Μπορεί λοιπόν να είμαστε γεωγραφικά στην Ευρώπη και να μεγαλοκαυχιώμαστε για τα φώτα που της δώσαμε, σβήνοντας τα λιγοστά δικά μας, μα πλέον ανήκουμε ουσιαστικά στις υπανάπτυκτες μπανανίες του κόσμου.

Και ας μην τα φορτώνουμε στην κρίση, διότι παρόμοια κρίση την ίδια περίοδο –  πέρασαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες – Ισλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος – μα κατάφεραν δίχως τους κομπασμούς τής ψευτο-κουλτούρας και ψευτοδημοκρατίας μας να υπερβούν την κρίση.

Αλλού πρέπει να κοιτάξουμε….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *