Η Κίρκη με το μαγικό ραβδί

Η Κίρκη με το μαγικό ραβδί

Ιωάννα Μάνδρου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν τεράστιες δυνατότητες στην κυβέρνηση για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και για την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν και σχετίζονται με τις μεγάλες παθογένειες της οργάνωσης του κράτους.

Αλλωστε, οι τεχνολογικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας, για τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης διέγραψε μια εξαιρετική πορεία, έχουν αλλάξει σε πολλά τη ζωή όλων μας, αφήνοντας πίσω ταλαιπωρίες, ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες, εικόνες ντροπής σε δημόσιους χώρους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες θέματα να σέρνονται χωρίς επίλυση.

Οι προσπάθειες ψηφιοποίησης σημαντικών λειτουργιών του κράτους αποτελούν πραγματικά μονόδρομο, την εποχή μάλιστα που η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας και να υπόσχεται λύσεις, που πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ωστόσο, οι αναφορές σε σοβαρές αλλαγές στη λειτουργία κρατικών υπηρεσιών στο επίπεδο κυβερνητικών εξαγγελιών από υπουργούς, δεν μπορεί να εξαντλούνται μόνον στις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία. Απαιτούνται εις βάθος μεταρρυθμιστικές επεμβάσεις για να αλλάξουν πρακτικές και αποδόσεις κρατικών φορέων και θεσμικών λειτουργιών, που για χρόνια μας ταλαιπωρούν, κρατούν τη χώρα μας πίσω, είναι ταυτόσημες με ό,τι πιο αναχρονιστικό, προκαλώντας εμπόδια για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων.

Ενδεικτικό παράδειγμα οι μεγάλες υστερήσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, που έχουν επισημανθεί από χρόνια και από πολλές πλευρές. Η τεχνολογία είναι βέβαιο ότι βοηθάει και προσφέρει πολλά. Ομως απαιτούνται και πολύ σημαντικές αλλαγές, πρωτίστως στο πεδίο της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και σε εκείνο των μεγάλων νομοθετικών παρεμβάσεων, γιατί χωρίς αυτές ουσιαστικά δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα.

Η τεχνολογία δεν είναι η Κίρκη με το μαγικό ραβδί.

Το ίδιο ισχύει και με τις αλλαγές που εξαγγέλλονται, για παράδειγμα, για το κτηματολόγιο και την ταχύτητα ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων. Δεν αρκεί μια πλατφόρμα για να επιλύσει γραφειοκρατικές διαδικασίες που κρατούν μήνες και παιδεύουν πολίτες και ειδικούς και φωτογραφίζουν τη λειτουργία ενός κράτους που δουλεύει ακόμη με το «μπακαλοτέφτερο».

Αν μείνουν οι όποιες μεταρρυθμίσεις μόνον –ή κυρίως στο πεδίο της τεχνολογίας–, χωρίς ταυτόχρονες εις βάθος μεταβολές στην κρατική μηχανή, θα αποδειχθούν ρηχές και σ’ αυτή την περίπτωση η τεχνολογία θα είναι απλώς άλλοθι για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για πραγματικές αλλαγές και για ανατροπή δεδομένων καταστάσεων, που κρατάνε χρόνια τη χώρα και όλους μας πίσω από το σήμερα και τις σύγχρονες ανάγκες.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *