H (εορταστική) επανάληψη μιας φάρσας;

H (εορταστική) επανάληψη μιας φάρσας;

Tου Δημητρη Ρηγοπουλου

Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, κ.λπ.) ενόψει της εορταστικής περιόδου, ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες το υπ. Υγείας. Στην πραγματικότητα, η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή βάζει ξανά στην πρίζα τον αντικαπνιστικό νόμο που στην καλύτερη περίπτωση εφαρμόστηκε αποσπασματικά τις πρώτες εβδομάδες για να ατονήσει δραματικά αμέσως μετά, όπως συμβαίνει συχνά στη χώρα μας.

Αν το θέμα δεν ήταν αρκετά σοβαρό, η κυβερνητική πρωτοβουλία θα μπορούσε να είναι από μόνη της μια μικρή επιθεώρηση με άφθονο γέλιο. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων «ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται εάν υπάρχουν ειδικές πινακίδες αναρτημένες με το σήμα απαγόρευσης του καπνίσματος στους ανάλογους χώρους, εάν υπάρχουν τασάκια στα τραπέζια πελατών, εάν υπάρχει το απαιτούμενο βιβλίο αναφοράς και καταγραφής ελέγχων σε εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας». Ας ελπίσουμε ότι οι επιχειρηματίες διατηρούν στις αποθήκες τους τα πάσης φύσεως αυτοσχέδια τασάκια που με άψογο συνωμοτικό στιλ προμήθευαν οι σερβιτόροι στους καπνιστές πελάτες τους τις πρώτες εβδομάδες της «απαγόρευσης». Διαφορετικά, θα υποχρεωθούν σε νέα έξοδα, όσο κρατήσει αυτός ο δεύτερος γύρος της αντικαπνιστικής εκστρατείας α λα ελληνικά.

Σε κρίση μαύρου χιούμορ οι ιθύνοντες του υπ. Υγείας προειδοποιούν ότι το πρόστιμο για όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού ανέρχεται από 50 έως 500 ευρώ, ενώ σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων, που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων, προβλέπεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Ας κάνουμε την καλοπροαίρετη υπόθεση ότι το υπουργείο εννοεί αυτά που λέει. Ποιοι, ακριβώς, θα διενεργήσουν τους ελέγχους; Στις «καλές εποχές», όταν δηλαδή υπήρχε ακόμα Δημοτική Αστυνομία, θα μπορούσε κανείς να ελπίζει στην εφαρμογή του νόμου. Αλλά και τότε, η ιστορία εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία. Σήμερα απομένουν οι υποστελεχωμένες υγειονομικές υπηρεσίες για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Ανεξάρτητα από την τύχη της εγκυκλίου, οι διαδοχικές υπονομεύσεις του αντικαπνιστικού νόμου που καθιστούν την Ελλάδα μοναδική περίπτωση σε όλο τον κόσμο δεν επιτρέπουν την επανάληψη της φάρσας.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *