Ανακύκλωσης δυσκολίες

Ανακύκλωσης δυσκολίες

- in Επικαιρότητα
0

1. Δεν είναι φυσικά παράξενο που η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ουραγούς των χωρών της ΕΕ. Άσχετα με τους ισχυρισμούς των τσιπριστών που ζουν στον δικό τους κόσμο αυταπάτης, οι πρωτιές μας είναι πάντα του πάτου.

Η πενιχρή απόδοσή μας οφείλεται στη γενική ηλιθιότητα του έθνους, στην αμορφωσιά και στην αδιαφορία πολιτών και κυβερνώντων.

Η ενημέρωση των μαζών είναι ανεπαρκής έως ανύπαρκτη.

Πού και πού τις μεταμεσονύκτιες ώρες, από τις 2.00 ως τις 4.00, τα κανάλια προβάλλουν κάποια ταινία της προκοπής, όπως πχ Οι Αδελφοί Καραμαζώφ. Συνηθέστερα προβάλλονται φιλμ με βρυκόλακες ή ζόμπι και άλλα σαχλά θέματα.

Στην ίδια ζώνη προβάλλονται και διαφημίσεις αστρολόγων ενώ επίσης μισόγυμνες κυρίες και κύριοι μας καλούν να τους τηλεφωνήσουμε είτε για να μας πουν καυτές περιπέτειες είτε για νέες σχέσεις.

Στην ίδια ζώνη όπου τα διαφημιστικά λεπτά είναι φθηνά και η τηλεθέαση χαμηλή, γίνονται και κρατικές διαφημίσεις ενημέρωσης.

2. Τα στατιστικά της χώρας μας είναι πολύ χαμηλά στην ανακύκλωση.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσφατα (Φεβ 2017) λέει πως στην Ελλάδα μόνο 16% των αστικών αποβλήτων ανακυκλώνεται έναντι 27% στην ΕΕ.

Στη χώρα μας το 81% των αστικών αποβλήτων καταλήγει σε χωματερές έναντι 31% της ΕΕ.

Το υλικό που πηγαίνει σε κόμποστ (φλούδες φρούτων, απορρίμματα λαχανικών κλπ) είναι μόλις 4% ενώ στην ΕΕ είναι 15%.

Σύμφωνα με την Έκθεση στην Ελλάδα υπήρξε μείωση στην ανακύκλωση υλικών συσκευασίας (=χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος) από 58,6% το 2012 σε 52,4% το 2013 και η τάση συνεχίζεται (ίσως και λόγω της μικρότερης κατανάλωσης).

3. Η Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης και Ανακύκλωσης έχει αναπτύξει 140.000 μπλε κάδους σε συνεργασία με 296 δήμους που καλύπτουν περί το 92% του πληθυσμού. Και οι δήμοι χρησιμοποιούν 474 ειδικά οχήματα αποκομιδής.

Είναι και οι γύφτοι, (λαθρο-)μετανάστες και άλλοι που λεϊλατούν τους κάδους ανακύκλωσης μα και σκουπιδιών. (Μόνο ο Φλαμπουράρης δεν τους βλέπει αυτούς.)

Αλλά η έλλειψη πληροφόρησης είναι καταφανέστατη. Δυστυχώς συχνότατα πετιούνται σκουπίδια (σκόνη, αποφάγια, βρόμικα υφάσματα, ξύλα κλπ) στους κάδους ανακύκλωσης, ενώ μπουκάλια, πλαστικά, χαρτιά κλπ πετιούνται στους κάδους απορριμμάτων.

Χρειάζεται διαφήμιση σε ώρες υψηλής τηλεθέασης, 2 ή 3 φορές από μισό λεπτό μεταξύ 6.00 και 10.00 μμ για κάποιο διάστημα, ώστε περισσότεροι πολίτες να ενημερωθούν.

Χρειάζεται οπωσδήποτε ενημέρωση των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να διαμορφωθεί μια ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση και το καθαρό περιβάλλον γενικότερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *