Το ΕΣΡ και τα παιγνίδια με την ενημέρωση

Το ΕΣΡ και τα παιγνίδια με την ενημέρωση

Κύριο άρθρο

Χρειάστηκε μια εκτός ορίων πολιτική σύγκρουση, μια αλυσίδα από θεσμικές παρεκτροπές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις για να φτάσουμε σήμερα, στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Από την περιβόητη έκθεση της Φλωρεντίας με τις 4 άδειες, μέχρι τις απόπειρες Παππά για μαύρο στα υπάρχοντα κανάλια και τους πανηγυρισμούς Τσίπρα για το κλείσιμο των μεγαλοεπιχειρηματιών στα “κελιά” για το διαγωνισμό φάρσα, καταλήξαμε στη σημερινή άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης.

Ο προφανής στόχος της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση με πρωτοφανείς για μια δημοκρατική πολιτεία μεθοδεύσεις οδηγήθηκε σε αδιέξοδο  από τις αλλεπάλληλες δικές τους παλινωδίες,αλλά και στη σθεναρή στάση των δικαστών του ΣτΕ.Το Μέγαρο Μαξίμου και ο αλαζόνας υπουργός-καναλάρχης ηττήθηκαν κατά κράτος αλλά οι προθέσεις τους παραμένουν. Η υποχώρηση τους είναι αποτέλεσμα των καθολικών αντιδράσεων που προκλήθηκαν και της κατακραυγής που οι ίδιοι προκάλεσαν με τις άθλιες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Η συναίνεση που επιτεύχθηκε στη συγκρότηση του ΕΣΡ  είναι  ένα σημαντικό βήμα για να μπει τέλος σε μια εκκρεμότητα που δηλητηρίαζε και το πολιτικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης. Η διαμόρφωση ενός καθεστώτος νομιμότητας και διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και συγκυριακές κομματικές σκοπιμότητες είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα .

Τα νέα μέλη του ΕΣΡ έχουν τη μεγάλη ευθύνη και υποχρέωση να θεσμοθετήσουν πλέον κοινά αποδεκτούς δημοκρατικούς κανόνες, ώστε επιτέλους να σταματήσει το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία να αμφισβητούν διαρκώς το καθεστώς της τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Δεν είναι ούτε απλή ,ούτε εύκολη υπόθεση,αφού έχουμε καταφέρει εδώ και δύο δεκαετίες να κυριαρχεί η αντίληψη περί διαπλοκής που υπονομεύει εκ των προτέρων οποιαδήποτε προσπάθεια καθαρών και αποτελεσματικών λύσεων. Είναι καιρός όμως να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός και να διαμορφωθεί επιτέλους ένα πλουραλιστικό,διαφανές και χωρίς εξαρτήσεις τηλεοπτικό τοπίο.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη συναίνεση των κομμάτων που ελπίζουμε να μην είναι συγκυριακή. Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό το περιμένουμε από το νέο ΕΣΡ που οφείλει να αποδείξει ότι αντέχει το βάρος της ευθύνης που ανέλαβε.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *