Το τοπίο του βυθού

Το τοπίο του βυθού

Πάσχος Μανδραβέλης

Kάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ, κάτι μυστικό, κάτι (…) παράξενο σαν τοπίο του βυθού» θα έλεγε και ο Νιόνιος για τη σύμβαση «717», που αφορά την αποκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα. Το έργο ξεκίνησε το 2014 και δεν έχει τελειώσει ακόμη. Αν είχε υλοποιηθεί σε δύο χρόνια, όπως προβλεπόταν, δεν θα θρηνούσαμε –εννέα χρόνια μετά– 57 νέα παιδιά. Η τηλεδιοίκηση θα απέτρεπε το κατά τον πρωθυπουργό «ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη.

Με την ίδια σύμβαση ασχολήθηκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Επειτα από έρευνα δύο ετών, προχώρησε στην άσκηση διώξεων εις βάρος 23 προσώπων για μια σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και στις ψευδείς βεβαιώσεις. Καταγγελίες για την ίδια σύμβαση είχαν φτάσει και στην ελληνική Οικονομική Εισαγγελία, η οποία όμως το 2021 είχε αποφανθεί πως όλα ήταν καλά και αποφάσισε να αρχειοθετήσει την υπόθεση. Κατά πως διαβάζουμε, «δεν είχαν προκύψει ενδείξεις απιστίας, αδίκημα για το οποίο διενεργήθηκε η προκαταρκτική εξέταση» («Καθημερινή», 8.3.2023).

Υπάρχουν όμως στο ενδιάμεσο ενδιαφέρουσες διεργασίες «στο τοπίο του βυθού», όπου ποντίζονται διάφορες υποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε απευθύνοντας ένα απλό ερώτημα στις ελληνικές δικαστικές αρχές: «Υπάρχει εκκρεμής δικογραφία για τη σύμβαση “717”;». Η απάντηση δόθηκε πέντε μήνες αργότερα. Το αναφέρουμε για να μη νομίζουν διάφοροι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι άδικη. Καθυστερεί εξίσου Ελληνες και ξένους, απλούς πολίτες και Ευρωπαίους εισαγγελείς.

Η Οικονομική Εισαγγελία ζήτησε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να διεξαγάγει έλεγχο επί της σύμβασης. Η εντολή δόθηκε το 2019 και το πόρισμα υπεβλήθη το 2021. Δηλαδή, μόνο ο έλεγχος κράτησε δύο χρόνια, όσο ακριβώς χρειάστηκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να ασκήσει διώξεις. Η Αρχή Διαφάνειας πρότεινε την άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, όπως επίσης και την επιβολή προστίμου, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, που το Δημόσιο θα πλήρωνε στον εαυτό του.

Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το καλοκαίρι είχε διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα. Επίσης έστειλε στον Ελληνα εισαγγελέα αντίγραφο της δικογραφίας, προκειμένου να ερευνηθεί ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τους ελεγκτές της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας. Αισιόδοξοι οι βελανιδοφάγοι. Ας κάνουν υπομονή μερικά χρόνια και θα τους σταλεί πόρισμα, που θα αναφέρει ότι «δεν έχουν προκύψει ενδείξεις απιστίας, αδίκημα για το οποίο διενεργήθηκε η προκαταρκτική εξέταση».

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *