Ας τους ακούσουν τα κόμματα…

Ας τους ακούσουν τα κόμματα…

του Ζώη Τσώλη

Δεκαετίες μετά τους πρωτοπόρους Ολλανδούς, τους Δανούς, τους Γερμανούς και τους Βέλγους, και η Ελλάδα απέκτησε μια ανεξάρτητη αρχή, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο επιφορτίστηκε από τον νομοθέτη να παρακολουθεί τις δημοσιονομικές εξελίξεις και να προτείνει έγκαιρα μέτρα και πολιτικές ώστε να προλάβουμε στο μέλλον την επανάληψη μιας ιστορίας χρεοκοπίας που ζούμε από το 2010. Είναι και αυτό ένα βήμα…

Υπό αυτή την οπτική η πρώτη έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η οποία κατά σύμπτωση δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα με την έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, πέραν της συμβολικής σημασίας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Πέντε καθηγητές κατέγραψαν ότι το 2016 μπορεί να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης αλλά ταυτόχρονα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το 2017 λέγοντας:

«Η εκτίμηση αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% στο σχέδιο προϋπολογισμού είναι αισιόδοξη».

Τονίζουν όμως ότι ο φιλόδοξος αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί υπό προϋποθέσεις που δεν είναι άλλες από την πολιτική σταθερότητα, τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία, όπως και των προσδοκιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Προφανώς έχουν δίκιο όταν οι αυξήσεις σειράς έμμεσων φόρων είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν την ιδιωτική κατανάλωση, όταν το Δημόσιο δεν πληρώνει…

Την πρώτη αυτή έκθεση υπογράφουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κορλίρας και τα μέλη του Δημήτρης Σερεμέτης, αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Βασίλειος Μανεσιώτης, πρώην επικεφαλής του Τομέα Δημοσίων Οικονομικών της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, Ευθύμιος Τσιώνας  του Οικονομικού Πανεπιστημίου και Γιάννης Μονογυιός, επικεφαλής του Τομέα Δημοσιονομικής – Νομισματικής Πολιτικής του ΚΕΠΕ.

Δηλαδή, αναγνωρισμένοι επιστήμονες από όλο το πολιτικό φάσμα οι οποίοι συγκλίνουν σε απόψεις που μπορεί να οδηγήσουν εκ του ασφαλούς τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Δεν χρειάζεται να ψαχνόμαστε. Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς κομματικές παρωπίδες και σκοπιμότητες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η έξοδος από το τούνελ προϋποθέτει συναίνεση και αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια (ελληνικά και ξένα) και θα συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης.

Ας τους ακούσουν λοιπόν τα κόμματα…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *