Κύριο άρθρο
Οι νομικές αλχημείες, αλλά και τα διαδικαστικά θέματα, που υποκρύπτουν όμως, πολιτική ουσία, έχουν ήδη δυναμιτίσει τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis. Το κλίμα βέβαια ήταν ήδη βεβαρημένο από τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε η κυβέρνηση για να εκμεταλλευτεί πολιτικά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Μια σειρά δηλώσεις υπουργών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, προκάλεσαν τη σφοδρότατη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και δημιούργησαν μια αποπνικτική πολιτική ατμόσφαιρα, σε μια κρίσιμη μάλιστα φάση για μια σειρά εθνικά θέματα. Παράλληλα η επιμονή της κυβέρνησης να στηθούν 10 κάλπες στη Βουλή, ενώ στην πρόταση της για προανακριτική δεν προσωποποιούνται συγκεκριμένα αδικήματα, φόρτισε προκαταβολικά τη συζήτηση.
Το κορυφαίο όμως θέμα είναι η ιστορία των προστατευομένων μαρτύρων, που όπως αποκαλύφθηκε, μέχρι την παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή δεν είχαν το καθεστώς προστασίας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Η εκ των υστέρων απονομή ευρύτερης δικαστικής προστασίας έγινε μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και μάλιστα την ημέρα που εκδηλώθηκαν δημοσίως και απειλήθηκαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα με μηνύσεις!
Για μια φορά ακόμα αποδεικνύεται δηλαδή μια νομική προχειρότητα που δεν προσιδιάζει ούτε στην συγκεκριμένη υπόθεση, ούτε στη βαρύτητα των καταγγελιών. Έτσι ένα υπαρκτό σκάνδαλο, όπως αναγνωρίζουν όλοι, δεν θα κριθεί με αξιόπιστες και υπεύθυνες νομικές και δικαστικές διαδικασίες, αλλά θα εμπλακεί στη μέγγενη μιας πολιτικής βεντέτας με άγνωστη κατάληξη.
Κορυφαία πολιτικά πρόσωπα θα παραμένουν όμηροι μιας γενικευμένης σκανδαλολογίας, τεκμηριωμένης η μη κατηγορίες θα διαχέονται με αποτέλεσμα μέχρι τις επόμενες εκλογές το πολωτικό και διχαστικό κλίμα να κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα η Δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, οι συνταγματικές εγγυήσεις, ναρκοθετούνται και απαξιώνονται, καθώς εμπλέκονται αμέσως σε μια πρωτοφανή πολιτική σύγκρουση.
Η συζήτηση στη Βουλή θα μπορούσε να ήταν μια αφορμή για να αποφορτιστεί κάπως το πολιτικό κλίμα, αφού όλοι συμφωνούν στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η κυβερνητική επιμονή όμως να στηθούν 10 κάλπες προεξοφλεί ότι θα εξελιχθεί σε μια γενικευμένη σύγκρουση, που θα υπονομεύσει εκ των προτέρων και την αξιοπιστία της προανακριτικής. Με μεγάλους χαμένους αφενός την ουσιαστική εκκαθάριση του σκανδάλου, και αφετέρου την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών…
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ