Αιτίες, αιτίες…

Αιτίες, αιτίες…

- in Επικαιρότητα
0

1. Είναι αξιοθαύμαστο να διαβάζεις και να ακούς τους διάφορους λόγους για τους οποίους ο Τραμπ κέρδισε την προεδρεία στις ΗΠΑ και τους φόβους που έχουν γεννηθεί ως συνέπεια.

Σε μια χώρα πολλών εκατομμυρίων με τεράστιες ανισότητες στη νοητική ικανότητα και στην οικονομική κατάσταση, σίγουρα οι λόγοι πρέπει να είναι πολυποίκιλοι. Όσο για τους φόβους, και αυτοί πολυποίκιλοι είναι με πολλές και διαφορετικές αιτίες.

Μα η βασική αιτία είναι πως η πραγματική αιτία παραμένει άγνωστη.

Συγγενικά φαινόμενα που επίσης προκαλούν ανησυχία και φόβο είναι η θλιβερή ανεπάρκεια, η ανικανότητα και η γενικότερη βλακεία των σημερινών ηγετών στην Ευρώπη (και αλλού) και η έξαρση του λαϊκισμού και του εθνικισμού.

Εδώ ξεχνιέται το απλούστατο γεγονός πως ηγέτες δεν πέφτουν αιφνίδια από τον ουρανό αλλά ψηφίζονται ή εκλέγονται από τις μάζες των πολιτών. Και ο λαϊκισμός είναι του λαού!

Κάθε επιλογή είναι ενέργεια του νου.

2. Άλλο αίτιο για το οποίο ακούς και διαβάζεις πολλά συνεχώς είναι ο καπιταλισμός. Και τι δεν του αποδίδουν οι διανοούμενοι και οι μάζες.

Διαβάζω σε ένα πανεπιστημιακό άρθρο: «Ο καπιταλισμός είναι το καίριο πρόβλημα της κοινωνίας… επιχειρεί μια απέραντη εξουσία, αναρίθμητα χρήματα, νεοτερισμούς, παραγωγή και κατανάλωση. Έτσι γίνεται ολοκληρωτικός… με την κοινωνική έννοια καθώς εξουσιάζει όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής.» Ναι, ο συγγραφέας είναι αριστερής νοοτροπίας.

Μα και άρθρο από συγγραφέα δεξιάς νοοτροπίας λέει: «Είναι η παγκοσμιοποίηση και η ενελέητη κίνηση κεφαλαίων που όξυναν τις οικονομικές αντιθέσεις στον κόσμο κι εκτόξευσαν τις κοινωνικές ανισότητες…»

Κι εδώ έχουμε οικονομικές, εμπορικές ή χρηματικές πράξεις που συνεπάγονται επιλογές κι επομένως ενέργειες του νου. Επιπλέον, ενδιαφέρον σημείο είναι ο υπαινιγμός του συγγραφέα πως οικονομικές αντιθέσεις και κοινωνικές ανισότητες προϋπάρχουν της παγκοσμιοποίησης κλπ – μα το θέμα δεν εξετάζεται!

3. Ένα μαχαίρι σίγουρα είναι χρήσιμο σύνεργο – για να κόψεις ένα καρότο ή ένα κεφάλι ανθρώπου. Και σίγουρα δεν φταίει το μαχαίρι για το δεύτερο. Ούτε πρόκειται να πάψουν οι δολοφονίες με την εξάλειψη μαχαιριών (ή πυροβόλων και άλλων όπλων). Κάτι άλλο διαλέγει το είδος δράσης.

Μπορείς να δολοφονήσεις και με τα χέρια σου.

Οι αιτίες δεν είναι πράγματα, δραστηριότητες ή πράξεις, θεσμοί, συστήματα και παρόμοια, όσο κι αν εμείς τις αποδίδουμε σε αυτά. Οπωσδήποτε αυτά μπορούν να είναι καλύτερα ή χειρότερα. Μα η βελτίωση ή χειροτέρευση θα οφείλεται πάλι σε ενέργεια του νου.

Οι πραγματικές αιτίες για ό,τι εκτυλίσσεται στον κόσμο γύρω μας είναι στον νου μας: αποφάσεις, επιλογές, επιθυμίες. Ο νους κινητοποιεί σε σκόπιμη δράση τα σώματα και τα μέλη του.

Μόνο αν αλλάξουν αυτές οι ενέργειες του νου, θα αλλάξει και ο κόσμος γύρω μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *