Πάσχος Μανδραβέλης
Δεν στρίμωξε τη Νέα Δημοκρατία ο πρωθυπουργός με την καραμανλικής υφής ντρίμπλα, να μετατρέψει δηλαδή σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης την πρόταση μομφής κατά του κ. Παύλου Πολάκη την οποία κατέθεσε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στρίμωξε, ειδικά εκείνους που έχουν κάποια τσίπα και ήθελαν να πουν «ώς εδώ με τη χυδαιότητα» ή, όπως είπε ο κ. Νίκος Φίλης, «με όσα είπε ο Παύλος Πολάκης δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ» (Βουλή 23.4.2019).
Περισσότερο και από τους γνήσιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εκθέτει τα νέα αποκτήματα του κόμματος, τους αποκαλούμενους γεφυροποιούς. Να θυμίσουμε, για παράδειγμα, ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο βουλευτής που εξελέγη με το Ποτάμι, κ. Σπύρος Δανέλλης, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα είχε δηλώσει σχετικώς: «Δεν είπα ποτέ ότι θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχω. Είναι ανορθόδοξη η σκέψη μου, ξαναλέω, αλλά αν το μείζον είναι το εθνικό θέμα, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε αναγκαστικά πιστεύω, πρέπει να στηρίξεις την ύπαρξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει αυτή τη συμφωνία και ούτως ή άλλως θα είναι βραχύβια» (ΣΚΑΪ 11.1.2019). Ωραία! Τότε έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης διότι θεώρησε επιτακτικότερο καθήκον να περάσει η συμφωνία. Τώρα άραγε ποιο είναι το «μείζον εθνικό θέμα» που θα υπερασπιστεί ο κ. Δανέλλης, αν ψηφίσει «ναι»;
Δύσκολο πράγμα η πολιτική και οι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι. Μόνο που πρέπει να έχουν κάποιο όριο. Ο κ. Πολάκης χάραξε το όριο του «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς ή «του δημοκρατικού ήθους, του ήθους του ΣΥΡΙΖΑ», που λέει ο κ. Φίλης. Ο πρωθυπουργός το έκανε χειρότερο διότι δεν ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνολικώς. Το σχήμα που θα υπερψηφιστεί –σιγά μην υπάρχουν τόσο πολλοί με τσίπα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα– θα είναι η «κυβέρνηση Πολάκη» και όχι η «κυβέρνηση Τσίπρα». Ή έστω θα είναι «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ήθος Πολάκη». Διότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει όλο αυτό το ταρατατζούμ αν δεν υπήρχε η αήθης συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Δεν θα γινόταν συζήτηση στη Βουλή, αν ο κ. Τσίπρας απέπεμπε, όπως έπρεπε να κάνει, τον υπουργό του. Ολα τα υπόλοιπα που θα ακουστούν –η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, τα σκάνδαλα– θα είναι η γαρνιτούρα. Το βασικότερο στοιχείο της συνεδρίασης θα είναι το διαβόητο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» ή «το δημοκρατικό ήθος, το ήθος του ΣΥΡΙΖΑ», που λέει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.
Ο Αβραάμ Λίνκολν είχε πει ότι «αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα κάποιου, δώσ’ του εξουσία». Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα, τους ιδεολογικούς χώρους και τους συνοδοιπόρους τους…
Πηγή: Καθημερινή