του Γιώργου Παπαϊωάννου
Δεν θα σχολιάσουμε τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, ότι «σ΄αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Αν πάω με ένα αυτοκίνητο να ανέβω σε ένα πεζοδρόμιο, η τροχαία θα με σταματήσει και θα με κατεβάσει», αλλά είναι ενδεικτική του τρόπου και του πρίσματος μέσα από το οποίο η κυβέρνηση βλέπει (ή μάλλον δεν βλέπει) τα πράγματα.
Και ενώ το θέμα του αυτοκινήτου είναι ανώδυνο για το μέλλον της χώρας, το θέμα της μαζικής φυγής των επενδυτών, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε με παρόμοια, εκτός πραγματικότητας, προσέγγιση η κυρία Γεροβασίλη, είναι ζωτικής σημασίας.
«Με τις αναταράξεις που έγιναν στο Χρηματιστήριο, το να φεύγει μήνυμα από τη χώρα, που δεν το δίνει η κυβέρνηση, ότι υπάρχει κλίμα πολιτικής αστάθειας σε όσους προσπαθούν να το προβάλουν, νομίζω ότι δεν ευνοεί τα συμφέροντα της χώρας», είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος φαίνεται πως ξεχνάει ότι λίγο πριν ξεκινήσει το ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο, ομάδα ξένων μεγαλοεπενδυτών, που έχουν βάλει λεφτά σε ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις τράπεζες, επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τα σχέδια της κυβέρνησης.
Είδαν και συζήτησαν με ότι πιο επίσημο και κορυφαίο υπάρχει στη χώρα. Δεν άκουσαν κάτι από την αγορά ή σχημάτισαν άποψη από την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα και τη φημολογία. Έθεσαν τις ερωτήσεις τους στον Πρωθυπουργό, πήραν τις απαντήσεις από τα χείλη του κ. Τσίπρα, γύρισαν πίσω, έγραψαν τις εκθέσεις τους και με λίγα λόγια είπαν «δρόμο».
Όλοι αυτοί που έβαλαν τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από 5 δισ. ευρώ στις τράπεζες, πίστεψαν στο σχέδιο της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τον Φεβρουάριο. Όταν είδαν λοιπόν ότι ο Φεβρουάριος έφθασε και ακόμα ο Κατρούγκαλος, ως άλλος Χουντίνι, προσπαθεί να βγάλει λαγούς από το καπέλο, η κοινωνία είναι στους δρόμους, η χώρα έχει κοπεί στα δύο, η τρόικα έφυγε και δεν βιάζεται να γυρίσει, κούνησαν… μαντίλι.
Μπορεί η αντίδρασή τους να συνέπεσε με την αρνητική διεθνή συγκυρία και να ενισχύθηκε από αυτή, όμως η απόφασή τους ελήφθη αμέσως μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Τσίπρα και σχετίζεται καθαρά, όπως οι ίδιοι περιγράφουν, με το ότι δεν διέκριναν κάποια στρατηγική που να οδηγεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά ούτε μπορούν να δουν ποιο είναι το επόμενο βήμα του Πρωθυπουργού.
Και όσο ο κ. Τσίπρας καθυστερεί να πάρει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα βάλουν τέλος στα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις, η αβεβαίοτητα για το μέλλον της χώρας θα μεγαλώνει και μαζί της ο πανικός των ξένων επενδυτών στην έξοδο.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ