Προεδρικές αποζημιώσεις

Προεδρικές αποζημιώσεις

Tου Γιωργου Τερζη

Παραμένει άγνωστο αν το αίτημα του κ. Κάρολου Παπούλια να περιληφθεί και η Προεδρία της Δημοκρατίας στις σχεδιαζόμενες περικοπές στις οποίες θα υποβληθούν τα στελέχη της κυβέρνησης θα αμβλύνει τις αντιδράσεις μιας μερίδας πολιτών έναντι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Αλλωστε, ο κ. Παπούλιας, ήδη από τον Φεβρουάριο, έχει, προσωπικά, παραιτηθεί της προεδρικής αποζημίωσης, ύψους περίπου 280.000 ευρώ. Ενα πρόσθετο ποσό, περίπου στο ένα τρίτο της αποζημίωσης, καταβάλλεται ως δαπάνες παραστάσεως.

Η άρνηση αποδοχής της αποζημίωσης, έστω κι αν αποτελεί σταγόνα στο ωκεανό των ελλειμμάτων, ήταν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προχθές, με το αίτημα που υπέβαλε προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ζητώντας και τη νομική περικοπή των ποσών που ο ίδιος σήμερα αρνείται, ο κ. Παπούλιας προχώρησε λίγο ακόμη. Επιχείρησε να δεσμεύσει όχι μόνον τους διαδόχους του (οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να εισέπρατταν τη χορηγία), αλλά και τους προκατόχους του. Γιατί αυτό που έγινε ευρέως γνωστό από την πρωτοβουλία Παπούλια είναι ότι οι πρώην Πρόεδροι εξακολουθούν, διά βίου, να εισπράττουν χορηγία από το ελληνικό κράτους ίση με το 1/2 της προεδρικής αποζημίωσης.

Με άλλα λόγια, οι κ. Κωστής Στεφανόπουλος και Χρήστος Σαρτζετάκης λαμβάνουν περί τις 140.000 ευρώ ετησίως, πλέον των συντάξεων που εισπράττουν ο πρώτος λόγω της μακράς πορείας του στις δικαστικές αίθουσες και στην πολιτική, ο δεύτερος λόγω της σημαντικής παρουσίας του στα δικαστικά έδρανα. Ο κ. Σαρτζετάκης ολοκλήρωσε τη θητεία του ως Πρόεδρος το 1990. Ακόμη κι αν γίνει αποδεκτό ότι το ύψος της αποζημίωσης ήταν μικρότερο κατά τα παρελθόντα έτη, επί 22 χρόνια φέρεται να έχει εισπράξει ένα σημαντικό ποσό από το ελληνικό Δημόσιο. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Κ. Στεφανόπουλο, εκ των Προέδρων που απήλαυσαν υψηλή δημοφιλία και σεβασμό από τους πολίτες.

Ποιος δεν θυμάται τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Στεφανόπουλου, την ομιλία του κατά το γεύμα με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπιλ Κλίντον, τις μετέπειτα παρεμβάσεις του, η πλέον πρόσφατη μέσω της «Κ»; Αλλά ακόμη και η φράση του κ. Σαρτζετάκη σχετικά με το «έθνος ανάδελφον» εξέφρασε τότε σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού. Ηρθε η ώρα να εμπνεύσουν εκ νέου; Θα πρέπει να παραιτηθούν της αποζημίωσης; Να προτείνουν μεγαλύτερη περικοπή της; Το γεγονός ότι είναι δρομολογημένη η μείωση των αποδοχών δεν αποκλείει δική τους πρωτοβουλία. Και τούτο όχι για να τραφεί το τέρας του λαϊκισμού, αλλά, αντιθέτως, για να περιορισθούν τα περιθώρια όσων το εκτρέφουν. Το αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο και για τους νυν και πρώην βουλευτές. Αρκετοί εκ των βουλευτών ισχυρίζονται βάσιμα ότι «δεν τα βγάζουν πέρα». Μικρή σημασία έχει. Διότι, σε αυτή τη συγκυρία, ελάχιστους μπορούν να πείσουν.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *