Γιάννης Παπαδόπουλος
Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνουν γνωστά τα αίτια και αυτού του θανάτου; Στις 2 ξημερώματα της Τρίτης εντοπίστηκε νεκρός στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου 24χρονος μετανάστης από το Καμερούν. Οπως και σε άλλα αντίστοιχα συμβάντα στο ίδιο μέρος οι αρμόδιοι φορείς δεν μοιράστηκαν περισσότερες πληροφορίες. Απλά ένας αριθμός και μια εθνικότητα συνθέτουν τα στοιχεία του θανόντος που δημοσιοποιήθηκαν.
Παρόμοια τακτική είχε ακολουθήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στους τρεις διαδοχικούς θανάτους από μονοξείδιο του άνθρακα στη Μόρια τον Ιανουάριο του 2017. Δεν είναι τυχαία αυτή η στάση. Οταν ένας νεκρός παρουσιάζεται μόνο ως αριθμός μπορεί και πιο εύκολα να περάσει στη λήθη. Πόσο διαφορετική θα ήταν η ίδια είδηση εάν γνωρίζαμε το όνομά του και με αυτό ως αφετηρία μαθαίναμε έπειτα την οικογενειακή του κατάσταση, το πότε, το πώς και το γιατί έφτασε στην Ελλάδα; Εάν βλέπαμε μια φωτογραφία του;
Στους προηγούμενους θανάτους στον καταυλισμό της Μόριας χρειάστηκε ρεπορτάζ μηνών από την «Κ» για να γίνουν γνωστά τα ονόματα και οι ιδιότητες των θυμάτων. Ετσι μάθαμε ότι ο Αιγύπτιος Αχμεντ Ελγκαμάλ σπούδαζε διοίκηση επιχειρήσεων σε σχολή της Μανσούρας, προτού καταλήξει στη Λέσβο, τυλιγμένος με διπλές στρώσεις ρούχων για να αντέξει το κρύο στην καλοκαιρινού τύπου σκηνή του. Ετσι έγινε γνωστή και η ιστορία ακόμη ενός θύματος, του Σύρου Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος γεννήθηκε σε οικογένεια με 11 αδέρφια, απέκτησε έξι παιδιά και εργαζόταν σε βιοτεχνία επίπλων στην πατρίδα του. Και στις δύο περιπτώσεις μάθαμε ότι οι γονείς και τα αδέρφια των δύο θυμάτων προσπαθούσαν εναγωνίως να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για τις συνθήκες των θανάτων – αλλά έρχονταν αντιμέτωποι με την αδράνεια και την αδιαφορία του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.
Κανονικά δεν μεσολαβούν περισσότεροι από δύο ή τρεις μήνες μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων και να διαπιστωθεί η αιτία ενός θανάτου. Μένει να δούμε τι θα συμβεί με τον πρόσφατο θάνατο του 24χρονου στη Μόρια. Πόσο γρήγορα ο ιατροδικαστής του νησιού θα έχει έτοιμο το πόρισμα; Πώς θα κινηθούν οι ανακριτικές αρχές, που σε αντίστοιχη περίπτωση έκλεισαν τον φάκελο με συνοπτικές διαδικασίες βασιζόμενες στην κατάθεση μόνο ενός μάρτυρα; Τουλάχιστον αυτή τη φορά, στον ΣΥΡΙΖΑ, ας μην κρυφτούν πίσω από έναν αριθμό.
Πηγή: Καθημερινή