Δώρα Αντωνίου
Ένα τηλεφώνημα και δέκα λεπτά. Αυτή ήταν η ενέργεια και αυτός ο χρόνος που απαιτήθηκαν προχθές για να τελειώσει η απόπειρα έξι ατόμων να… γκρεμίσουν τοίχο μέσα στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Το τηλεφώνημα έγινε στην αστυνομία, που δέκα λεπτά αργότερα συνέλαβε τους δράστες. Οι εικόνες από το βίντεο που δημοσιοποίησε η αστυνομία είναι σοκαριστικές. Μέρα μεσημέρι, με το πανεπιστήμιο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, όχι σε κάποιο απόμερο σημείο αλλά μπροστά στη σκάλα, μπροστά στα μάτια διερχομένων, οι επίδοξοι καταληψίες με τρυπάνια και σφυριά έχουν ανοίξει τρύπα στον τοίχο και συνεχίζουν.
Ο χρόνος που επέλεξαν να το κάνουν, το σημείο που διάλεξαν και τα μέσα που χρησιμοποίησαν δείχνουν ότι το τελευταίο που τους ενδιέφερε ήταν να περάσουν απαρατήρητοι. Προκλητικό; Ίσως η κεκτημένη μιας «κανονικότητας» δεκαετιών στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Της «κανονικότητας» που διαταράχθηκε από μια άλλη αστυνομική επιχείρηση τα ξημερώματα της τελευταίας ημέρας του προηγούμενου χρόνου. Όταν έπειτα από 34 ολόκληρα χρόνια ένας χώρος της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, που επί 34 χρόνια βρισκόταν υπό κατάληψη από φοιτητές αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, αποδόθηκε και πάλι στο πανεπιστήμιο. Βρώμικοι τοίχοι, σπασμένες πόρτες και τζάμια, διαλυμένο πάτωμα ήταν η κατάσταση του χώρου.
Οι «άστεγοι» καταληψίες δεκαετιών λίγες μέρες αργότερα διακήρυξαν ότι το «στέκι του Βιολογικού», όπως ήταν γνωστή η 34ετής κατάληψη, δεν πρόκειται να διαλυθεί, «ήταν και θα είναι κατάληψη για πάντα» και γνωστοποίησαν ότι μεταφέρονται σε άλλο χώρο, πίσω από το Χημικό του ΑΠΘ.
Μόλις λίγη ώρα χρειάστηκε η αστυνομία για να παρέμβει και να λήξει τη νέα κατάληψη. Προφανώς ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, δεν πτοήθηκε από τις ευθείες απειλές και τα κηδειόχαρτα με την αναφορά ότι «επέλεξε να ανοίξει τον τάφο του», που τοιχοκολλήθηκαν στην περιοχή της Καμάρας.
Αυτή η «κανονικότητα», της αδιαφορίας, της ανοχής στην ανομία, του φόβου, δέχθηκε ρωγμές και στην επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον καθηγητή του ΟΠΑ μέσα σε αμφιθέατρο, την ώρα μαθήματος. Οι δράστες αποχώρησαν υπό το βάρος της αντίδρασης των φοιτητών, που δεν έμειναν απλοί παρατηρητές στα όσα πρωτοφανή εξελίσσονταν ενώπιον τους.
Η παρακμιακή δυστοπία που για πολλά χρόνια κυριάρχησε στα ελληνικά πανεπιστήμια και εκδηλώθηκε ακόμη και με ακραία περιστατικά βίας άντλησε τη δύναμή της από την ανοχή, τον φόβο, την αδιαφορία, σε ορισμένες περιπτώσεις τη συναλλαγή. Με αργούς ρυθμούς είναι αλήθεια, κάτι δείχνει να αλλάζει. Η ανοχή εξαντλείται ενώ η αντίδραση της κοινής γνώμης, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της μεγάλης μερίδας των φοιτητών σε έναν απόλυτο παραλογισμό, μεγαλώνει και εκδηλώνεται, εκφράζεται ανοιχτά. Η εκρίζωση της παθογένειας δεκαετιών δεν είναι εύκολη, δεν θα έρθει χωρίς αντιστάσεις και χωρίς αντίδραση για κεκτημένα που χάνονται. Η συνέπεια στην άμεση πάταξη εκδηλώσεων ανομίας αποκτά κομβικό χαρακτήρα στη διαδικασία αποκατάστασης μιας κανονικότητας χωρίς εισαγωγικά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και επιβάλλει την εγρήγορση και τη συνεργασία όλων των άμεσα θιγομένων.
Πηγή: Καθημερινή
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.