1. Για ακόμα ένα έτος επιβεβαιώνεται το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πάμπλουτων και άλλων. Δεν λέω φτωχών διότι λιγοστοί πράγματι είναι οι φτωχοί και στερημένοι – σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και Ασίας. (Στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς στερημένους μα κυρίως λόγω ανίκανων κυβερνήσεων και όχι διότι ο πλούτος πάει στους πλουσίους: πάει στα πλεονάσματα των τσιπριστών μέσω υπερφορολόγησης.)
Η ετήσια έρευνα της Oxfam δείχνει ξανά πως η τάση για αύξηση του πλούτου των υπερπλουσίων συνεχίστηκε και στο 2017.
Το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη απολαμβάνει το 82% του πλούτου της παγκόσμιας παραγωγής.
Αντίθετα, το 50% των φτωχότερων στρωμάτων δεν δέχθηκε καμιά οικονομική βελτίωση. Τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν αυξήθηκαν. Έτσι η ψαλίδα πλουσίων-φτωχών ανοίγει όλο και περισσότερο.
2. Οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, σύμφωνα με την Όξφαμ είναι:
1. Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft με $75 δις.
2. Αμάνθιο Ορτέγκα της ισπανικής πολυεθνικής Ζάρα με $67 δις.
3. Γουόρεν Μπάφετ, μεγαλοεπενδυτής με $60,8 δις.
4. Κάρλος Σιμ, μεγιστάνας τηλεφώνων με $50 δις.
5. Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon με $45,2 δις.
6. Μαρκ Ζάκερμπεργκ, συνιδρυτής του Facebook με $44,6 δις.
7. Λάρι Έλισον της Oracle με $43,6 δις.
8. Μ. Μπλούμπεργκ ιδρυτής των ειδήσεων Bloomberg με $40 δις.
Αυτοί συγκεντρώνουν λίγο παραπάνω από τον πλούτο που μοιράζονται οι μισοί φτωχότεροι άνθρωποι, δηλαδή 3,6 δισεκατομμύρια!
3. Η Όξφαμ ιδρύθηκε το 1942 στην Οξφόρδη της Αγγλίας ως φιλανθρωπική οργάνωση (είναι παγκόσμια συνομοσπονδία οργανώσεων) για την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας.
Είναι η 5η συνεχόμενη χρονιά που η Όξφαμ διενεργεί αυτή την έρευνα. Τα στοιχεία, δηλώνει, «αποκαλύπτουν ένα χρεοκοπημένο σύστημα διαχείρισης του παγκόσμιου πλούτου». Η φοροδιαφυγή, η ισχυρή επιρροή των λόμπι των επιχειρήσεων σε κυβερνήσεις, η σταδιακή αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων, η «μόδα» περικοπών κρατικής πρόνοιας, ο εκφυλισμός γενικότερα στον κόσμο – οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στη διεύρυνση τους ανοίγματος της ψαλίδας και τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης που αναδείχθηκε με τη Βιομηχανική Επανάσταση στον 19ο αιώνα.
Ο Μαρκ Γκόλντρινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Όξφαμ, τόνισε πως τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα και «η ανισότητα στον κόσμο έχει φθάσει πια σε απαράδεκτο επίπεδο».
4. Μπορεί το επίπεδο να είναι «απαράδεκτο» για την Όξφαμ και λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους, μα στην πράξη είναι «παραδεκτό» όχι μόνο από τους διεφθαρμένους, κυνικούς πολιτικάντηδες ανά τον κόσμο, μα και από τους ίδιους τους άμεσα θιγόμενους πολίτες!
Υπάρχουν και οι καλοθελητές οικονομολόγοι και αναλυτές που ενώ βλέπουν πως οι επιχειρηματικοί κολοσσοί επιδιώκουν πυρετωδώς την εξασφάλιση κερδών και υψηλών αμοιβών για στελέχη, λένε πως η έρευνα παραγνωρίζει το γεγονός ότι το σύνολο προϊόν αυξάνεται και όλοι παίρνουν κάποιο κομμάτι από τη μεγαλύτερη πίττα. Έτσι δίνουν συγχωροχάρτι στο συνεχιζόμενο «χρεοκοπημένο» σύστημα εκμετάλλευσης όπου οι πλούσιοι παίρνουν πολύ μεγαλύτερα μερίδια.
Αν η πλειοψηφία των πολιτών δεν αφυπνιστούν ώστε να καταλάβουν πως ο βασικός μοχλός είναι η κατακράτηση της προσόδου (και μετά ο τζόγος στα χρηματιστήρια), δεν θα αλλάξει τίποτα.
Χρειάζεται ορθή παιδεία, ορθή πληροφόρηση. Μα ποιος θα τη δώσει;